2024. március 29. péntek

Retteghy csatorna

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 10.

Van egy ötletem. Dr. Retteghy Istvánnak teret és időt kell adni egy tévécsatornán. A nézettség garantált lenne.

Dr. Retteghy István az MLSZ Fegyelmi Bizottságának az elnöke. Tegnap az MLSZ NB I-es bizottsága elnökének Szabó Györgynek (George. F. Hemingwaynek) egy érdekes levelére reagáltam, ma egy másik bizottság van soron. Várható volt, hisz üléseztek. És ha a Fegyelmi Bizottság ülésezik, ott érdekes dolgok történnek.

Mielőtt elkalandoznék, gyorsan visszatérek az eredeti ötlethez. Kéretik csinálni egy “MLSZ-percek” című stúdióműsort, amely akár napi rendszerességgel megy, mondjuk 15 percben, leginkább főműsoridőben. Ebben az MLSZ különböző funkcionáriusai, bizottsági elnökei, elnökségi tagjai, netán maga a megfellebbezhetetlen főhatóság is rendszeresen megjelennének és elmagyaráznák a labdarúgást kedvelő, ám hozzájuk mérten rendkívül tudatlan közvéleménynek a szabályokat. Nem, nem elsősorban a labdarúgás szabályait, sokkal inkább az MLSZ, mint szervezet belső szabályait, rendjét, fegyelmét, törvényességét.

A kedd este sztárja minden esetben dr. Retteghy István lenne. Ott indokolhat, magyarázhat, elemezhet, úgy hogy az egyszerű, gyarló futballrajongó halandó is megértse. Megértse, hogy mi alapján működik a bizottság, mik a szabályok. Ha egy kiállításról utólag bebizonyosodik, hogy nem történt szándékosság, akkor elmondja, hogy mi történt? Egy dolog történhetett, ha történt: vétlen szabálytalanság, amiért a szabályok szerint nem jár azonnali kiállítás.

Mégis mik azok a szabályok, amik szerint egy nem a szabályok szellemében kiállított játékost minimum két meccsre kell eltiltani? A játékvezető jelentése? Ő nyilván rosszul ítélte meg, emberből van és neki nincs videója. Ha jól értelmezem a döntést, ezt a jelentést az FB-nek nem áll módjában felülbírálni. De biztosan nem értelmezem jól, hiszen akkor nem tudom hova tenni azt, amikor a videó alapján felülbírálják a bíró döntését, mint például tavaly Pápán. Mondom, össze vagyok zavarodva! Dr. Retteghy István a tévé nyilvánossága előtt, hétről-hétre eloszlathatna minden félreértést. Mindenki számára nyilvánvaló lenne a következetesség és a rendkívül szigorú, ám roppantul igazságos MLSZ-szabályok háttere.

Ha ez a műsor még nézői kérdéseket is megengedne, egész biztos forrnának a telefonvonalak. Sokan, sok mindenre kíváncsiak lennének. Én például arra is, hogy mit old meg 15-tel több rendező és egy kirendelt szövetségi ellenőr. Úgy tudom, ez amúgy is hivatalból van a meccseken, de már kiderült korábban, hogy én nem tudok semmit, vagy amit tudok, azt sem jól. Dr. Retteghy István elmondaná ezt is. Égő petárdák landolnak a kapus mellett a játéktéren, súlyos szabálytalanság, amiért lakolni kell. De 15-tel több rendező és egy kirendelt szövetségi ellenőr mennyiben visszatartó erő, nem is beszélve a 100.000,- Ft-ról, amit ezért a tettért visszaesőként lehet kapni. Az Üllői úton is ez lett volna a büntetés a visszaesőknek? Nyilván, hisz ez a szabály.

Ha már rendezői létszám, lenne még egy ötletem, ezt is megosztom, ma ilyen adakozó kedvemben vagyok. Minden néző mellé állítsunk egy rendezőt, az ő “személyi rendezőjét”, aki felelős a rábízott néző meccs alatti cselekedeteiért. A stadionok kapacitása és a meccsek látogatottsága nem jelenthet akadályt, bőven elférnek. Arról nem is beszélve, hogy legalább a tévében úgy tűnik fel, mintha sokan lennének, egy biztos, kétszer annyian, mint most, és botrány sem lenne. Ha meg mégis, akkor azonnal megvan a felelős, akit a legközelebbi meccsre le lehet váltani, ki lehet cserélni.

Szóval, akkor “MLSZ percek”. Nem védettem le a műsor ötletét, nem bánom, ha kölcsönveszik. A műsort show-elemekkel is lehet dúsítani, a nézőkkel játszani, aki helyesen válaszol egy kérdésre, az például jutalmul Dr. Retteghy István asszisztense lehet egy bizottsági ülésen. De az is lehet, hogy Dr. Retteghy István és Szabó György (George F. Hemingway) elvitatkozgatnak egy kicsit ugyanarról, mi a nyilvánvalóan szándékos és mi nem. A Retteghy-mentes napok sem lennének unalmasak, hiszen a Versenybizottság állandóan tesz-vesz, meccsek helyszínét, időpontját tologatja. Milyen jó lenne erről is azonnal és élőben tájékozódni, netán itt is kérdezni. Ki, mikor és mit kérvényezett? A szabályok erre lehetőséget adtak-e? Miért pont arra az időpontra tolják a meccset? De minek folytassam?

A magyar labdarúgás népszerűsítése az MLSZ-nek, mint szervezetnek egyik fontos, alapszabályban is rögzített célja. Ötletem ennek megvalósításában nagy segítség lehet. Ha nem, hát nem! Én szóltam…

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

9 hozzászólás

  1. Ibinez írta:

    Ki a fszom ez a Retteghy? Mit képzel?
    És a Helmeczy? Az ki? Gépészlakatos.
    Diplomás. Persze.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 10. 13:14

  2. Arányi József írta:

    Ez az ötlet fantasztikus ! Az MLSZ ugyanis mára egy Cosa Nostra jellegű valamivé vált.
    (A Cosa Nostra kifejezés azt jelenti magyarul, hogy “A Mi Ügyünk”. Az USA-ban működő
    szervezet.) Ezért aztán nem is vágynak nyilvánosságra.
    A szabályokról. Van nekik belső szabályrendszerük, de az sem nyilvános. A Fradival
    kapcsolatban úgy tűnik, hogy valamiért ez a csapat útban van, ezért meg kívánnak szabadulni tőle az ő – nem nyilvános – szabályaik szerint. Hát csak nem vállalják a nyilvánosságot? A FEGYELEM jelszóról pedig csak annyit, hogy: az van. De milyen töltettel, tartalommal?

    Egy ilyen TV műsorban bizonyos érdekes kapcsolatokról is lehetne beszélgetni.
    Beszélhetne Szabó úr a szakmai múltjáról, honnan jött, ki ő és mit tud dolgozni a magyar labdarúgásért.

    Gyanítom, hogy ezekre választ csak akkor fogunk kapni, amikor a Fradit meg tudják
    semmisíteni. SOHA, SOHA, SOHA!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 10. 13:23

  3. sznico írta:

    Kedves Arányi József ,a megrendelöket kellene felkutani . Ők azok lehetnek akik az utolsó 12 évben sport(politikailag ) engedélyezték az mlsz -ben a személyi összetételt, az összes fradihoz köthető , vagy aki a (kerületben metron villamoson buszon keresztül ment.) eltávolitották.A jóakarói névsor teljesség nélkül: mészöly, mezei,dunai,helmeczy,retteghi,az ellenérdekelt klubbok mlsz tagjai és még sok háttér alak.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 10. 21:15

  4. DEDE írta:

    “Tévedtek már máskor is a játékvezetők! 50 éve járok „meccsekre”, láttam furcsa dolgokat!
    A Játékvezetők mindig is egy zárt szervezetet alkottak, kínosan vigyáztak a „renoméra”. Titokba tartották a fegyelmi döntéseiket, legalább is nem közölték a „nagy” nyilvánossággal!
    Ezzel szemben mi történt most??! Nyilvános hadjáratot indítottak a két „spori” ellen. A fegyelmi eljárás szinte az utcán –mindenki tudomásával és beavatásával zajlott. Kéjelegve hozta naponta, óráról-órára a média valami szerencsétlen „illetékes”–dr. egyszemélyi–a két játékvezetőt megsemmisítő véleményét, ráadásul a testületi döntést megelőzve! Vajon kinek üzent ez a dr., kinek nyalta a seggét? Esetleg a „többi” sporinak üzent-üzenték, hogy jó lesz vigyázni a Fradi meccsek esetében! Vigyázzatok és alkalmazkodjatok az „ANTIFRADISTÁK” elvárásaihoz!”

    A fenti sorokat a Pápa elleni mérkőzés után írtam! S lám igazam lett! (sajnos) A ZTE meccset vezető “spori” csatlakozott a Retteghy féle elvárásokhoz! Magyarul, a gatyájába piszkított és az ANTIFRADISTA Retteghy féle utasítás szerint vezette a mérkőzést! Állítom, hogy igen is létezik az MLSZ-en belül egy Fradi ellenes banda! Jól írta valaki! Amíg kálmánbák, gyuribák és más fröccsösbácsik vannak pozícióban, nem lesz megtisztulás!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 00:28

  5. DEDE írta:

    Utóiratként!

    Tisztelt Simon Úr!

    Amennyiben lenne „Retteghy csatorna”, az én tévémre ablaktörlőt kellene szerelni!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 00:34

  6. Arányi József írta:

    Kedves SNICO! Igencsak érdekes dolgok kerülnének felszínre egy ilyen vizsgálódás eredményeként. De még mindég ott maradna a tény, hogy az MLSZ egy elkorhadt intézmény, lejárt az ideje, olyan egyéniségeket vonz, akik az egzisztenciájukat ilyen környezetben látják biztosíthatónak, és úgy tűnik, igazuk van. Ennek a következnényeként a magyar futball is ott van, ahol van. Ki törődik ma már az Fair Play az Erkölcs, Erő, Egyetértés hármas (FRADI) jelszavával ? Muzbek úr mondta hajdanában, hogy “a futballban nagy pénz van”. Ez vonzónak tűnt sokak számára.
    Más szavakkal, lezüllött a szervezet maga. Akinek kedve és pénze van rá, a szervezet
    kiszolgálja. Ha a Fradi eltűntetését rendeli valaki meg, akár törvénysértő módon is,
    törvényi fenyegetettség nélkül lelkesen teszi. Utánpótlás pedig bőven van. Előbb-utóbb emiatt a klubok többsége is el fog lehetetlenülni. A megoldás pedig továbbra sem látszik. Majd az úgynevezett Akadémiák átveszik a klubok szerepét és bőségesen termelnek és sorsukra hagynak külföldre eladott játékosokat.

    Nem akarok én “okos” lenni, de ezt látom ma a fociban, meg hemingwayeket, kistelekiket, piti nudli csaló bírókat, rettegyket. Szerintem egy teljesen új
    MLSZ, új morállal talán még segíthet.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 11:32

  7. mrrock írta:

    Én így képzeltem el a keddi Fegyelmi Bizottsági gyűlést!

    http://www.pepsifoci.hu/node/55154

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 20:24

  8. Arányi József írta:

    Most olvasom a FRADI honlapon, hogy Draginak és az FTC-nek külön kérelmezni kell,
    hogy a keresztapák (Marlon Brando) gyülekezete az ítélet meghozatala előtt
    egyáltalán meghallgassák az érintettet. Ez igen, ez már valami. Ennél mélyebbre már nem lehet sűllyedni.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 12. 14:18

  9. sznico írta:

    kedves Arányi József ! Az mlsz számunkra kedvezö változása nem valószinü.1998-2002 között hasonló felfogású vezérkar volt.Ennek a hatását még Várszegi jelenléte kompenzálta.Viszont a dózsába pálya rekonstrukció révén több milliárd közpénzt be pumpáltak.Megjelentek náluk a kiemelt szponzorok (OTP MOL).EZ a forgatókönyv a VIDi -nél boritékolható.Egy erös Jó balhé mentes fradi csak akadály.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 15. 20:18

HOZZÁSZÓLÁS