2017. április 29. szombat

Kocsis Sándor újratemetése – Szubjektív gondolatok

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2012. szeptember 24.

Sajnos, az utóbbi években egyre több temetés árnyékolja be életünket. Varga Zoltán és Albert Flórián váratlan halála még mindig sok fájdalmat és szomorúságot okoz a futballszurkolóknak, különösen a Fradi táborában. Most újabb temetésre került sor, Kocsis Sándor újratemetésére.

Őszintén mondom, ez számomra nem szomorúságot, hanem megnyugvást, örömöt jelentett. Egy igazi Fradista, aki nehezen viselte el a Kőris utca és az Üllői út hiányát, most, 83. születésnapján hazajött! Gondolataimban a szomorúságot az okozta, hogy miért kellett ennek a futballzseninek olyan fiatalon meghalnia. Ereklyeként őrzöm az egykori Hétfői Hírek 1979. évi számából a „Nem felejtették el – Kocsis Sándor budapesti kórházban” című cikket. A két évvel korábbi hazalátogatásához képest jobb állapotban volt, örült, hogy itthon nem feledkeztek meg róla, sok segítséget kapott a magyar orvosoktól. „Az életkedvem is kezd mindinkább visszatérni” – mondta. Bizakodtunk, s azután júliusban jött a szomorú hír…

1954-ben, hatéves koromban, a Kinizsi érában lettem Fradi drukker. Így Kocsis Sándort már csak Bp. Honvéd színekben láttam játszani a Népstadion kettős rangadóin. Azonban a „szponzoraimtól”, édesapám barátaitól, akik kivittek a meccsekre, pontosan tudtam, hogy Kocsis, Budai, Czibor hogyan került el a Fraditól. Ezért volt furcsa azt hallani az Aranycsapat egyik még élő tagjától az újratemetés előtti estén, hogy Kocsist nem kényszerítették a Honvédba, maga döntött úgy, hogy elhagyja a „felbomló” Kinizsit.

Amikor megkaptam a Bp. Kinizsi gombfoci csapatát, meg kellett tanulnom a csapat összeállítását, az volt a feltétele annak, hogy kimehessek életem első futballmérkőzésére. Még ma is tudom: Gulyás – Mátrai, Kispéter, Dalnoki – Szabó, Dékány – Kertész, Láng, Orosz, Vilezsál, Fenyvesi. Később megkaptam a Bp. Honvéd gombfoci csapatát is. Be kell vallanom, és Láng Károlytól utólag elnézést kell kérnem, hogy a nagy mérkőzéseken a Fradi/Kinizsi jobbösszekötő posztjára mindig Kocsis Sándort állítottam be. Ezeket a gombfoci-játékosokat, sajnos már nem hiánytalanul, de ma is őrzöm, ahogy a „Londoni győzelem” című diafilmet is.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Kocsis Sándor újratemetésén, a Szent István-bazilikában, mint az FTC Baráti Kör elnökségi tagja, díszőrséget állhattam az urnánál. Az Aranycsapat Alapítvány, Kű Lajos vezetésével, fantasztikus munkát végzett, s teljesült Kocsis Sándor álma, újra itthon van. Az újratemetés programjáról, a protokolláris részekről a média részletesen beszámolt. A sok megható, valamennyi résztvevő számára bizonyára felejthetetlen pillanat, gondolat közül hadd emeljek ki önkényesen néhányat, ami engem leginkább megfogott.

· Kű Lajos: „Íme, itt van egy helyen Szent István jobb keze, Puskás Öcsi bal lába és Kocsis Sándor feje.”
· Sandro Rosell, a Barcelona elnöke: „Olyan fát ültetett, amelynek gyökerei Magyarországon vannak, de a levelei már Spanyolországban hajtottak ki. A mai naptól a Barca történetének egy nagyon fontos része itt, Magyarországon van elhelyezve, így mostantól a barcelonai futballklub és a Magyar Köztársaság örök barátságot fogadtak egymásnak.”
· Luis Suárez, Kocsis Sándor barcelonai csapattársa: „Jövök én is nemsokára utánad, drága barátom, de légy türelemmel!”
· Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa: „Szerettem Sanyit, nem a játéktudása, hanem az emberi tulajdonságai miatt. … Megérdemled, hogy ennyien itt vagyunk és rád emlékezünk.”
· Kubatov Gábor, az FTC elnöke: „Ma, hosszú idő után, bár nem szolgáltunk rá, visszakaptuk a hazánk egy darabját, emlékeinket.”
· Ifj. Kocsis Sándor: „Ezen a napon teljesítjük édesapám vágyát, hogy szülővárosában, Budapesten nyugodjék. … Apu, most már itthon vagy!”

A gyászszertartást – többi között – Mága Zoltán, Sasvári Sándor, Tolcsvay Béla fellépése tette még emlékezetesebbé. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök által bemutatott gyászmise után az altemplomba kísértük Kocsis Sándort, akit közvetlenül Puskás Sándor sírhelye mellett helyeztek örök nyugalomra.

Utóirat:

· Nagyon sajnálom, hogy Schlegel Oszkár, aki rajongott a Fradiért és Kocsis Sándorért és 2009-ben, halála előtt még összeállította a Kocsis Sándor emlékkönyvet „Volt egyszer egy csatár” címmel, már nem élhette meg ezt a napot.
· Bár a III. kerületben, Budapest határában már elneveztek egy utat Kocsis Sándorról, bízom abban, hogy előbb-utóbb az Üllői út, a Kőris utca és az Illés utca közelében, ahova élete végéig kötődött, pályafutásához méltó emléket fognak állítani Kocsis Sándornak.

SzB
2012. szeptember 22.

“Kocka” barcelonai csapattársai, akik szintén eljöttek: középen Luis Suárez,
két oldalán Carles Rexach és Josep Maria Fuste.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Hélisz József írta:

  Megrendülten álltam a Bazilikában a ravatalnál. Én is csak Honvéd és válogatott mezben láthattam Kocsist játszani. Megadatott azonban, hogy személyesen is köszönthettem, amikor gyógykezelésre hazajött.

  Áldjon meg a Jóisten Kocsis Sándor a Fradiban, a Barcelonában, a válogatottban lőtt minden, a Honvédban pedig majdnem minden lőtt gólodért és bocsájtsa meg azt a néhányat, melyet a Fradinak lőttél!

  S egy javaslat a méltó emlékre. A józsefvárosi Kálvária téren, mindössze párszáz méterre az Illés és Kőris utcáktól – Kocsis egykori szűkebb “hazájától” – áll egy üres szobortalapzat. Korábban Kulich Gyula mellszobrát tartotta, melyet a 90-es elején eltávolítottak. Erre a talpazatra kellene elhelyezni Kocsi Sándor mellszobrát.

  Hozzászólás ideje: 2012. szeptember 24. 21:23

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 100.rész – 2001-02

           Bejegyzés ideje: 2010. október 2.
           Szerző: Simon Sándor

           A főpróba sikerült! Milyen lesz az előadás?

           Bejegyzés ideje: 2009. július 30.
           Szerző: Simon Sándor

           Értékeljünk! Ferenczi Istvánnal …

           Bejegyzés ideje: 2010. február 27.
           Szerző: tibu1

           Pápa-FTC után

           Bejegyzés ideje: 2011. október 17.
           Szerző: Simon József

           A Fradi kiemelkedik, de az NB I nézőszáma csökkent

           Bejegyzés ideje: 2013. június 5.
           Szerző: Simon Sándor