2024. április 26. péntek

A Fradi egykor volt szakosztályai, 16.rész: Vitorlázás

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 25.

fradi_cimerSorozatunk jelen epizódja bizony nagyon rövid lesz. De nem mehetünk el szó nélkül a sportág mellett, mely ha csak pillanatokig is, de létezett a Fradi történelmében.

VITORLÁZÁS: 1955

Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke, 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

VITORLÁZÁS: 1955

Széchenyi Istvánról tudjuk, mennyi mindent tett. Egyebek mellett, már akkor, abban a korban vitorlázott is. Angliában építtette meg Himfy nevű vitorlását, amelyet egy ideig a Fertő tavon tárolt. Aztán a balatoni gőzhajózás megszervezésekor azt átvitette a Balatonra. 1867-ben, amikor híre ment, hogy Erzsébet királyné meglátogatja a Balatont, a hazai arisztokrácia megalakította a Balaton-Füredi Yacht Egyletet. Hajókat is hozattak hozzá külföldről. A királynő látogatása azonban elmaradt, a hazai vitorlás-sport még nem igazán talált érdeklődőkre. Akkor következett be fellendülés, amikor Richard Young a 19.sz végén Angliából Balatonfüredre költözött és ott hajóépítő üzemet létesített. Üzeme sorra építette a vitorlásokat, így már volt mivel versenyezni. Az első vitorlásversenyt 1882. augusztus 22-én rendezték meg. Elkezdtek alakulni a yacht klubok. Az arisztokraták és a polgárok is külön klubot alakítottak. Szaporodtak a vitorlások és a versenyek.

A füredi hajóépítő üzemet 1931-től a Balatoni Hajózási Rt. vette át. Az első Kékszalag versenyt 1934-ben rendezték. Útvonala: Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely- Balatonfüred. A leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. Érdekessége, hogy a rekordot – 10 óra 40 perc – a Nemere II. 75-ös cirkáló tartja 1955 óta.

Miért ez a bevezetés? Mert egyes hírek szerint pont erre az évre tehető a Fradi vitorlás szakosztályának kérészélete. Balatonföldváron mutatták meg, hogy léteznek. Egy vagy két hónapig tartott a létük, ennyi volt a történelmük. Nem tudtak kikötni az egyesületben.

A vitorlázás kapcsán még egy emberről meg kell emlékeznünk, akinek a Fradi a vérében volt. Dr. Springer Ferencről, ezen a néven a harmadikról, akinek a Fradihoz köze volt. Róla mondta testvéröccse, Miklós a fél évvel ezelőtt készült interjúban:

A bátyám lába térdben béna volt. Az orvosok amputálni akarták, de az apám nem engedte levágni a lábát, így megmentették. Később, amikor feltalálták a penicillint, akkor egész szépen helyrehozták neki. A csontvelő állandóan vándorolt a lábában és itt-ott tályog keletkezett. Borzasztó volt szegénynek, mert nagy fájdalmai voltak. Sajnos, soha nem tudott sportolni, de helyette a sportszervezésben élte ki magát. Végül sportágat is talált magának, hiszen elkezdett vitorlázni, mert ezt az ő állapotában is tudta űzni. Imádta a vitorlázást. Ő alapította meg a Velencei-tavi Vitorlás Sportiskolát, ő lett a Velence-tavi Intéző Bizottság főtitkára, minden, ami fejlesztés volt, az ő nevéhez fűződik. Díszpolgára lett Fejér Megyének, Kossuth díjra is felterjesztették de azt pártvonalon megfúrták. Ettől függetlenül, rengeteg kormánykitüntetést kapott. Létre hozta a Pro-Recreatione Alapítványt, mely Velencén alakult, és a diákoknak a nyári táborozását oldotta meg, ingyen és bérmentve. Állami finanszírozás nélkül, önerőből hozta létre. Ennek a történetét éppen most készülnek megírni. Tudomásom szerint egy utcát is el szeretnének nevezni róla, elindították a folyamatot.

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:

http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

www.balatonlelle.net

Istenes Tibor interjúja dr.Springer Miklóssal

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS