2023. június 8. csütörtök

Fradi-naptár: 03.23. – 03.24.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 23.

hetikoszonto_0323-0324
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg a hét következő két napján?

2010. március 23-tól 24-ig

2010. március 23. kedd:

Ezen a napon tölti be 69. születésnapját Verebes József, aki a nyolcvanas évektől Mágusként híresült el, valóban emlékezetes tetteket vitt végbe a kispadokon. Valahogy a Fradi kispadja mindig kimaradt. Pedig Verebes József a Fradiban kezdett el futballozni. 1960. augusztus 31-én jött el számára játékosként a nagy nap, amikor először felölthette a Fradi címeres mezét. A Népstadionban történt, a Dinamo Berlin elleni barátságos mérkőzésen. Az eredmény is nevezetes, még ha erről nem is ez a mérkőzés ugrik be a futballt szerető közvéleménynek, 6-3 ide. Közel egy esztendeig, 1961. július 6-ig játszott a Fradiban, amely idő alatt 8 mérkőzés jutott neki (3 bajnoki és 5 nemzetközi), egyetlen gólját első bajnoki mérkőzésén az SBTC ellen szerezte. Ígéretes tehetségű játékosnak tartották, a csatársor bármely posztján bevethető volt, kedveskedésül a Didi becenévvel illették. Távozásában közrejátszottak a sérülései, no meg az is, hogy nem tudott stabil helyet kiverekedni magának. Amit azonban nem tudott elérni játékosként, bőséggel elérte edzőként. Videoton, Győr, MTK, Honvéd voltak sikereinek állomásai, természetesen a teljesség igénye nélküli felsorolásban. No meg kétszer is volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Mester, ugye a Fradi azért még mindig a Fradi? Boldog születésnapot!

Ezen a napon lesz 44 esztendős Répási László, aki Verebes Józsefhez hasonlóan a Fradiban kezdett, ám ugyancsak nem itt érte el legnagyobb sikereit. Mindenesetre 1984.02.09. és 1989.07.13. között 33 mérkőzést játszott (20 bajnoki, 9 nemzetközi, 4 hazai díj), amelyeken 11 gólt szerzett (egyet sem bajnokin). Miután a Fradit elhagyta, Csank János kezei alatt megtáltosodott, a Vác aranycsapatának erőssége lett, 1993-ban gólkirály, 1994-ben bajnok. Ekkor elhagyta Vácot, Csepelre, majd az MTK-hoz igazolt, kevés sikerrel, aztán elkezdte a légióséletet. Játszott Portugáliában, Malajziában és Finnországban is. Érdekesség, hogy 1997-ben maláj gólkirály is lett. Jelenleg alsóbb osztályokban edzősködik.

Boldog születésnapot kívánunk!

Ahogy az előző napon, most is három születésnapost köszönthetünk. Répási Lászlónál egy évvel fiatalabb, a 43. évét tölti be Zoran Kuntics, aki 1995 őszén örökre beírta magát a Fradi történelemkönyvébe azzal a bizonyos Brüsszelben lőtt góllal, amely a BL-ig repítette a csapatot. Pedig nem sokat, mindössze egyetlen évet játszott a Fradiban, 1995.07.20. és 1996.06.17. között. Nem csak a BL-szereplést, hanem a bajnoki címben történt aktív közreműködést is köszönjük neki. Összesen 50-szer (27 bajnoki, 16 nemzetközi, 7 hazai díj) élvezhettük a játékát, no meg a 12 gólját (5 bajnoki, 5 nemzetközi, 2 hazai egyéb). A szurkolók számára máig érthetetlen körülmények között 1996 nyarán Ciprusra távozott, onnan hazatérve a Vasasban játszott még egy keveset. Edzőként a Fradiban kezdett dolgozni, az utánpótlással szép sikereket ért el. 2007. tavaszán az első csapat kispadjára is leülhetett, összesen 9 mérkőzésre, ám az áhított célt, a feljutást az első NB II-es szezonból, nem tudta teljesíteni, így távozásra kényszerült.

Azért hisszük még, lesznek közös sikereink. Boldog születésnapot!

2010. március 24. szerda:

32 esztendeje ezen a napon született Füzi Ákos, aki azóta már dr. Füzi Ákos. 1995-ben Győrben mutatkozott be az NB I-ben, majd egy év múltán a BVSC igazolta le. Az itt eltöltött két esztendő után következtek a ferencvárosi évek, szám szerint újabb kettő. Majd MTK, Admira Wacker, Újpest, Vasas voltak az állomáshelyek. A Fradiban 54 bajnokit játszott, 3 gólt szerzett. Érdekesség, hogy ugyanezek a számok Újpesten 25 és 1. Hogy miért érdekes? Mert az időközben jogászdoktorrá lett Füzi Ákos vezetőként az Újpest szolgálatába állt. Fradista szívvel ezt nehéz követni.

A nálunk töltött idejét elismervén azonban boldog születésnapot kívánunk neki is!

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Verebes József
Kép és adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3. (2002)

Répási László
Kép: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1991)
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1997) és Répási László wikipedia bejegyzése

Zoran Kuntic
Kép: www.pepsifoci.hu
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1997) és Zoran Kuntic wikipedia bejegyzése

Füzi Ákos
Kép: www.pepsifoci.hu
Adatok: Füzi Ákos wikipedia bejegyzése

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS