2024. április 26. péntek

A Fradi sohasem felejti nagyjait

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2013. június 2.

Igen, a Fradi nem felejt. A Fradi nagy családja megőrzi egykori legendás játékosai emlékét. Ez az állítás nem szorul bizonyításra. Csak ezen a héten három gyönyörű példát láttunk.

Kezdődött május 29-én, amikor

20130529Mátraiemléktábla 019Mátrai Sándor halálának 11. évfordulóján a XI. kerületi Bukarest utca 11. számú ház falán avatták fel a kiváló labdarúgó emléktábláját. Sokan most tudtuk meg, hogy a nemzeti 11-ben 81-szer pályára lépő, a Bp. Kinizsi, majd a Ferencvárosi Torna Club 11-ében 554 mérkőzésen szereplő 40 éven keresztül lakott ebben a házban. (A 11-es szám, úgy látszik, nagyon kapcsolódott Mátrai Sándor életéhez.)

Példaértékű, hogy az 50 éves „Hársfa” lakóközösség kezdeményezte az emléktábla elhelyezését. Az ötlet gyorsan támogatásra talált mind az Újbuda Önkormányzatnál, mind az FTC labdarúgó Zrt.-nél.

20130529Mátraiemléktábla 009Az ünnepélyes eseményen dr. Hoffmann Tamás polgármester, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, továbbá a lakóközösség nevében Szuhaj Eszter közös-képviselő tartott megemlékezést. Valamennyien kiemelték Mátrai Sándor nagyszerű emberi és sportolói magatartását. Orosz Pál, akinek édesapja Mátrai Sándorral egyidőben, 1952-ben került a Bp. Kinizsibe, hangsúlyozta, hogy a mai napig Mátrai Sándor a legtöbb válogatottsággal rendelkező Fradi játékos, aki az 1965-ben VVK-t nyerő csapat csapatkapitánya volt. Az egykori csapattársak közül Rákosi Gyula, az utódok közül Bánki József volt jelen.

A sötétzöld márványból készült kerek, a futball-labdát szimbolizáló emléktáblát először dr. Hoffmann Tamás és Orosz Pál, majd az FTC Baráti Kör nevében dr. Springer Miklós és Hélisz József koszorúzta meg. A lakóközösség koszorúját Szuhaj Eszter, míg az eseményen jelenlevő családtagok, Mátrainé Micskó Ágnes, ifj. Mátrai Sándor virágait Mátrai Sándor felesége helyezte el. Koszorút, virágot hoztak az egykori osztálytársak, barátok, tisztelők.

Szöveg és fotók: SzB

Koszorúzás végén a társaságEgy nappal később már Dr. Kalocsay Gézára emlékeztünk Beregszászon.

Dr. Kalocsay Géza a Fradi volt válogatott játékosa és edzője Beregszászon született 1913 május 30-án, így most lett volna 100 éves. Magyar Zoltánnak, az FTC egykori labdarúgó szakosztály-vezetőjének kezdeményezésére a Fradi család tagjai Beregszászra utaztak. A családot ifj. dr. Kalocsay Géza képviselte, de eljöttek a Ferencvárosi Önkormányzat, az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület képviselői is.

A jelenlevők a program első pontjaként részt vettek a Kárpát-medencei összmagyar diák labdarúgó bajnokság kárpataljai döntőjének eredményhirdetésén, melynek során a serlegek átadása után Magyar Zoltán egy meccs-labdát ajándékozott a győztes csapatnak, Hélisz József pedig a Baráti Kör nevében 1-1, a dr. Springer Miklós 85. születésnapjára készült emlékfüzetet adott át a döntőben szerepelt négy csapat kapitányának.

Ezt követően a kiutazók a beregszászi magyar konzulátus képviselőjével és a vendéglátókkal együtt koszorúkat helyeztek el dr. Kalocsay Géza szülőházának falán. Hélisz József itt javasolta, hogy a házra kerüljön egy emléktábla, melyhez felajánlotta a Baráti Kör anyagi támogatását. A felajánláshoz a konzulátus, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző egyesület, Ferencváros Önkormányzata, valamint helyi szervezetek is csatlakoztak és Magyar Zoltánt bízták meg az emléktábla megvalósításával kapcsolatos teendőkkel.

Magyar Zoltán átadja a javaslatot, a megb PolgármesternekA továbbiakban a helyi önkormányzati hivatalban Magyar Zoltán azt javasolta a Polgármester Úrnak, hogy a városi stadion vegye fel dr. Kalocsay Géza nevét. Az erről szóló írást, az FTC, a Ferencvárosi Önkormányzat, az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület támogató levelével együtt adta át a polgármesternek, aki egyetértett a javaslattal és megígérte, hogy azt támogatólag fogja a képviselő testület elé terjeszteni.

A program befejezéseként a helyi magyar főiskolán egy jó hangulatú baráti találkozó volt, ahol a helyi sportbarátok és a sajtó képviselői is értesültek a stadion elnevezési javaslatról, amelyet nagy örömmel fogadtak A kötetlen beszélgetések közben ifj. dr. Kalocsay Géza bemutatta a személyes emléktárgyait, köztük az 1934-es labdarúgó világbajnokság dr. Kalocsay Géza nevével ellátott ezüstérmét is, amelyet ugyan mint a csehszlovák válogatott tagja kapott, de mégis az első magyar volt, aki ilyenben részesült.

Emlékekkel teli, gazdag program volt, ahol ismételten bebizonyosodott, hogy milyen is a Fradi család. Felemelő érzés a tagjának lenni, a nevében emlékezni.

Szöveg: Hélisz József, fotók: Harsányi György

A harmadik emlékezés épp a mai napon, június 2-án van.

14809Füzesgyarmaton Lázár Gyuláról nevezik el az új műfüves stadiont.

Ez alkalomból pályára lép az FTC generációs csapata, hogy tisztelegjen a stadion névadójának emléke előtt.

A Fradi vb-ezüstérmes labdarúgójának utódai közt olyan egykori kiváló játékosok lépnek pályára az ünnepi mérkőzésen, mint

Ebedli Zoltán, Nyilas Elek, Zoran Kuntics, Adem Kapic, Takács László, Szenes Sándor, Szeiler József, Wukovics László, Deszatnik Péter, Szkukalek Igor, Zsinka János, a zöld-fehérek kapuját pedig Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök védi.

Az ünnepség 14 órakor kezdődik, a mérkőzésre pedig, amelyre a szervezők szépszámú publikumot várnak, 16 órakor kerül sor.

Szöveg és fotók: www.fradi.hu

 

Öröm az ilyen eseményekről tudósítani, öröm mindig és újra kinyilvánítani, hogy a Fradi sohasem felejti el a nagyjait, ők örökre a Fradi család szívében élnek.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Gárdai írta:

    Nagyon örülök, hogy Lázár Gyuláról “tanár úr”-ról nevezték el szülőhelyének stadionját, s hogy egyúttal kezdeményezték a bergszászi stadion Kalocsai Géza dr-ról való elnevezést is.

    Javasolom, hogy a Baráti Kör kezdeményezze és egyúttal kisérje figyelemmel, hogy a Fradi volt, sport pályafutásukat már befejező, elhunyt, vagy élő nagyjairól szülő helyükön vagy sportpálya-futásuk jelentős helyszínén, állomásán sport-létesítményt nevezzenek el

    Hozzászólás ideje: 2013. június 21. 10:53

HOZZÁSZÓLÁS