2017. április 29. szombat

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Kaposvári Rákóczi FC

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 28.

krfcbannerSzombaton 17:30-kor Kaposvárott lép pályára csapatunk, kilenc napon belül harmadszor is idegenben. Az ellenfél elleni számszerű eredményeket, érdekességeket, Horváth Károly barátunk jóvoltából tegnap, mondhatjuk, már szokásaink szerint bemutattuk. Ezúttal, a szintén szokásossá váló módon, nézzük ellenfelünk történelmét. Ismerjük meg, hiszen a szurkolói mottónk szerint: “Az ellenfél nem ellenség, a múltját tisztelni illik, ám a jelenben le kell győzni!

1923. augusztus 15-én, Ambrus János kaposvári pénzügyigazgatási díjnok és néhány más sportszerető ember alapította meg az egyesületet Rákóczi Sport Club néven. Színük zöld-fehér lett. A csapat első labdarúgó-pályája a jelenlegi stadion helyén volt, amit csak “cukorgyári gödörként” emlegetettek. 1927-ben már 11 szakosztállyal működött az egyesület, azonban a nagy gazdasági világválság hatására a csapat egy jelentős része Dél-Amerikába távozott. Nem feledve gyökereiket, megalakították Buenos Airesben az argentin Rákóczit. A 30-as években a pécsi alosztály első vonalában szerepeltek.

Az ezekben az években a professzionalista magyar bajnokság első vonalában szereplő Somogy FC-hez nem volt közük, az a KAC (Kaposvári Atlétikai Club) együtteséből alakult meg.

avaristvanlabdarugoA háborús évek alatt, 1941-ben a Rákóczi játékosa lett a legendás hírű Avar István (képünkön), akinek hívására több jó képességű futballista érkezett Kaposvárra Erdélyből. A csapat Avar vezetésével az NB I kapujához érkezett, azonban, mivel a klub legjobbját elvitték a frontra, a dédelgetett álom nem válhatott valósággá. Avar volt a klub első válogatott játékosa, legemlékezetesebb válogatott mérkőzése az angolok elleni hazai 2-1-es győzelem volt, amelyen az ő gólja jelentette a magyar sikert.

A II. világháborút követően a Rákóczit beolvasztották az újonnan létrehozott KDSK-ba, 1951-től a csapat neve Kinizsi lett (úgy tűnik ez jutott akkor a zöld-fehér csapatoknak), és a másodosztályban küzdött a minél jobb helyezésért.

bene_ferencA Rákóczi (pontosabban Kinizsi) háború utáni igazi talpraállása a 60-as években kezdődött meg. Tehetségek sora bontakozott ki ebben az időszakban. Elég csak a később az Újpesti Dózsával világhírnévig jutó, marcali születésű, Bene Ferenc (képünkön) nevét megemlíteni, aki itt futballozott bő egy évig, 1960 őszén mutatkozott be a Kinizsiben, és a csapat rögtön bajnokságot is nyert az NB III-ban. Bene Ferenc sajnos ma már nincs az élők soraiban, nevét a Kaposvári Rákóczi utánpótlás egyesülete őrzi, 2006 decemberétől Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia néven.

burcsa_gyozoA csapat az 1970-es évek elején, immár a régi nevén, Mathesz Imre vezetésével ismét a feljutás közelébe került, majd 1975-ben a csapat bejutott az NB I-be, ahol Burcsa Győző (képünkön) duplájával 22.000 néző előtt 2-0-ra verte a Budapesti Vasas csapatát. A Rákóczi 3 évet töltött el az élvonalban. Mathesz Imre menesztése után kiestek az első osztályból. A visszajutásra azonban csak 2 évet kellett várni, 1980-ban a dr. Puskás Lajos edzette csapat visszaküzdötte magát a legjobbak közé, ám ezúttal sem sokáig. Ezt követően 1987-ben jutott fel újra a csapat, amikor is sporttörténeti esemény szemtanúi lehettek a Rákóczi-stadionba kilátogató nézők: 2 somogyi NB I-es csapat először játszott egymással (Kaposvár-Siófok 1-3).

Az új évezred megint a második vonalban találta a csapatot. Valóságos “edzőfalók” voltak. Keszei Ferenc fél évet volt az edzőjük, a 2002/2003-as szezont Kovács Kálmán vezetőedzővel kezdték el. A bajnoki szezon felénél 2003 januárjában ismét visszatért Keszei Ferenc. A tavaszi nyitány vereséggel kezdődött, és újabb nyögvenyelős mérkőzések következtek. Az utolsó három mérkőzést már nem várta meg Keszei Ferenc edző, helyét Prukner László vette át. Rövid idő állt a rendelkezésére, de mindhárom meccsen győzelemre vezette a Rákóczit az U19-es csapat korábbi edzője. A 2003 őszét jól kezdte a Rákóczi, a folytatás azonban nem sikerült túl jól, a csapat a 10. helyen zárta az őszt. Decemberre azonban jogerős lett az ítélet a csapat óvásának ügyében, így már a harmadik helyen volt a Rákóczi. Ekkor született az a döntés is, hogy nem csak az első kettő, hanem az első 4 csapat jut fel az NB I-be. A tavasszal a csapat nagyon jó formában játszott, és elérkezett 2004. május 15-e, a nagy nap, amire 17 éve (a csapat akkor volt utoljára NB I-es) vártak a drukkerek és a játékosok. A csapat a Szolnokot fogadta, és 2-0-s győzelmével ismét kiharcolta az elsőosztályban való szereplés jogát.

pruknerlaszloPrukner László (képünkön) kinevezése telitalálatnak bizonyult a csapat életében. Mára minden idők legeredményesebb kaposvári edzőjének mondható. Vele nem csak, hogy visszajutottak az NB I-be, de évről évre ott is maradandót alkotnak, immáron stabil középcsapatnak számítanak. Nem kell a kiesés ellen küzdeniük, általában a hetedik helyre érnek oda, sőt 2007/2008-ban elérték eddigi történelmük legjobb helyezését, a hatodik helyet. Pedig nincs könnyű dolguk. A szisztematikus munkával kinevelt és felfedezett játékosaikat rendre el kell adniuk, hisz ez a működtetésük egyik legfőbb forrása. Egykoron náluk játszott a ma már a BL csoportkörbe jutott DVSC két erőssége Szakály és Oláh. De említhetnénk a ma Fehérváron góltermelő Alvest is. Újabban pedig igen erős a “szerb vonal”, ami ugyancsak nem a véletlen műve. A kaposvári klub együttműködési szerződést kötött a Crvena Zvezda csapatával, amelynek értelmében a jövőben több szerb játékos is játéklehetőséget kaphat a Rákócziban.

A valaha itt játszó nevesebb labdarúgók közül többeket már megemlítettünk, de folytathatjuk a sort Kiss Lászlóval (ki ne emlékezne a norvégoknak rúgott csodagóljaira), Waltner Róbertre, vagy a ma Újpestjét erősítő Rajczi Péterre és Balajcza Szabolcsra. Érdekes, hogy a Fradi, annak ellenére, hogy színeiben sőt a szocializmus évei alatt irányító bázisaiban is azonos volt, nem részesedhetett a kaposvári utánpótlás eredményeiből. Nekünk Jovánczai Zoltán jutott, aki sajnos nem futott be a nevezettekhez hasonló karriert, ma megint Kaposvárott játszik.

Említettük már a Kinizsi korszakukat, nézzük, milyen neveken játszottak még:
1923 – 1944: Kaposvári Rákóczi SC
1944 – 1946: Kaposvári Barátság
1946 – 1949: Kaposvári Rákóczi SE
1949 – 1950: Kaposvári Dolgozók SK
1950 – 1951: ÉDOSZ
1951 – 1956: Kaposvári Kinizsi
1956 – 1957: Kaposvári Rákóczi Sport Club
1957 – 1970: Kaposvári Kinizsi
1970 – 1992: Kaposvári Rákóczi SC
1992 – 2006: Kaposvári Rákóczi FC
2006 – 2007: NABI-Kaposvári Rákóczi FC
2007 – 2009.06.30 Gabona Trans Kaposvári Rákóczi FC
2009.07.01 – Kaposvári Rákóczi FC

Az új szezont is a korábbiakhoz hasonlóan, stabilan és megbízhatóan kezdték. Öt mérkőzésen szerzett hét pontjukkal az ötödik helyen állnak, szemben a mi öt pontunkkal, ami csak a tizenharmadik helyhez elég. Íme a jelenlegi csapatuk fotója:
rakoczi_csapatkep

rakoczi_stadionrakoczi_stadion_fedettEmlítettük már, hogy első pályájuk is a jelenlegi helyén volt, ebből a szempontból is őrzik a tradíciókat. A stadiont persze folyamatosan csinosítgatták, módosították. A jelenlegi formáját 2004-ben nyerte el, ekkor kapta hivatalosan is a Rákóczi Stadion nevet. Jelenlegi befogadóképessége 7.000 fő, 4.500 ülő-, 2.500 állóhellyel. Az ülőhelyekből 1.600 fedett.

Az összeállítást a Kaposvári Rákóczi FC hivatalos honlapjának (www.rakoczifc..hu), a hu.wikipedia.org/wiki/Kaposv%C3%A1ri_R%C3%A1k%C3%B3czi_FC wikipedia bejegyzés és a www.magyarfutball.hu/stadionok/ internetes tartalmak felhasználásával készítette:
Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 95.rész – 1996-97

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 17.
           Szerző: Simon Sándor

           Dr. Springer Miklós születésnapjára

           Bejegyzés ideje: 2011. január 31.
           Szerző: Simon Sándor

           Sanyi bá mulasztott

           Bejegyzés ideje: 2013. augusztus 19.
           Szerző: Simon Sándor

           A szeretet és barátság jegyében

           Bejegyzés ideje: 2012. május 6.
           Szerző: SzB

           Szurkolók a múltból: dr. Trethon Ferenc, a miniszter

           Bejegyzés ideje: 2010. január 8.
           Szerző: tibu1