2020. augusztus 3. hétfő

Úgy tűnik, hibát követtünk el

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. április 21.

Tegnap este óta egy gondolat motoszkál a fejemben, ha jobban belegondolok, bánt is engemet. Az FTC Baráti Kör vezetése hibázott. Mikor és miben? A tegnapi meccsen túl erről is szól ez a bejegyzés.

Fradi-HonvédHúsvét vasárnapján a Fradi folytatta győzelmi sorozatát, sorrendben negyedszer szerezte meg a három pontot. Ezúttal Kispesten a Honvéd volt az áldozat. Az a Honvéd, amelynek kispadján az olasz edző, Marco Rossi eddig kivétel nélkül csak nyertes meccset irányított a Fradi ellen, lehetett a meccs az Üllői úton, Kispesten vagy akár a Puskás Stadionban. Most azonban sanszuk sem volt. Nem volt, mert a Fradi úgy kezdte a mérkőzést, ahogy kell, ahogy azt mi szurkolók elvárjuk. A kezdő sípszó pillanatától agresszívan letámadták az ellenfelet, a megszerzett labdákkal jól és ami tán fontosabb, gyorsan kombináltak előre. Jöttek is a helyzetek menetrend szerint, a levegőben lógott a gól. Ha már ott lógott, le is esett, mert le kellett esnie. Megérdemelt volt a vezetés, még ha utólag kisakkozva elmondható, lesről született. Érdekes játék a futball. Ez ott, abban a pillanatban senkinek nem tűnt fel, még a Honvéd játékosainak sem, hiszen reklamációnak nyoma sem volt. És igen, a játékvezetők egyszer tévedhetnek a mi javunkra is. Aztán a második, az sem akcióból, hanem egy szöglet utáni tizenegyesből esett. Ahogy a Pápa ellen, most is elkövette az ellen azt a hibát, hogy túlzottan keménykedett a szöglet alatti helyezkedésnél, mikor a labda még ott sem volt. Hány, de hány ilyen szituációt láttunk korábban is, de akkor büntetlenül. Most, pár héten belül már másodszor, sárga lap és tizenegyes. Lehet, valami változik a játékvezetői felfogásban? Itt lenne az ideje! A tizenegyest Leonardo sérülten is bevágta. Álljunk meg egy szóra, hisz Leonardo a Fradi mai játékának a kulcsa. Most is, ahogy az utóbbi meccseken, nagyon élt. Kérte a labdát, amit szabályosan nem tudtak elvenni tőle, ő rendre megjátszotta, jól játszotta meg. Érdekes módon mégsem egy szabálytalan belépő után sérült meg, hiszen ezúttal az előle önfeláldozóan szerelő védő lábába vitte bele a túlzott lendület, amit a sípcsontja bánt. Ebből jött a szöglet, majd a tizenegyes, amit fájós lábbal is elvállalt. Két lépésről, nekifutás nélkül oda helyezte a labdát, ahova kell. Aztán már csak sántikált, a második félidőre ki sem jött. Akkor is reméltem, hogy ez csak biztonsági csere, félve a nagyobb rásérüléstől, azóta is ezt teszem. Mert Leonardo nélkül a mai Fradi nem az a győztes típusú csapat. Megmutatta ezt a második félidő is. Ekkor már jött a Honvéd, lehet, jobban engedték őket, hogy kijöjjenek. De hiába jöttek ki, a Leonardo nélküli középpálya képtelen volt a labdát megjátszani, gyorsan előre vinni. Örülök Leonardo teljesítményének, ugyanakkor aggódóm is, mert a futball nem egyéni sport, ez kérem csapatjáték, mégpedig a javából. Egyszer tán a társak is felnőnek a Leonardo által adott szintre, az lesz a tartós győzelmi sorozatok igazi záloga.

Ugyanakkor ennek a mostani győzelmi sorozatnak van egy másik záloga is. Ez pedig nem más, mint Thomas Doll mágikussá váló sildes sapkája. Amióta azt viseli, persze a hozzá tartozó lazább szereléssel együtt, azóta a Fradi csak győzni tud. Emlékszünk, mióta viseli ezt a sapkát? Igen, igen, mióta az FTC Baráti Körben járt, ott elbeszélgetett a nagy idők tanúival, majd ajándékba kapta a fejfedőt. Elmondta akkor is, nagy élmény volt számára az a találkozás, elmondta most is, mégpedig a televízió kamerái előtt, a meccs értékelését követően egy riporteri kérdésre válaszolva. Lám, lám, milyen egyszerű a sokszor bonyolultnak tűnő élet. Elég egy sapka, rajta a Fradi klasszikus címereivel és el lehet felejteni a vereség érzését. És igen, ebből már egyértelmű, miben is hibázott az FTC Baráti Kör vezetése. Későn hívta meg Thomas Dollt, későn adta neki a sapkát. Játsszunk egy kicsit a gondolattal, mi van, ha korábban történik ez, mondjuk az eggyel korábbi találkozón, még február végén. Az ugye azt jelenti, hogy akkor a három döntetlen és egy vereség helyett további négy győzelem van a zsákban, azaz 9 ponttal több. Nézzünk a tabellára! Ha ez a 9 pont meglenne, hol állna a csapat? Bizony, bizony, pontelőnnyel az első helyen. De ez a múlt, szegezzük tekintetünket előre, a hátralevő öt fordulóra. Folytatni kell a győzelmi sorozatot, hiszen akkor még a dobogóra és azzal a nemzetközi szereplésre megmarad az esély. A reményeinken túl ehhez adott a mágikus sapka is. Istenem, ha ez ilyen egyszerű lenne! Azért nem árt tenni érte az edzéseken és főleg a mérkőzéseken, ahogy az sem, ha ezt Leonardón kívül egyre többen teszik.

Hajrá Fradi!

Simon Sándor

Fotó: nemzetisport.hu (Grnák László)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

8 hozzászólás

 1. Kinizsi írta:

  Az FTC Baráti Kör vezetése nem hibázott, ugyanis már a február végi összejövetelére meghívta Dollt, akinek azonban akkor – érthető okok miatt – egyéb fontos tennivalója volt. Jó ez így, nincs még semmi veszve…

  Hozzászólás ideje: 2014. április 21. 15:37

 2. Simon Sándor írta:

  Ajjaj. Akkor csak magát okolhatja Doll mester. 🙂

  Hozzászólás ideje: 2014. április 21. 17:13

 3. Sárosi István írta:

  Eszem ágában nincs,hogy lebecsüljem társaim hozzászólását!Nem akarok futuralisztikus elméleteket gyártani. Ez annál egyszerübb: egy jó edző és egy jó csapat egymásra találásáról van szó!Megvan a közös hang! Megtalálta Doll a a helyeket, az oda-vissza mozgást, a tolódásokat jobbra-ballra és a fel-le zárkózás arányát. Ennyi idő kellett neki is mindezek feltérképezéséhez.Ő BABY DOLL! Testvércsapatunk a LAZIÓ egykori csillaga.Az Ő kezében volt a kormánypálca-sapka nélkül!Ragyogó csapat volt.Kivánom neki- akár sapka, akár sapka nélkül, ezt a pálcát ne adja ki kezéből – mert ugy járhat mint az a bizonyos nyuszi, akinél ha volt sapka a fején, az volt baj, ha nem akkor meg az. Rókafiuk pedig mindig lesznek. KELLEMES HUSVÉTI ÜNNEPEKET!

  Hozzászólás ideje: 2014. április 21. 20:02

 4. sárosi istván írta:

  Igaza van Dollnak, mindezeket már jeleztem korábban. Nem elég a kiváló nyelvtudás,itthon semmit se ér. Hiányzik müködésükből az alacsonyabb osztályokban begyüjtött vagányság,tapasztalat.Ez több mint a felénél nincs meg.Van aki életében nem játszott, de drákói szigorral tartja terrorhatás alatt a játékosokat.Megölik a játékot.Mire lehet a győri meccsen kiosztott 12 sárga, egy piros kiosztásából? És a sárgák hullanak, mint a manna. Egy mezvisszahuzás, ez rosszul sikerült belépő -a két sárga tulajdonosa, akár mehet zuhanyozni. Kapva két hetet. Á, itt valami nagyon nem passzol. Solymosi? Az UTE-FTC meccset háromszor állitotta meg botrányért. A 0:6 ért a fradi edzőt,és a játékvezetőt hibáztatom. Nem akartak balhét!! És ebben a 0:6 ban benne van az Üllői uti 0:5 a VIDEOTON ellen is.
  ANDÓ-SZABÓ, FARKAS,IVÁNYI,SOLYMOSI egyszer lehetne már korrekt.Szinektől függetlenül-klubszinektől. Kassaival nem foglalkozom, magasan a legjobb játékvezető! Oktassa már ki kollégáit a sip és a lapok használatáról.

  Hozzászólás ideje: 2014. április 24. 12:12

 5. Takács Gábor írta:

  Soha ne legyen nagyobb bajunk, mint hogy négy (és remélem majd még ennél is több) győztes meccs után hibákat keressünk !

  Hozzászólás ideje: 2014. április 24. 15:58

 6. Takács Gábor írta:

  Soha ne legyen nagyobb bajunk, mint hogy négy (és remélem majd még ennél is több) győztes meccs után hibákat keressünk !

  IRÁNY A DOBOGÓ !

  HAJRÁ FRADI !!!!!!

  Hozzászólás ideje: 2014. április 24. 16:02

 7. Kinizsi írta:

  A tegnapi meccs után megint jogos a játékvezetők bírálata. A 33. perctől kezdve nekünk kellett volna emberelőnyben játszani a volt dózsás Barczi kiállítása miatt. Akkor valószínűleg Gyurácz sem kényszerült volna ilyen kétségbeesett (és sajnos rossz ütemű) becsúszásra, és az eredmény is másképp alakul. A nagyvonalú Iványi milyen kedvesen mosolygott Józsira, amikor a szabadrúgás sípszó előtti elvégzéséért adott neki sárgát. Súlyos szabálytalanság volt! A labdát ugyanis védeni kell, mert így Józsi kétszer rúgott bele…

  Hozzászólás ideje: 2014. április 24. 17:23

 8. Sárosi István írta:

  Tisztelt KINIZSI Ur! Gratulálok nagyszerü hozzászólásához a DVTK elleni mérkőzéshez.Ön is észreveszi azt a cinizmust amit a siposok müvelnek, és nem csak a pályán. Anno’ FTC-CSEPEL találkozón együtt voltam a két csapattal a játékoskijáróban.Akkor a játékvezető még visszallépett VÉPI PETIHEZ,és igy szóla:Ha csak a száját kinyitja bármely itéletemnél-irány a fürdő, és plyan három hetet jelentek, hogy megutálja a focit.”Szegény Peti köpni-nyelni nem tudott.A világon semmit sem tett.És igy pórázon tartva focizott Nagyon sajnáltam. Egy-két játékvezető arrogáns viselkedése a játékosokkal vérlázitó. A hozzászólása utolsó három mondata rendkivül frappáns.Köszönöm!

  Hozzászólás ideje: 2014. április 25. 17:43

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Értesítés Nemes Gyula temetéséről

  Bejegyzés ideje: 2020. július 30.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. március 15.
  Szerző: Admin

  Elhunyt Nemes Gyula

  Bejegyzés ideje: 2020. március 10.
  Szerző: SzB

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  A Fradi dicső múltja, 7.rész – 1907-08

  Bejegyzés ideje: 2009. január 30.
  Szerző: Simon Sándor

  Baráti Körben: 2010. április

  Bejegyzés ideje: 2010. április 26.
  Szerző: tibu1

  FTC – Kaposvár bajnokik a történelemben

  Bejegyzés ideje: 2010. április 2.
  Szerző: Limpi

  Hogy is állunk? Férfi kézilabda: 2011.03.16.

  Bejegyzés ideje: 2011. március 16.
  Szerző: Simon Sándor

  A Fradival a Fradiról, a Fradiért, a Fradiban! Befejeződött a játék.

  Bejegyzés ideje: 2014. december 6.
  Szerző: Simon Sándor