2024. március 19. kedd

Dr. Egerváry Márta az FTC Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. július 27.

Szomorú hírt kaptunk közvetlenül az FTC Baráti Kör (FTC BK) júliusi összejövetele előtt. Elhunyt Szőkéné Bognár Erzsébet az FTC volt kézilabdázója. 1959 és 1973 között négy bajnoki és két MK-győzelemnek volt a részese, tagja volt az 1965-ben világbajnoki címet szerzett magyar válogatottnak. A jelenlevők egy perces néma felállással adóztak a kiváló sportoló emlékének.

Az összejövetel meghívott vendége dr. Egerváry Márta, a korábbi kitűnő úszónk volt. Őszinte, jókedvű beszámolója sportolói pályafutásáról, civil életéről nagy tetszést váltott ki a hallgatóságban. 1952-ben a Császár uszodában Hunyadfi István edző fedezte fel az úszás számára. 14 éves korában lett az FTC úszója. Az egyesület színeiben sikert-sikerre halmozott. 41 bajnoki címet szerzett, 1962-ben a lipcsei Európa-bajnokságon 400 m vegyesen bronzérmes lett. Ebben az évben az év sportolónője lett hazánkban. Három olimpián vett részt, a legjobb eredményt 1960 Rómában érte el, a 4×100 m váltó tagjaként 6. lett. Hétszeres Universiade-bajnok.

Szeretettel beszélt edzőjéről, Bakó Jenőről, akivel 1968-ig együtt dolgozott. Bakó Jenő Fradiból Újpestre való távozása jelentette Egerváry Márta élsportolói tevékenységének végét. Az FTC vezetése nem járult hozzá, hogy az ő edzéseit továbbra is a régi edzője irányítsa. 1988-tól 2000-ig a Szenior Úszó Klubban még versenyzett. Egykori versenyzőtársaival ma is tartja a kapcsolatot.

Civil életéről a következőket mondta. 1961-ben érettségizett, de származása miatt nem vették fel az orvosi egyetemre. 1962-ben, amikor az év sportolónője lett, már nem utasíthatták el a felvételét. 1968-ban szerezte meg orvosi diplomáját. Patológusként dolgozott és dolgozik ma is, 1999-től már nyugdíjasként.

Az FTC örökös bajnoka, de szolgálatára, felajánlott orvosi segítségére anyaegyesülete korábbi vezetése nem tartott igényt.

Dr. Springer Miklós, az FTC BK elnöke köszönte meg dr. Egerváry Mártának a tartalmas beszámolót, majd átadta neki az FTC BK jelvényét.

 

Wlach László tagtársunk egy üveg borral ajándékozta meg vendégünket.

A hagyományoknak megfelelően egy kerek születésnapos tagtárs, Fejes László köszöntésére került sor 70. születésnapja alkalmából.

Ezt követően Hélisz József főtitkár bejelentései következtek:

  • Augusztus 7-én 15 óra 30 perckor a Groupama Aréna 33. Sky-boxánál emlékezünk meg Páncsics Miklós halálának 10. évfordulójáról.
  • – A következő összejövetel időpontja: augusztus 29.

SzB
2017. július 25.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS