2024. március 19. kedd

Évnyitó az FTC Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. február 1.

Az FTC Baráti Kör (FTC BK) is „elrajtoltatta” a 2018. évet. A januári összejövetelre nagy érdeklődés mellett került sor.

 

Takács Tibor, az FTC BK alelnöke üdvözölte a megjelenteket. Elsőként Tobak Csaba a Fradi Múzeum vezetője kapott szót. Ismertette, hogy a múzeum újabb tematikus kiállításának a megnyitója 2018. február 8-án 12 órakor lesz. A kiállítás az FTC alapításától a II. világháború végéig terjedő időszakot foglalja össze. Mindenkit szeretettel várnak a megnyitóra, illetve azt követően a kiállítás megtekintésére.

Ezt követően – a hagyományoknak megfelelően – az előző hónapban kerek születésnapot ünneplő tagtársunk, Fischer Józsefné, Wlach Mária köszöntésére került sor. Boldog születésnapot, jó egészséget kívánunk ezúton is!

Az összejövetelre meghívott előadóként Kaszás Pál főtitkár Perlaky Istvánt hívta meg, aki kiemelkedő munkát végzett az FTC labdarúgó utánpótlás nevelésében.

Perlaky István elmondta, hogy labdarúgóként 1958 és 1963 között szerepelt a Fradi serdülő és ifjúsági csapataiban. 1944-es születésűként együtt játszott – többi között – Juhász Pistával, Bicskei Bercivel és a Fradi későbbi orvosával, Gyarmati Jenővel. Szeretettel gondolt vissza edzőire, Száger Misi bácsira, Agárdi Feri bácsira, Szőke Jánosra és Bozóki Jánosra. Önkritikusan bevallotta, nem rajtuk múlott, hogy nem vitte többre játékosként. 1973-ban már másodállású edzőként tért vissza a Fadihoz, az ifi III-hoz, amellyel hamarosan bajnoki címet szerzett. Nagy öröm volt számára, hogy baráti kapcsolatot ápolhatott a legendákkal. Albert Flóriánnal tíz éven keresztül egy szobában dolgozott, kiváló partnerei közül kiemelte Horváth „Api” Lászlót. Edzősége mellett egy időszakban utánpótlás szakágvezetőként is dolgozott. A Fradinál végzett edzői munkája legkedvesebb időszakának az 1968-as korosztállyal való négyéves foglalkozást tekinti. A serdülő kortól 18 éves korúkig szisztematikus munkával nevelte ezeket a gyerekeket és ért el sikereket velük. Mintegy tíz játékost tudott átadni Mucha József kezei közé, az utánpótlás csapatba. Csak néhány név, a teljesség igénye nélkül: ifj. Albert Flórián, Nagy Zsolt, Szűcs Mihály, Wukovics László, Balogh Tamás, Dukon Béla

Perlaky István beszámolt a kuvaiti edzősködéséről. Az első kiküldetésének az öbölháború vetett véget, de munkájának elismerését jelezte, hogy öt év múlva újra meghívták. Munkájához szabad kezet kapott, és a másodosztályú csapatát egyből feljuttatta az első osztályba. Itthon dolgozott még Vácott, majd három évig a Csepel pályaedzője volt. Kérdésekre válaszolva összefoglalta, hogy miben látta az utánpótlás nevelés korábbi sikereinek okát. Elmondta, hogy az edzői kart az állandóság jellemezte, jól képzett, Fradi kötődésű edzők foglalkoztak az utánpótlással. A fiatalokat támadó szellemre nevelték, miközben igyekeztek a szülőkre is hatni, hogy támogassák az edzőket. Sajnos, a mai gyerekek „agyonkényeztetettek”, nem rendelkeznek kellő alázattal a futball iránt. Pedig tehetségek ma is vannak!

Végezetül Perlaky István átadta a Fradi Múzeumnak azt a kupát, amelyet 1978-ban a munkája elismerésként kapott az FTC BK-től, és örömét fejezte ki, hogy ismét bekapcsolódhatott az FTC BK tevékenységébe.

Ezt követően Takács Tibor emlékezett meg dr. Springer Miklósról, aki január 31-én ünnepli 90. születésnapját. Miki bácsi, sajnos, egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni, de üzent az összejövetel résztvevőinak: „Nagyon bízom benne, hogy hamarosan lábra tudok állni, mert jelenleg nagyon gyenge vagyok. Nagy vágyam, hogy megérjem a Ferencváros labdarúgócsapatának harmincadik bajnoki címét!” Takács Tibor elmondta, hogy másnap Martos Győző alelnökkel és Kaszás Pál főtitkárral meglátogatják Miki bácsit, elviszik a születésnapi ajándékokat, kiemelten az FTC Baráti Kör örökös tiszteletbeli elnöke címet tanúsító oklevelet. Ezután felolvasta azt a köszöntőt, amit az FTC BK nevében írt a jubilálónak. Az összejövetel végén megtekintettük a FradiMédia által dr. Springer Miklóssal készített riportfilm rövidített változatát. Miki bácsi! Isten éltessen! Irány a harmadik csillag!

A következő összejövetel időpontja: 2018. február 27., 16 óra. Addig is: Hajrá Fradi!

SzB
2018. január 30.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS