2017. április 29. szombat

Mai ellenfelünk: FC Nitra

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 29.

Erdély és Délvidék után a Felvidék következik. A Fradi labdarúgói tovább viszik a lángot a magyarlakta területeken. Ezúttal Nyitrára vezet az útjuk. Most a nyitraiak készülnek arra, hogy presztízsokokból legyőzzék. Ez is a garanciája annak, hogy újra éles felkészülési meccset vívhatunk. Nem mai klub a Nyitra, hogy is lenne az, mikor magyar eleink mindenütt szerettek klubot, sportklubot létrehozni. Nézzük az ő történetüket.

Immáron 102 esztendeje, 1909-ben alapították meg NYÖTTSO néven. A bonyolult betűszó jelentése: Nyitrai Önkéntes Tűzoltó Testület Sportosztálya. Két évvel később a bonyolult elnevezés kissé módosult, miután egyesületté alakultak. Az új név a Nyitrai Torna és Vívó Egyesület, NYTVE lett.

Az új név alatt már nyolc évig sportolhattak a tagok, amikor 1919-ben tovább egyszerűsödött az elnevezés Nyitrai SC-re azaz Nyitrai Sport Clubra. Két esztendő után ebből SK Nitra lett. Nem nehéz kitalálni a szlovákosodás okát. Újabb két év (még mindig csak 1923-at írunk) és a nevük AC Nitra. Ez legalább tartósnak bizonyult, hiszen épp egy negyedszázadig nem változott.

Eddig csak a névváltozásokat említettük, a teljesítményeket nem. A legelső időktől kezdve foglalkoztak a labdarúgással, de bajnokságokba nem neveztek. Rendszertelenül játszottak barátságos mérkőzéseket, zömmel a környékbeli csapatokkal. Nagy ünnep volt a városban, ha a kor – hozzájuk képest – futball nagyhatalmai, bécsi vagy budapesti csapatok ellen játszhattak. A rendszeres bajnoki küzdelmekhez csupán 1928/29-ben csatlakoztak, amikoris a területi bajnokságokban indultak. A második világháború végéig nem is jutottak a második vonalnál feljebb, oda is csak néha.

Ez a folyamat a háború után is tartott. Mivel ők is viselték a szocialista kor áldásait és átkait, egy ideig megint a nevüket keresték. 1948-ban egy ideig Sokol Nitra, majd ZSJ Sokol, ZK KP Nitra és DSO Slavoj Nitra lett anevük. És még mindig csak 1956-ot mutatott a naptár. Az eredményekben nem lehet ilyen hosszú sort írni, hiszen azok továbbra is az alsóbb osztályokhoz kötötték őket.

1956-ban hosszabb időre, tíz teljes évre állandósult nevet kaptak, amely a TJ Slovan Nitra lett. Ezen a néven köszöntött rájuk az első igazi siker, amikor az 1959/60-as szezonban először szerepelhettek a csehszlovák első osztályú bajnokságban. Az első évben a nyolcadik helyen végeztek. A következő évadban tizenegyedikek lettek, míg az 1961/62-es szezont ezüstérmesként fejezték be. Ez mindmáig a legelőkelőbb helyezésük a bajnoki küzdelmekben. Aztán 1963-ban kiestek az első osztályból, ahova az 1971/72-es szezonra tértek vissza. Négy év után újra búcsúztak, miután utolsóként zárták, az 1974/75-ös szezont. Az 1979/80-as évadban indulhattak újra az élvonalban, amikor újoncként a hatodikok lettek. Ezután újra változékony teljesítményt mutattak, míg 1984-ben újra kiestek. Két szezon után sikerült a visszajutás. 1989-ben érték el második feljegyzésre méltó sikerüket, bronzérmesek lettek. Eután, annak megszűnéséig 1993-ig stabil tagjai maradtak a csehszlovák első osztályú bajnokságnak.

Jobban szerepeltek a csehszlovák kupasorozatban, ahol az évek során négyszer (1974/75, 1982/83, 1986/87, 1990/91) is eljutottak a kupadöntőig, azonban mindannyiszor alulmaradtak.

Ezúttal az eredmények ismertetésével szaladtunk előre, pedig a klubtörténet hagyományai alapján a csapat neve is tovább változott. Ezt ott hagytuk abba, hogy 1966-ig Slovan Nitra voltak. Ezután 1976-ig újra AC Nitra, majd 1990-ig TJ Plastika Nitra lett a nevük. 1990-től azonban a mai nevet viselik, azaz FC Nitra néven versenyeznek, immár 21 éve, ami a történetüket látva közelíti a rekordidőt.

1993/94-től az akkor induló szlovák bajnokságban szerepelnek. Az első év kudarc volt nekik, hiszen utolsóként kiestek. A visszajutás nem váratott sokáig, hiszen egy szezont töltöttek el mindössze a másodosztályban, 1995-ben már újra az első osztályra készülhettek. A következő szezont szintén a legjobbak között kezdhették el, de a létszámcsökkentés miatt, 2000-ben újra kiestek. Öt év másodosztályú száműzetés után, a 2005/06-os szezonra jutottak fel újra, amelyet végül ötödikként fejeztek be. A 2007/08-as szezonban bronzérmesek lettek, viszont a következő évadban utolsó előttiként zártak, de a 2009/10-es bajnoki küzdelmek alatt újra feltámadtak, és az előkelő negyedik pozícióban végeztek. Látható, hogy a szlovák éra hű tükörképe a csehszlovák korszaknak, már ami a hektikus szereplést illeti.

A nemzetközi színtérre eddig mindössze kétszer léphettek ki. Először 1989/90-ben indultak az UEFA Kupában, ahol a német 1. FC Köln ellen az első fordulóban kétszer kikaptak (1-4, 0-1). Másodszor tavaly nyáron kóstolhattak bele az európai kupaszereplésbe, ami ugyancsak nem tartott sokáig. Az Európa Liga első selejtezőkörében a Győri ETO jelentette nekik a végállomást (2-2, 1-3).

Mai csapatuk fotója:

Stadionjuk a város közepén, szép helyen van, 11 384 fő befogadóképességű.

Az összeállítást az FC Nitra hivatalos honlapjának (http://www.fcnitra.sk), valamint az angol nyelvű wikipedia oldalnak (http://en.wikipedia.org/wiki/FC_Nitra) a felhasználásával Simon Sándor készítette.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Születésnap utáni beszélgetés Szőke Istvánnal

           Bejegyzés ideje: 2012. március 4.
           Szerző: SzB

           Mi jár a fejemben? A Fradi.

           Bejegyzés ideje: 2013. október 10.
           Szerző: Simon Sándor

           Futballünnep Pestszentlőrincen

           Bejegyzés ideje: 2014. június 19.
           Szerző: SzB

           Baráti körben vízilabdáztunk

           Bejegyzés ideje: 2013. augusztus 29.
           Szerző: SzB

           Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: MTK Budapest FC

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 30.
           Szerző: Simon Sándor