2017. április 28. péntek

Lipcsei úton a klubrekord felé – 2. rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. április 22.

Lipcsei Péter kezdő volt az UTE elleni Ligakupa mérkőzésen, így már csak öt találkozóra van a rekordtól! Ezúttal a két játékos, Sárosi és Lipcsei 200. meccsét idézzük fel.

Sárosi György a KK második fordulójának első mérkőzésén Brnoban, míg Lipcsei Péter egy bajnoki rangadón a BVSC ellen a Népstadionban játszotta 200. találkozóját a Ferencváros színeiben.

1935. június 30. Brno, 17000 néző:
KK – 2. forduló – 1. mérkőzés

Zsidenice (csehszlovák) – Ferencváros 4-2 (2-0)

Játékvezető: Scorsoni (olasz)

Háda – Polgár, Korányi – Lyka II, Móré, Lázár – Táncos, Kiss Gy., Sárosi Gy., Toldi, Kemény

Edző: Blum Zoltán

G: Kiss Gy., Sárosi Gy.

Húsz perccel a mérkőzés előtt autóbusszal érkezett a Ferencváros a pályára. Ezután felcsendült a magyar himnusz, majd Bomes, a morva szövetség elnöke üdvözölte a mieinket. Mailinger Béla, elnök is köszöntötte a hazaiakat, ezt követően Sárosi György átadta a csapat zászlaját. Az ünnepélyes kezdőrúgást maga Bomes végezte el. A meccs elején előbb Toldi lövése, majd Sárosi szabadrúgása suhant el a kapu mellett. A Ferencváros labdabiztosabbnak tűnt, viszont a brünniek veszélyesebbnek. Később Háda kifutott, elütött egy beadást a hazai csatár elől, a labda viszont pont egy másik cseh elé került, aki a 16-osról tüzelt, de az üres kapu mellé lőtt. Aztán a 12. percben vezetést szerzett a Zsidenice. Egy szögletet követően Móré röviden szabadított fel, a brünniek a 16-osról a bal sarokba bombáztak. A Fradi főleg Sárosi révén veszélyeztetett többet ellenfelénél, mégis a hazaiak rúgták az újabb gólt. A 28. percben egy tíz méterről eleresztett lapos lövéssel duplázták meg előnyüket. Nem sokkal később már mindenki bent látta a harmadik hazai találatot, végül azonban Háda és Polgár egyesült erővel tisztázott. Egy darabig mezőnyjáték folyt a pályán, közben a hangosbemondó megkérte a közönséget, hogy ne tüntessenek a kapust szabályosan támadó Sárosi ellen. A 43. percben végre a Fradi előtt is adódott egy komolyabb helyzet. Kemény beadására Sárosi és egy védő egyszerre ugrott fel, a ferencvárosi center kapura fejelt, a labda a lécről visszapattant elé, ezúttal lőtt, de a csehek a gólvonalról kivágták az üres hálóba tartó pettyest, így kétgólos hazai előnnyel tértek pihenőre a csapatok.

Fordulás után a Ferencváros azonnal magához ragadta a kezdeményezést és fölényünk a 49. percben gólt eredményezett. Kemény adott be, a védők elvétették a labdát, Sárosi hátra sarkalta Kiss elé, aki tíz méterről a jobb sarokba lőtt, 2-1. Egy perccel később ismét Keménytől indult az akció. Kapura tört, de a lövését hárította a portás, a labda pont Sárosihoz pattant, ő pedig nyolc méterről a bal sarokba helyezett. Egy perc alatt dolgozta le kétgólos hátrányát a Ferencváros! Hamar jött a hazaiak válasza: egy villámgyors támadás végén egy magas, védhetetlen lövés a hálónkban kötött ki, 3-2. Ezután felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Hádának is be kellett mutatnia néhány bravúrt és cseh kollégájának is. Toldi és Sárosi is többször próbálkozott, de a brünni portás mindent hárított. A 75. percben a lesen álló cseh csatár lövését Háda védte, azonban a közönség azt reklamálta, hogy gól volt, mert lyukas a háló. A bíró megvizsgálta, de nem talált semmi rendellenességet. Aztán a játékvezető lépett elő főszereplővé. Két perccel a lefújás előtt Polgár próbált menteni a kapunk előtt, a labda egy cseh csatárra pattant, majd onnan az óriási lesen álló társához, aki kényelmesen a bal sarokba lőtt, 4-2. (A bíró azzal védekezett, hogy szerinte Polgártól pattant a labda a gólt szerző hazai csatárhoz, így nem volt les.) Aztán a játékvezető az utolsó percben megtetézte a ténykedését. Kemény labdáját Sárosi a hálóba vágta, azonban a bíró közbe fütyült, mondván lejárt a játékidő. Így 4-3 helyett 4-2 lett a végeredmény. A mérkőzés legjobbja Sárosi György volt.

Toldi Géza: – Ezzel a bíróval már a startnál veszítettünk.

Kiss Gyula: – Egy gól hátránnyal jobb lett volna fordulni.

Móré János: – A revánsmeccs könnyebb lesz, mint a Roma ellen volt.

Hogy a történet ne szakadjon félbe, a visszavágó valóban sokkal könnyebb volt, a mieink 6-1-re legázolták az Üllői úton a Zsidenicét. A Ferencváros aztán egészen a döntőig menetelt, ahol a Sparta ellen alulmaradt, így végül ezüstérmet szerzett.

NB I 17. forduló
1995. március 13. Népstadion, 7000 néző:

BVSC – FTC 0-1 (0-1)

Játékvezető: Varga S.

Balogh T. – Telek – Hrutka, Szekeres – Simon, Albert, Lisztes, Lipcsei, Keller (Czéh) – Kopunovics, Neagoe (Zavadszky)

Edző: Novák Dezső

G: Kopunovics

A 17. fordulóban a Fradi a BVSC-hez látogatott, amely a rendőrség és az MLSZ közös döntésének megfelelően a Népstadionban fogadta a mieinket. A Ferencváros a 2., a BVSC a 6. helyen állt ekkor. Az FTC kezdeményezett többet, a BVSC szervezetten védekezett, s ebből próbált támadni. A Fradi a 14. percben szerzett vezetést. Lisztes baloldali szögletére a kapus rossz ütemben jött ki, Neagoe-hoz került a labda, aki az ötös jobb sarkától egyből keresztbe lőtt, Kopunovics pedig jobbal átsegítette a játékszert a gólvonalon, 0-1. Ezután is csak a Fradi alakított ki helyzeteket, a BVSC szinte teljesen veszélytelen volt a kapunkra. A 27. percben Lisztes beadásába egy védő beleért, Kopunovics gond nélkül levette a labdát, majd ballal lőtt, a kapus azonban vetődve védeni tudott. A 36. percben Lipcsei iramodott meg, Neagoe-hoz passzolt, aki futtából, 15 méterről tüzelt, a vasutasok portása ezúttal is hárított. Fordulás után csökkent az iram. A Fradi a félidő első felében teljesen elvesztette a ritmust, aztán az utolsó húsz percre beindult a gépezet és több helyzetet is kialakítottunk, akár növelhettük is volna az előnyünket. Előbb a BVSC 21 méterről még eltalálta a kapufát, de ezután Zavadszky 16 méteres bombáját tolta ki a jobb alsó sarok elől a zuglói hálóőr. A 81. percben úgy tűnt, 11-est kellett volna adnia a játékvezetőnek. Lisztes jobbal küldte kapura a labdát, amely visszapattant hozzá, közben Zavadszkyt fellökték a 11-es ponton, a bíró továbbot intett, a fiatal karmester ballal is lőtt, de ezúttal is a portás lett a győztes. Öt perccel később ismét Lisztes volt a főszereplő: 17 méterről a jobb kapufát találta telibe, a kipattanót Kopunovics az égbe lőtte. A hosszabbításban egy zuglói felvágta Zavadszkyt, a játékvezető azonnal kiállította őt. A középpályások közül Lipcsei Péter volt az egyedüli, aki elfogadható teljesítményt nyújtott, így ő hatos osztályzatot kapott.

Novák Dezső: – Százszázalékos ziccereinket sem tudtuk kihasználni, szerencsére így is nyertünk.

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. ftc ireland írta:

  hat igen,ez egy igazi jo csapat volt,mi az hogfy jo,fantasztikus!hajra Peti,meg lesz a clubrekord,MINDOROKKE FERENCVAROS!

  Hozzászólás ideje: 2010. április 25. 23:20

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Születésnapi beszélgetés Megyeri Balázzsal

           Bejegyzés ideje: 2010. március 31.
           Szerző: tibu1

           Mozgalom indul Kocsis Sándorért?

           Bejegyzés ideje: 2011. december 27.
           Szerző: Simon Sándor

           Szilveszteri koccintás – 2010

           Bejegyzés ideje: 2011. január 1.
           Szerző: Limpi

           A derby szünetében történt

           Bejegyzés ideje: 2011. október 24.
           Szerző: Simon Sándor

           Ismét Nagyváradon jártunk

           Bejegyzés ideje: 2012. január 31.
           Szerző: Simon Sándor