2024. április 24. szerda

A ferencvárosi kézilabdázás ünnepe

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 22.

A Ferencváros sok mindenben egyedülálló klub, többek között abban is, hogy az egyedüli egyesület, amely kézilabdában mind női, mind férfi vonalon is az első osztályban gyűjtögeti pontjait. Ebből automatikusan adódik a lehetőség, hogy csapataink közös meccseket játsszanak a Népligetben. A lehetőség immár valóság lett, közel 22 év után, most szombaton ez fog történni!

Egy kis múltidéző…

1989. február 24.

A férfiak a Tisza Volánnal meccseltek és dönetetlenre végeztek, míg a lányok is a csongrádiakkal mérkőztek, a női gárdát Szegedi Textilműveknek hívták. A mieink 20-19-re győztek. Senki sem gondolta volna, hogy csapataink ekkor játszanak utoljára közös első osztályú mérkőzést (Bár sajnos, voltak erre jelek, hiszen pár hónappal korábban a fiúk a feloszlás közelébe jutottak, de akkor még megúszták!) és közel 22 évet kell arra várni, hogy a ferencvárosi szurkolók ismét átélhessék ezt a nagyszerű élményt.

Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a dupla meccsek története. Az első közös bajnoki mérkőzést 1952. május 4-én a Halom utcában rendezték. A nők az Autótaxit, míg a férfiak a TF-et fogadták. A hölgyek 7-1-re győztek, míg az urak 9-14 arányban vesztettek. Később az Üllői úton szabadtéren játszották ezeket a dupla meccseket, általában vasárnap délelőtt, telt ház előtt. Aztán 1976-tól, az olimpiai felkészülés jegyében vezették be (először csak tavasszal, majd 1977-től a teljes idényre, aztán végleg), hogy kötelező teremben rendezni a bajnoki mérkőzéseket. Ekkor a Körcsarnok lett az otthonunk, de a vasárnap délelőtt, esetleg a kora délutáni időpont, megmaradt. Ilyenkor egy nap alatt – a rengeteg budapesti csapat miatt – lement legalább tíz mérkőzés is a Körcsarnokban, de a mieink így is mindig egymás után játszottak. A népligeti “Faház” megnyitásával csapataink átköltöztek végleges otthonukba és ez így is maradt 1995-ig a férfi gárda sajnálatos megszűnéséig. 2006-ban a Főnixmadár feltámadt poraiból, azaz ismét lett férfi kézilabda a Fradiban, így már az “új” Népligeti csarnokban folytatódott a dupla mérkőzéses hagyomány. Az utolsó kettős mérkőzést 2009. február 28-án rendezték, a fiúk akkor még a másodosztályban meneteltek a bajnoki cím felé. A női meccsen az FTC a Kiskunhalast győzte le 36-31-re, míg a férfi meccsen is ferencvárosi diadal született, méghozzá a Makó ellen. Az eredmény 34-20 a Fradi javára. Közel két éve egyáltalán nem volt kettős mérkőzés a Népligetben.

Ma már elképzelhetetlen, de a 70-es, 80-as években, hiába ment jobban a nőknek, a férfi meccsek több nézőt vonzottak. Egy nagyobb rangadón akár 1000-1200-an is összegyűltek a fiúknak szurkolni, a nőknél 800-1000 volt az átlagos nézőszám. Külön említést érdemel, hogy akkor sok egyesület rendelkezett női és férfi gárdával (pl. Spartacus, Vasas, Csepel, Dunaújváros, Pécs, Ózd, Tatabánya, később Győr és Békéscsaba), így idegenben is és itthon is dupla meccset vívhattunk velük. Magyarul ugyanabban a fordulóban rendezték például a PMSC – FTC női és férfi meccset Pécsett, majd ősszel az FTC – PMSC-t Budapesten.

2010. október 23-án szombaton a nők ellenfele a Dunaújváros lesz, amely már több alkalommal is volt résztvevője kettős meccseknek Budapesten, és érdekesség, hogy ezek közül 1981. április 19-én mind a nők, mind a férfiak a Dunaújvárosi Kohászt fogadták a Körcsarnokban, tehát dupla-dupla mérkőzés volt! Mindkét találkozón zöld-fehér siker született!

A férfiak most szombaton a Balatonfüreddel meccselnek, akik természetesen először vesznek részt a ferencvárosi kézilabdázás ünnepén!

A műsor:

FTC-Sporek – Balatonfüredi KSE
Budapest Bank Férfi kézilabda liga
Időpont: 2010. 10. 23. 16:00, Helyszín: FŐTÁV-FTC Kézilabda Aréna.

FTC-Jógazdabank – Dunaújvárosi NKKSE
Női NBI-es bajnokság, 7. forduló
Időpont: 2010. 10. 23. 18:00, Helyszín: FŐTÁV-FTC Kézilabda Aréna

Aki oly fanatikus, hogy neki ez sem elég, az már előtte is hangolhat a következő utánpótlás mérkőzéseken:

férfi serdülő: 12:00 Népliget, Faház
férfi ifjúsági: 14:00 FŐTÁV-FTC Kézilabda Aréna
női serdülő: 14:00 Népliget, Faház
női ifjúsági: 16:00 Népliget, Faház

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Roland írta:

    Nagyon örülök,hogy végre a kézilabdáról is van 1 cikk.Megyek a meccsekre 1000-el.Remélem a jövőben több kézivel kapcsolatos írás lesz.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 23. 14:18

HOZZÁSZÓLÁS