2017. április 25. kedd

Baráti körben vízilabdáztunk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. augusztus 29.

Az FTC Baráti Kör augusztusi összejövetele szomorú eseménnyel kezdődött.

DSCN2790-001A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt Gyarmati Dezsőről. Ezt követően dr. Fenyvesi Mátét, a Baráti Kör tiszteletbeli elnökét köszöntöttük abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott. Megkésve, de annál nagyobb tisztelettel gratuláltunk a közelmúltban kerek születésnapját ünneplő leghűségesebb hölgy tagunknak, Gergits Andreának.

Ezután „medencébe szálltunk”. Amit a labdarúgásban az Albert család, kézilabdában az Elek család jelent, azt jelenti a vízilabdázásban az Ambrus család. A Baráti Kör vendége ezúttal Ambrus Miklós és Ambrus Tamás volt.

DSCN2804-001Miklós bácsi ez év május 31-én ünnepelte 80. születésnapját. Nagy figyelemmel hallgattuk pályafutásáról szóló beszámolóját, amely nem volt mentes a „nagy hullámoktól”. Egerből került 1953-ban a Kinizsi név alatt szereplő Ferencvárosba. 1956-ban Ausztráliába távozott (akkor azt disszidálásnak nevezték), ahonnan 1958-ban, az éppen ott túrázó futballcsapat vezetőinek rábeszélésére, hazatért. Ez a „kitérő” azonban azt eredményezte, hogy a válogatottnál kegyvesztett lett. Lemaradt a római olimpiáról, a tokiói csapatba az utolsó pillanatban került be. Tokióban is csak az utolsó két mérkőzésen, az olaszok és a szovjetek ellen védett, mégpedig kiválóan, ami olimpiai bajnoki címet eredményezett. Ötvenszeres válogatott, egyszeres Európa-bajnok (1962), ötszörös magyar bajnok (1956, 1962, 1963, 1965, 1968). Aktív sportpályafutásának befejezése után is a Ferencváros vízilabda csapatánál tevékenykedett edzőként, majd szakvezetőként.

Ambrus Tamás (1964) – Steinmetz János korszaka után – követte édesapját a Fradi kapujában. Édesapjához hasonlóan ő is 16 évesen mutatkozott be az első osztályban. 1990-ig a Fradiban védett, majd három évre Olaszországba szerződött. Hazatérése után a BVSC-ben játszott. 61-szeres válogatott, négyszeres magyar bajnok (kétszer a Fradival, kétszer a BVSC-vel). Aktív pályafutása után a BVSC-nél volt másodedző, majd 2000-től egy firenzei vízilabda iskola vezető edzője volt. 2004-től a PVSK csapatát irányította, majd 2010-től visszatért anyaegyesületéhez. A Fradi edzője lett, majd ez évtől a szakosztály elnöke. Nagyon nehéz időszakban vállalta el ezt a szerepkört. Őszintén beszélt a szakosztály helyzetéről. Tisztázatlan anyagi helyzet, pénztelenség jellemezte a szakosztályt, amelynek eredményeként játékosok sora hagyta el az egyesületet. Serdülő és ifjúsági korú gyerekek beállításával sikerült elkerülni a kiesést. Az anyagi helyzet rendeződött, a csapatnak új névadó szponzora (Széchenyi Bank) lett, azonban a hazai junior korú játékosokban a Fradi iránti bizalom annyira megrendült, hogy képtelenség volt közülük bárkit is leigazolni. Ezért jött képbe az ausztráliai vonal, és három ausztrál válogatottal, továbbá négy magyar játékossal erősödött a csapat. Ambrus Tamás bízik abban, hogy a Fradi a vízilabdában is hamarosan a múltjához illő eredményeket fogja produkálni. Ehhez kívántak a jelenlevők sok sikert, sok szerencsét.

DSCN2813-002A találkozó végén a szokásos dedikálások, közös fotózások mellett a megjelentek izgatottan lapozgatták a Zöld és Fehér Magazin legújabb számát.

SzB
2013. augusztus 27.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Kinizsi írta:

  Gyarmati Dezső temetése 2013. szeptember 4-én, szerdán 15.15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében. A temetésen résztvevők felé kérés, hogy egy szál virággal búcsúzzanak olimpiai bajnokunktól, a nemzet sportolójától.

  Hozzászólás ideje: 2013. augusztus 30. 16:10

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Átadtuk a Dr. Papácsy Ervin díjat.

           Bejegyzés ideje: 2010. november 22.
           Szerző: Simon Sándor

           Napi válasz, VII.18.

           Bejegyzés ideje: 2009. július 19.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi ereje

           Bejegyzés ideje: 2010. december 21.
           Szerző: Simon Sándor

           Ellenfélnézőben: Pécsi MFC

           Bejegyzés ideje: 2011. augusztus 6.
           Szerző: Simon József

           Eseménynaptár: 11.08 – 11.14.

           Bejegyzés ideje: 2010. november 8.
           Szerző: Simon Sándor