2024. március 19. kedd

Kocsis Sándor 88. születésnapján

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. szeptember 22.

Öt éve már, hogy Kocsis Sándor végleg hazatért és újratemették a Szent István-bazilikában. Az Aranycsapat Alapítvány azóta minden év szeptember 21-én, „Kocka” születésnapján ünnepi megemlékezést tart a bazilika altemplomában levő sírnál.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke méltatta az egykori kiváló játékos pályafutását, kiemelve máig utolérhetetlen eredményeit, feledhetetlen góljait.

A megemlékezést szavalatok színesítették. Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója Szép Ernő Imádság című versét adta elő, majd Sinkovits-Vitay András Döbrentei Kornél A felhő fejes című költeményét szavalta el, amelyet a költő az újratemetés alkalmára írt.

Az egykori játékostársak közül dr. Fenyvesi Máté volt jelen. Elmesélte, hogy Kocsis Sándor a szélsőinek csak annyit mondott: „Menjetek el a szélen, adjátok be a labdát a felső kapufa magasságában, a többit majd megoldom.” Megtudtuk, hogy az a „Kocka”, akinek fejjátéka páratlan volt, a kockázatos fejpárbajoktól sem riadt vissza, a fogorvosoktól nagyon félt.

Az Aranycsapat „képviseletében” jelen volt Czibor Zsuzsanna, Czibor Zoltán húga, aki beszélt a két játékos, a két család kapcsolatáról, és szomorúan említette meg a bátyjáról az utóbbi időben megjelent valótlan állításokat.

Ezt követően a koszorúzásokra került sor. Az Aranycsapat Alapítvány koszorúját Kű Lajos, dr. Fenyvesi Máté és Czibor Zsuzsanna, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület és az FTC Baráti Kör közös koszorúját Takács Tibor és Szántay Balázs helyezte el. Ferencváros Önkormányzata képviseletében Kállay Gáborné alpolgármester koszorúzott.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség végén Sinkovits-Vitay András elszavalta Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét, majd a jelenlévők el is énekelték a Szózatot.

SzB
2017. szeptember 21.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS