2024. április 19. péntek

Isten éltesse az örökifjú Ferencvárosi Torna Clubot!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. május 3.

Ma 111 éve, hogy megszületett. Ma 111 éve, hogy útjára indult egy legenda. Ma 111 éves a Ferencváros Torna Club!

Ezeken az oldalakon is sokat írtunk már a klub megalakulásáról, dicső múltjáról. Egy biztos, ezután is sokat fogunk még írni.

És nem csak a konkrét múltról, hanem arról az érzésről is, ami körülötte kialakult, arról a hazai sportéletben egész biztos egyedülálló izmusról, amelyet fradizmusnak nevezünk. Eleve a Fradi becenév is megérne egy misét, erről kevesebbet szólunk, csak önfeledten használjuk. Egy becenév, amely ugyanúgy védjeggyé vált, mint maga a név. Fradi! Mikor alakult ki? Amikor még valódi, igazi család volt a Ferencvárosi Torna Club sportolóinak, szurkolóinak a közössége. Ahol, mint minden családban szükségeltetett, hogy a legkedvesebb gyermek kapajon egy becenevet, mert a hivatalos is jó, de mégis a kedveskedő, a becéző az igazi. A Ferencvárosi Torna Club hatalmas családjában maga a klub, maga az érzés volt a legkedvesebb, ezt kezdték el becézni, lett Fradi, hogy ezek után ez a szó ivódjon a lelkekbe, azokon át a génekbe, öröklődjön nemzedékről nemzedékre.

Amikor az érzés akkora lett, hogy az ezzel foglalkozó szakembereknek jelölőszót kellett találniuk, már adta magát a lehetőség, hogy fradizmusnak nevezzék el.

Nekünk, akik beleszülettünk, nem kell magyarázni, mi már örököltük ezt az érzést apáinktól. A mi felelősségünk, hogy tovább tudjuk adni ezt, ahogy eddig is generációról generációra szállt. A fradisták száma azonban nem csak az öröklött érzés miatt vált hatalmassá. A született fradisták mellett a történelem során minden időben váltak is fradistává emberek, azok, akiket bekerülvén ebbe a családba, kitörölhetetlenül megérintett ez az érzés. Akik először csodálkoztak, hogy ilyen létezhet? Aztán, mire megválaszolták volna maguknak, hogy igen, már meg is fertőződtek, ők is fradistává váltak. Nagyon sok sportolónak elég volt ehhez akár egyetlen mérkőzés, nagyon sok szurkolónak akár egyetlen valódi hangulatú fradimeccs megtekintése is.

Ezzé lett a Fradi a 111 év alatt. Ezért nehéz mit kezdeni azokkal a szkeptikus mai véleményekkel, hogy ez már csak a múlt, ami végérvényesen tovahaladt. Való igaz, hogy a XXI. században minden más, mint a XX. század első évtizedeiben, amikor a fradizmus hódító útjára indult. A mai kor nem tudna ilyen bölcső lenni, mások az értékrendek. Nem csak a Fradi körül, a haza, a nemzet, a család fogalmai is más megvilágításba kerültek. Mégsem mondjuk, hogy nincs jövője a hazának, a nemzetnek, a családnak. Ugyanígy nem mondhatjuk, hogy a Fradinak sincs. Az elmúlt 111 év kitörölhetetlenül égette be a magyar haza, a magyar nemzet, a magyar családok igen tekintélyes részébe a Fradi nevét. Lett légyen bármily nehéz a helyzet, akár a történelemben, akár a hatalomban, akár családon belül, próbálták nyíltan, vagy orv tervek mentén megszüntetni, benne a megosztottságot elültetni, hogy a támadt réseket szakadékká szélesítsék, az sosem sikerült. És eztán sem sikerülhet!

Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz!

Újból sikeres, újból a régi fényében ragyogó azonban csak akkor lehet, ha az alapítók által kitalált zseniális jelszavakat, Erkölcs, Erő, Egyetértés újra mindenki megérti. Megérti és magáévá teszi, és ami legalább ilyen fontos, nem csak a másiktól várja el mindezt. Minden vezető, sportoló és szurkoló!

Dr. Dékány Ferenc örökbecsű szavaival:

Itt nincs főrangú és alrangú tag, nincs nagy és kis fradista, itt mindenki egyforma. Itt mindenkinek egyformán ver a szíve, a Ferencváros és azon túl az egész magyar sport diadaláért.

Isten éltesse az örökifjú Ferencvárosi Torna Clubot!

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. tibu1 írta:

    Isten éltessen Ferencváros!
    Köszönjük, hogy voltál, vagy és leszel!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 3. 01:46

  2. Limpi írta:

    Isten éltessen sokáig FTC! Én is köszönöm, hogy Vagy nekünk!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 3. 12:37

  3. Hélisz József írta:

    Minden Fradistának figyelmébe ajánlom az elkövetkező 111 évre Gallovits, a Vasas-érzelmű néhai szövetségi kapitány több mint 60 éve a sportlapnak adott nyilatkozatát:
    “Aki belép az Üllői pálya kapuján, vegye le kalapját és mélységes alázattal szolgálja a jobb sorsra érdemes magyar sportot.”

    Hozzászólás ideje: 2010. május 3. 19:40

  4. ftc ireland írta:

    ISTEN ELTESSEN DRAGA FERENCVAROSI TORNA CLUB,KOSZONJUK HOGY ELETUNK RESZE VAGY,MINDOROKKE FERENCVAROS!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 6. 13:30

HOZZÁSZÓLÁS