2024. március 19. kedd

Aranycsapat emlékév

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. április 27.

Az FTC Baráti Kör (FTC BK) áprilisi összejövetelének meghívott vendége dr. Lomnici Zoltán volt. Nem a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökeként, s nem az Emberi Méltóság Tanácsának jelenlegi elnökeként jött el közénk, hanem mint az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke.

Idősebb Lomnici Zoltán (a sajtó így különbözteti meg azonos nevű és végzettségű fiától) elmondta, hogy a testület az ő magánkezdeményezésére, kormányzati jóváhagyással jött létre. A kezdeményezés 2014-re nyúlik vissza. Lomnici Zoltán ekkor tett ígéretet Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat jobbhátvédjének, hogy gondoskodni fog az óriási dicsőséget hozó válogatott emlékének ápolásáról. Az emlékév indítását Buzánszky Jenő 90. születésnapjára tervezték, de az élet közbeszólt, néhány hónappal korábban elhunyt. Így az emlékévet Puskás Ferenc 90. születésnapján, 2017. április 1-jén hirdette meg dr. Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár. Az emlékév zárásának időpontja az új Puskás Ferenc Stadion 2019-ben esedékes átadásakor lesz.

Az Aranycsapat Emlékév Testület állami és MLSZ támogatás nélkül, önerőből üzemel. Az eseménysorozatot támogatásokból, adományokból finanszírozzák. Több jubileumi esemény szerepel a tervükben. Ennek keretében ez év február 6-án Kőszegen, Lóránt Gyula 95. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a kőszegi emléktábláját. Készülnek – többek között – Lantos Mihály és Budai László születésének a 90., Bozsik József halálának a 40. évfordulójára. 2018 kiemelkedő programja november 25-én, az évszázad mérkőzése, a londoni 6:3-as magyar győzelem 65. évfordulójának megünneplése lesz.

Az FTC BK összejövetel másnapján az Aranycsapat Emlékév keretében Komáromban középiskolás diákok részvételével megrendezték az Aranycsapat-kupát, egyúttal megkoszorúzták Czibor Zoltán sírját.

Takács Tibor, az FTC BK alelnöke tájékoztatta a megjelenteket, hogy az FTC vezetőségének jóváhagyásával a közeli napokban az Aranycsapat Emlékév Testület az FTC Baráti Körrel és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesülettel együttműködési megállapodást fog aláírni az eseménysorozat sikerének érdekében.

Ezt követően bejelentésekre került sor:

  • Május 3-án 14 órakor a Bakáts téren koszorúzásra kerül sor a Ferencvárosi Torna Club megalakulásának 119. évfordulója alkalmából.
  • Május 12-én 10 órakor az FTC Népligeti Sporttelep Liget Hoteljében lesz a FTC BK Küldöttgyűlése. (A meghívó a honlapunkon megtalálható.)
  • A következő FTC BK összejövetel időpontja május 29. 16 óra.

SzB
2018. április 24.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

6 hozzászólás

  1. H.J.A.S. írta:

    Nagyon dicséretes kezdeményezés az Aranycsapat Emlékév.

    S ha már Szegeden van egy Aranycsapat emlékmű, Budapest is megérdemelne egyet. Ehhez alapul szolgálhatnának Fekete Géza tagtársunk több kiállításon bemutatott, az aranycsapat játékosait ábrázoló fejszobrai.

    Hozzászólás ideje: 2018. április 27. 17:42

  2. FTC tag írta:

    Az Aranycsapatról való megemlékezés mellett ne felejtkezzünk el az “Ezüstcsapatról” sem, amely az idén 60 évvel ezelőtt világbajnoki ezüstérmet szerzett Magyarországnak. Ez volt a magyar labdarúgás addigi legnagyobb sikere, melyet azóta sem sikerült sajnos túlszárnyalni, csak megismételni 1954-ben.

    Hozzászólás ideje: 2018. május 1. 17:38

  3. Leonardo írta:

    Kedves FTC tag! Igaza van, de nem 60, hanem 80 évvel ezelőtt volt az első vb ezüstérmünk. Sajnos, erről a sikerről hajlamosak vagyunk megfeledkezni…

    Hozzászólás ideje: 2018. május 1. 18:45

  4. Régi fradista írta:

    Ha már a megemlékezésekről értekezünk gondolhatunk Deák Ferencre, a “Bambá”-ra is, aki máig rekorder a Fradiban az 1948/49-es bajnokságban lőtt góljaival és áprilisban volt 20 éve, hogy csatlakozott az égi futballistákhoz.

    Hozzászólás ideje: 2018. május 1. 19:23

  5. jagger írta:

    Az ember azt hinné, hogy Fradisták körében az Aranycsapatnak nincs nimbusza. Sőt…

    Hozzászólás ideje: 2018. május 3. 06:19

  6. FTC tag írta:

    Kedves Leonardo!

    Köszönöm, hogy korrigálta elütésemet.

    Hozzászólás ideje: 2018. május 7. 10:06

HOZZÁSZÓLÁS