2017. április 28. péntek

Bemutatjuk mai ellenfelünket: ZTE FC

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 1.

zte1Tegnap már foglalkoztunk a mai ellenfelünk ellen elért eredményeinkkel, a prímet a statisztika vitte.

Ezúttal nézzük az ellenfelünket bemutató “hagyományos”, történelmi részt.

Ahogy eddigi vidéki ellenfeleink (KTE, DVTK), úgy a ZTE történelme sem folyamatos, bár ezt a csapatot elkerülte az utóbbi idők egyik sajnálatos jellemzője, az indulási jog megvásárlása, telephely költöztetése. A zalaegerszegi futballisták mindig zaleegerszegi színek alatt játszottak. Igaz, ezek a színek többször is változtak a történelemben, csakúgy mint a címer.

A klubszerűen szervezett sport előtt Zalaegerszegen 1912-ben mutatkozott be a futball, mint játék, amikor egy helyi, alkalmi csapat a Vasvár ellen mérkőzött és 4:2 arányban vesztett. Később a zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok csáktornyai ellenfelükkel szemben is alulmaradtak (2:1). Az eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére, a játék továbbra is népszerű maradt és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren, amely játszadozásnak az I. világháború vetett véget.

1920-ban a főleg város kisiparosai, munkásai részvételével, Vadász József szervező munkájának eredményeként alakult meg a Zalaegerszegi Torna Egylet, mindössze egy, a futball szakosztállyal. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották és eleinte létesítmény valamint alapszabály nélkül működtek. Mérkőzéseiket a ZSE pályáján játszották.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a pályát mintegy 2000 néző állta körül.

A ZTE bajnoki pályafutása a Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában, 1924-ben kezdődött. Első mérkőzésükön a Kámoni AC vendégeként értek el 2:2 arányú döntetlent.

Később jöttek a győzelmek is, majd a sikerek nyomán egymásra találtak a játékosok és a szurkolók, olyannyira, hogy saját erőből pályát építettek. A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934/35-ös bajnoki évet már a Nyugai Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek, a következő évben azonban a kiesés sorsára jutottak, bár három csapatot is maguk mögé utasítottak a bajnoki táblázaton. 1939-ben hatósági intézkedés nyomán felszerelését és pályáját elvették, a klub további működését lehetetlenné tették, a klub átmenetileg megszűnt.

A II. világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Június 6-án a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A név a régi maradt, ám a színek zöld-fehérre változtak. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I B-be az akkor még zöld-fehér csapat, amely nem sokkal ezután színt váltott és felvette mai kék-fehér színeit.

zalaegerszeg-te-old-logo Az első szezonjuk az NB I-ben 1972-ben volt, még a régi címerük alatt. Első győzelmüket a legmagasabb osztályban 1972 október 1-jén a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4-0 jelentette.

A következő majd két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a csapat. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben és 1986-ban – a negyedik helyig jutott.

NB I-es tagságukat 1989. június 10-ig őrizték, akkor utolsó helyezettként kiestek a legmagasabb bajnoki osztályból. Másodszor 1992-ben estek ki, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak. Akkor a Siófok ellen az osztályozó első meccsén idegenben 4-3-as vereséget szenvedtek, de a hazai visszavágón fölényes, 6-0-s győzelemmel harcolták ki a feljutást. A csapat azóta folyamatosan az NB I-es mezőny tagja.

A ZTE egyszeres magyar bajnok, amelyet 2001-2002-ben értek el Bozsik Péter irányításával. Igazán emlékezetes számukra az ezt követő nemzetközi szereplés, ahol a BL selejtezők során először az NK Zagreb csapatán jutottak túl (1:0, 1:2 idegenben lőtt góllal), majd következett Koplárovics Béla “mennybemenetele”, akinek góljával 1:0-ra legyőzték a Puskás Ferenc Stadionban a Manchester Unitedet. A visszavágón persze már nem volt kegyelem, de az emlék így is a klub történelemkönyvének aranyoldalán van.

zte_arena1Mérkőzéseit a ZTE Arénában játssza, amely 2002-ben elnyert bajnoki cím után kezdődött átépítés során kapta ezt a nevet. Korábban egyszerűen csak ZTE stadion volt, amelyet a csapat 1972-ben vett birtokba, akkor 18.000-es befogadóképességgel, ám nem ritkán 20.000 néző is bepréselődött. Az átépítés után a nézőszám először 14.000-re csökkent, majd azonban 2008-tól ez tovább csökkent, mivel az átépítés idején az északi tribünt nem fejezték be, azt le kellett zárni, lévén balesetveszélyes lett.

A Fradival történő meccselések eredményeit a tegnapi napon egy külön cikkben elevenítettük fel, melynek címe “Holnap este a ZTE csapatát fogadjuk az Albert Stadionban”.

Az összeállítást a ZTE hivatalos honlapjának (www.ztefc.hu), a http://hu.wikipedia.org/wiki/Zalaegerszegi_TE_FC wikipedia és a www.magyarfutball.hu/hu/stadion bejegyzések felhasználásával készítette:
Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           ZTE-FTC után – zalai hősök

           Bejegyzés ideje: 2012. április 9.
           Szerző: Simon József

           A nap, amelyen valóra váltak álmaim

           Bejegyzés ideje: 2009. április 15.
           Szerző: Limpi

           Baráti Körben ifj. Kocsis Sándorral

           Bejegyzés ideje: 2014. november 29.
           Szerző: SzB

           A nagy váltás

           Bejegyzés ideje: 2010. július 20.
           Szerző: eagleeye1899

           A legendás dalszövegek szerzője is elment

           Bejegyzés ideje: 2014. március 3.
           Szerző: Simon Sándor