2024. március 29. péntek

Józsefváros ferencvárosi kitüntetettjei

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2018. március 25.

A hagyományokhoz híven József-napon tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Józsefvárosi Önkormányzat díjátadó ünnepségét, amelyen átadták a kiemelkedő érdemeket szerzett polgároknak a kerület elismeréseit.

A kitüntetettek között megtalálhatók voltak a Ferencvárosi Torna Club büszkeségei is.

Józsefváros díszpolgára címet kapott Dr. Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Dr. Kárpáti György 1935. június 23-án Józsefvárosban született, majd 30 évig lakott a Népszínház utca 21. szám alatt. Háromszoros olimpiai bajnok, aki először 1952-ben, tizenhét évesen lett minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka.

162 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, amellyel három Európa-bajnoki címet nyert. Ötszörös magyar bajnok volt élete rajongásig szeretett klubjával, a Fradival, tagja az Úszó Hírességek Csarnokának, a Halhatatlanok Klubjának.

Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, MOB Olimpiai Aranygyűrűvel, a Köztársasági elnök aranyérmével, Magyar Örökség-díjas, beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába.

Posztumusz kitüntetésként ugyancsak díszpolgári címben részesült Kocsis Sándor, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója.

Kocsis Sándor 1929. szeptember 21-én született, a Kőris és az Illés utca környékén nőtt fel, életének jelentős részét Józsefvárosban töltötte. A grundfocistából hamar komoly labdarúgóvá nőtte ki magát, hol másutt, mint a Ferencvárosi Torna Clubban, ahol már tizenhét évesen az első csapat meghatározó játékosa lett, oszlopos tagja az 1948/49-ben gólrekorddal bajnok labdarúgó csapatnak.

Részt vett az 1952-es helsinki olimpián, ahol aranyérmet nyert a magyar válogatottal, az Aranycsapat kihagyhatatlan tagja volt. Az 1954-es svájci világbajnokságon 11 találattal gólkirály lett. A nemzeti mezben 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett.

1958 és 1966 között a Barcelona játékosaként varázsolta el a futball szerelmeseit. 1979. július 22-én Barcelonában hunyt el, hamvait 2012-ben hozták haza Spanyolországból és a Szent István Bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra. A legendás csatár tiszteletére 2014-ben a Józsefvárosi Önkormányzat és az FTC Baráti Kör közösen emlékművet állított a Kálvária téren. A díjat fia, ifj. Kocsis Sándor vette át.

Az FTC Baráti Kör nevében gratulálunk a kitüntetésekhez, Dr. Kárpáti Györgynek jó egészséget kívánunk!

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

2 hozzászólás

  1. halász írta:

    Köszönet a józsefvárosiaknak, hogy ilyen magas elismerésben részesítették a két józsefvárosi kötődésű fradistát.

    Hozzászólás ideje: 2018. március 25. 19:17

  2. jozsó írta:

    Talán az is közrejátszott a Józsefvárosi Önkormányzat nemes gesztusában, hogy tudva levőn a józsefvárosiak többsége fradista, miként én is.

    Hozzászólás ideje: 2018. március 26. 19:25

HOZZÁSZÓLÁS