2024. április 26. péntek

Érdekességek a Ferencváros múltjából, 3.rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 12.

A sorozat korábbi részeiben képben és hangban bemutattuk az első “Hajrá Fradi!” buzdítás történetét. Később az Üllői út első füvön lejátszott mérkőzését idéztük.

Most egy kuriózummal színesítjük a múlt lapjait. Történt, hogy 1949 tavaszán a Ferencváros egy totólabdát kapott. A közölt kép természetesen csupán illusztráció.

Az úgynevezett Totó Igazgatóság ajánlotta fel, hogy ezzel is népszerűsítsék az 1947-ben bevezetett totót. Ki mással lehetett volna már akkor is népszerűsíteni egy ilyen új játékot, ha nem a Fradival? Pláne, ha az a Fradi úgy szerepelt a bajnokságban, ahogy. Ne feledjük, ez lett a későbbi jubileumi bajnokcsapat, minden idők leggólképesebb Fradija.

Promóciós céllal úgy időzítették a labda átadását, hogy azzal rúgja a Fradi a bajnokságban a századik gólt. Mondjuk, sokat nem kockáztattak a totósok. 1949. március 28-a volt a nap, amikor a játékvezető a totólabdával a kezében vezette ki az FTC és a Kistext csapatait, hogy megmérkőzzenek a bajnoki pontokért.

Sokat nem is kellett várni a nevezetes eseményre, hiszen már a 16. percben Kocsis Sándor egyedül tört a kapura, lövését a kifutó kapus nagy bravúrral még hárította, ám a labda újra Kocsis elé pattant, aki másodszorra nem hibázott, félmagasan a kapu jobb oldalába emelte a totólabdát.

A szurkolók is hálásak voltak ezért a gólért. No, nem azzal, hogy megrohamozták a totózókat, sokkal inkább egy ajándékkal. Kocsisnak ugyanis csináltattak egy bronz labdarúgó-szobrot, ami később a Fradi futballmúzeumába került.

A totólabda további sorsa azonban ismeretlen…

Összeállította: Simon Sándor

Forrás:
Nagy Béla: Fradi Karácsonyi könyv (1998)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS