2024. március 29. péntek

Az alapítókra és Nagy Bélára emlékeztünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2014. május 8.

Az elmúlt pár napban volt miről megemlékeznünk. Meg is tettük, tevékeny részesei voltunk az eseményeknek. Következzenek a fényképes beszámolók.

Az FTC 115. születésnapja alkalmából tartott rendezvény-sorozat keretében május 4-én, vasárnap 16 órai kezdettel az Erkölcs, Erő, Egyetértés Mozgalom és az FTC Baráti Kör szervezésében felejthetetlen megemlékezésre került sor.

DSCN4309A VIII. kerületi Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Templom szomszédságában levő parkban elültetett 11 fa a mai naptól kezdve emléket állít a „Tizenegyek bandájának”, azoknak a fiataloknak, akik önfeledten hódoltak a labdarúgásnak, kergették a labdát – többi között – a Rezső téren, és az 1900. december 3-án megalakított „football” osztály alapját adták.

 

 

 

 

DSCN4293A történelmi áttekintést tökéletesen szolgálta Hélisz Józsefnek, az FTC Baráti Kör főtitkárának és dr. Springer Miklósnak, az egyesületet alapító dr. Springer Ferenc unokájának, az FTC elnökségi tagjának, az FTC Baráti Kör alelnökének beszéde.DSCN4294 Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a hagyományok tisztelete és megőrzése is hozzátartozik a fradista eszmeiséghez, életérzéshez, ami egyedülálló a hazai sportéletben.

Az ünnepi beszédek után az emléktábla leleplezésére és koszorúzására, az elültetett fáknál levő, a „Tizenegyek bandájának” neveit tartalmazó táblák leleplezésére került sor. DSCN4328DSCN4330Ezt követően Vargha Miklós Péter plébános megáldotta a Ferencvárosi Torna Clubot, majd megszentelte az elültetett fákat.

DSCN4335DSCN4333Az ünnepség zárásaként a Fradi U-8 korosztályú csapatának labdarúgó palántái az erre az alkalomra készített fűzős mezben kergették a fűzős labdát és rúgtak szebbnél szebb gólokat a lécekből és kötélből készített kapukba. A nézők meggyőződhettek arról, hogy az ifjak nagyon tehetségesek és már kitűnően éneklik a Fradi indulót.

A Fradihoz méltó megemlékezés megszervezéséért külön elismerés és köszönet illeti Borbély Lászlót és a Hélisz testvéreket, de ki kell emelni a VIII. kerületi Önkormányzat és a Plébánia hathatós támogatását.

 


 

Nagy Béla, a Fradi krónikása 1944. május 6-án született. Mint a Ferencvárosi Torna Klub szerelmese, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor hozzálátott a klub történetének feldolgozásához. Szinte a nulláról indult, de fáradhatatlan munkájának köszönhetően komoly eredményeket ért el. A hobbiként összegyűjtött cikkgyűjteményéből kiindulva olyan hatékony kutatómunkába kezdett, amelynek eredményeként, a 2006. március 26-án bekövetkezett haláláig, 106 könyv született, amelyeknek szerzője, illetve társszerzője volt.

Tisztában volt azzal, hogy a múlt ismerete nélkül a klubnak nincs jelene és jövője. Munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az FTC történelme feldolgozottá, megismerhetővé vált.

Azt, hogy mennyien szerették és tisztelték Nagy Béla személyiségét és tevékenységét, jól szemléltette, hogy a 70. születésnapja alkalmából, a Farkasréti temetőben levő sírjánál szervezett koszorúzáson, nagyon sok vezető, játékos, munkatárs és barát jelent meg.

DSCN4360-001
DSCN4363
DSCN4356
DSCN4364
DSCN4365
Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, dr. Springer Miklós, az FTC elnökségének tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke és dr. Fenyvesi Máté, az FTC és a magyar válogatott legendás balszélsője méltatta Nagy Béla munkásságát. Mindannyian kiemelték a krónikás munkabírását, kiemelkedő humorát, Fradi-szeretetét. A megemlékezők köszönetüket fejezték ki a koszorúzáson jelenlevő Nagy Béla özvegyének, akinek segítsége nélkül ez a hatalmas életmű nem jöhetett volna létre.

DSCN4370DSCN4377A születésnapi megemlékezés folytatásaként a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület rendkívüli könyvbemutatót is szervezett. A Bécsi utcai központjában Takács Tibor elnök bemutatta Nagy Béla 107. könyvét, amelynek kézirata a krónikás halálakor már készen volt. A szerző az 1965. évi VVK győzelem 40. évfordulójára tervezte a fergeteges diadalt, sikert megörökítő könyv kiadását. Halála azonban közbeszólt. Hogy a kézirat ne maradjon örökre a fiókban, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elhatározta, hogy Nagy Béla születésének 70., a VVK diadal közelgő 50. évfordulója alkalmából megjelenteti a könyvet. Sikerült! Gratulálunk! Az FTC részéről Nyíri Zoltán, elnöki tanácsadó méltatta Nagy Béla tevékenységét, és örömét fejezte ki, hogy a Fradi múzeumban már megtalálható a nagy krónikás mind a 106 műve. Dr. Fenyvesi Máté, a torinói hős, a győzelemig vezető utat idézte fel.

A könyvbemutatón a siker kivívói közül, sajnos, csak néhányan voltak, lehettek jelen: dr. Fenyvesi Máté, Horváth László, Karába János és Németh Miklós.

SzB

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. Halász írta:

    Csak a köszönet juthat az ember eszébe, amikor erről a két megemlékezésről olvas.

    Köszönet azoknak, akik elindították az FTC futball csapatát, köszönet a felejthetetlen krónikásnak, Nagy Bélának, aki mindezt megírta és a köszönet a Baráti Körnek, az EEE Mozgalomnak és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületnek, melyek ezeket a megemlékezéseket megszervezte.

    Hozzászólás ideje: 2014. május 11. 13:06

  2. Jozsó írta:

    Nagyon jó, hogy a Rezső téren már méltó emléke van az “ősfradistáknak”.

    Jó volna a volt Soroksári úti FTC-pálya helyét is megjelölni valamilyen módon.

    Aztán persze visszakerülhetne az Üllői út-Könyves Kálmán körút sarkára a falelátós FTC-pályát ábrázoló dombormű is, amely korábban a Albert stadion clubházának oldalán őrizte a 60-as évek végén lebontott pálya emlékét.

    Természetesen valamilyen módon meg kellene örökíteni a tavaly lebontott Albert stadion emlékét is annak régi helyén.

    Így lenne teljes a Fradi labdarúgó létesítményeinek emlékhely sorozata.

    Hozzászólás ideje: 2014. május 11. 13:41

  3. Sárosi István írta:

    Tisztelt Orosz Pál és családja. Tiszta szivemből kivánok valamennyiőknek részvétem, együttérzésem dr.OROSZ PÁL 81.évében történő távozását ebből a világból. Már régebben is irtam , nekem Orosz Pali nem csak egy játékos, rendkivül tisztelt példaképem volt. Az egész életemben (73 éves vagyok) soha nem tudtam váltani és nem is akartam mással azonositani Őt. Régi barátai, társai már biztosan várják Őt a világ legnagyobb, legszinpatikusabb csapatánál az ’50.-es évek Bp.Kinizsijénél. Nyugodj békében öreg harcos, legyen sokkal jobb életed mint ezen a sárgolyón volt.

    Hozzászólás ideje: 2014. május 12. 18:43

HOZZÁSZÓLÁS