2024. április 24. szerda

Fradi-naptár: 02.25. – 02.26.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 25.

hetikoszonto_0225-0226
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg az előttünk álló két napon?

2010. február 25-től 26-ig

2010. február 25. csütörtök:

Ezen a napon lesz 33 esztendős Zováth János, a 2000-es évek elejének középpályása. Gödöllőn született, első klubja a BVSC volt, onnan Tiszakécskére, majd a Budapesti Honvédhoz került, de még mindig ifjúsági korú játékosként. 1994-ben visszakerült nevelőegyesületébe, a BVSC-be, itt mutatkozott be az NB I-ben, 1999-ig 53 meccset játszott. Ekkor a Vasas igazolta le, majd 2001-ben a Dunaferr, onnan került 2003. januárban a Ferencvároshoz. A nálunk töltött két és fél év alatt 36 NB I-es mérkőzésen játszott, gólt nem szerzett. Ellenben 2004-ben bajnok, 2003-ban és 2004-ben kupagyőztes lett a csapattal. 2005-től az állomáshelyei, AEP Paphos (görög), Vasas, majd 2006-tól a Paks, ahol bizony elég sok ex-Fradistával játszik együtt, egy ex-Fradista edző irányítása mellett.

Nagyválogatott nem volt, ám 1997-ben tagja lehetett a Malajziába kijutott U20-as válogatottnak.

Boldog születésnapot kívánunk!

Ugyancsak ezen a napon ünnepel, ő is “duplaszámos” évfordulót, azaz 22 évet, Kulcsár Dávid, jelenlegi csapatunk ifjú reménysége. A miskolci születésű fiatalember 2007-ben, az NB II-ben mutatkozott be a Fradiban. 15 mérkőzésen 2 gólt szerzett abban a szezonban. A következő azonban nem úgy indult neki, ahogyan elképzelte, hiszen ősszel csupán két mérkőzésen játszhatott, majd a télen kölcsönadták Vecsésre. Dávid nem sértődött meg, hanem élt a lehetőséggel. A folyamatos játéklehetőség meghozta az önbizalmát, így 2009 nyarán a Fradi hazarendelte, majd az őszön állandó tagjává vált az NB I-es csapatnak, 13 mérkőzést játszott. Közben bekerült a nagyreményű U22-es válogatottba is, ahová most is meghívták az olaszok elleni sorsdöntőnek ígérkező meccsre.

Boldog születésnapot és sok sikert Dávid!

És még egy születésnap, de ez nem köszöntő, hanem emlékezés. 1907-ben ezen a napon született Siflis Géza. 1928-ban nagy reményekkel, mint jugoszláv válogatott kapus érkezett a Fradihoz, ahol azonban szűk egy esztenőt játszott, ezen idő alatt 14 mérkőzésen védett (4 bajnoki, 10 nemzetközi). Nagy termete miatt a többiek előszeretettel nevezték Gullivernek. 1948.10.29-én, 42. életévében hunyt el.

2010. február 26. péntek:

Ezen a napon tölti be a 21-et Samuel Wedgbury, aki egy fél éven át remekelt csapatunkban az NB II-ben, ám az NB I-ben nem tudta beváltani a reményeinket. Egy sérülés után hazautazott, ahonnan nem tért vissza, a télen szerződést bontott vele a klub.

Happy Birthday Sam!

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Zováth János
Adatok: Zováth János wikipedia bejegyzése

Kulcsár Dávid
Kép: www.ftc.hu
Meccsadatok: www.hlsz.hu

Siflis Géza
Meccsadatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2002)

Samuel Wedgbury
Kép: www.ftc.hu

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS