2017. január 24. kedd

Toldi Géza felújított síremléke

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. november 21.

Hiszem, 2011. november 21-e nagy napként vonul be a Fradi krónikáskönyvébe. Budapesten, a Farkasréti temetőben ezen a napon avatták újjá a Fradi egykori legendás játékosának, Toldi Gézának a síremlékét.

Toldi Gézáról kortársai számtalanszor elmondták, ő volt a Fradi szív megtestesítője, az igazi szívember. Mondta ezt játékostárs, vezető és szurkoló. Amíg ez a szív dobogott, addig a Fradiért dobogott. Nem véletlen, hogy későbbi játékosgenerációk is mélyen az emlékezetükbe vésték, különösen azok, akik megkapták az általa alapított, ugyancsak legendássá vált Toldi-vándordíjat.

Mi is több alkalommal foglalkoztunk már vele, történeteivel, hiszen a legendák már csak ilyenek. No, meg a legendák krónikásai, akik számtalan történettel gazdagították a legendáriumot. Halála kimondhatatlan veszteség volt a Fradi családnak. Nem véletlen, hogy oly gyorsan síremléket is állítottak neki. Ezt a síremléket azonban kikezdte az idő vasfoga. Az a fog, amelyik nem kegyelmez, amelyik mindent el akar törölni. Ám, 2011 késő őszén megbicsaklott ez a fog. Néhány lelkes fradista felfedezte, hogy miben mesterkedik és tett ellene. Álmodtak egy nagyot, majd az álmot tett követte, pontosabban tettek sorozata. Alig több, mint egy hónap alatt megvalósult egy csoda, napjaink fradista csodája.

A Tempó Fradi Alapítvány felesküdött a hagyományok tiszteletére, őrzésére. Kiváló honlapjuk a XXI. század méltó virtuális múzeuma a Fradinak. Számítógépek képernyőin elevenednek meg olyan elsárgult könyv- és újságlapok, melyek a gyűjtők számára is ismeretlenek, hiszen régen elfogytak az antikváriumok polcairól is. És ezek a lapok nemcsak olvashatók, hanem a tartalmukat, a Fradi futballmúltját bemutató tartalmukat szorgos kezek, nem fáradó agyak feldolgozták, páratlan kinccsé tették. Tegyük hozzá, nyilvánosan, bárki számára elérhetően. Október közepén pedig azt mondták, az nem lehet, hogy Toldi Géza síremléke elmúljon. Gyűjtést indítottak, amivel párhuzamosan a felújítási munkákat is elkezdték.

És elérkezett 2011. november 21-e, a déli harangszó ideje. Az a perc, amikortól Toldi Géza felújított síremléke újra teljes szépségében ragyog. Ragyogva mutatja, hogy a fradisták nem felejtenek. Generációk jönnek, generációk mennek, de a legendák emléke olyan eleven, mint fénykorukban. Az avatóünnepségre eljöttek jónéhányan az adakozók közül, megemlékezett a régi játékostárs, Rudas Ferenc és az egykori szeretett Fradi elnök, Hargitai Károly, aki nem egy Toldi-vándordíjat adott át anno.  Ott voltak a novemberi hidegben, de az ő szívüket is bizton elöntötte a melegség.

Az FTC Baráti Kör tagsága köszöni a Tempó Fradi Alapítványnak, ötlet kitalálóinak és végigvivőinek ezt a csodálatos tettet. Reméljük, lesz folytatás, amihez minden segítséget, anyagit és erkölcsit is felajánlunk.

Toldi Géza felújított síremléke emlékeztessen mindenkit, a fradisták nem felejtenek, a fradisták a jó ügyért bármikor képesek összefogni, a XXI. században is van értelme a három E betűnek, van Erkölcs, van Erő, van Egyetértés!

Simon Sándor
Fotó: Szántay Balázs

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS
Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Elhunyt Dr. Torgyán József

           Bejegyzés ideje: 2017. január 22.
           Szerző: Admin

           Krisztel Imre temetése

           Bejegyzés ideje: 2017. január 20.
           Szerző: Admin

           III. Novák Dezső utánpótlás emléktorna

           Bejegyzés ideje: 2017. január 16.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Kocsis Sándor újratemetése

           Bejegyzés ideje: 2012. szeptember 13.
           Szerző: Simon Sándor

           116 éves a Ferencvárosi Torna Club

           Bejegyzés ideje: 2015. május 6.
           Szerző: SzB

           Lázár Gyulára emlékezünk

           Bejegyzés ideje: 2009. február 27.
           Szerző: Simon Sándor

           Emlékezzünk a vértanúkra

           Bejegyzés ideje: 2010. október 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Erdély, válogatott, Fradi

           Bejegyzés ideje: 2010. január 22.
           Szerző: Simon Sándor