2024. március 28. csütörtök

Fradiszerelem

Szerző: moncsi1 Bejegyzés ideje: 2010. március 17.

Mi az, ami összetart egy csoportot? Nyilván, ha racionális, ám felszínes magyarázatot akarunk keresni a kérdésre, akkor azt mondhatjuk, hogy egy közös érdeklődés hoz össze embereket, akik ezután csoportokat alkotnak.

Azonban, ha nem elégszünk meg a felszínes magyarázattal, továbbvihetjük a gondolatmenetet, ám lehet, hogy első ránézésre meglehetősen egzakt értelmezés felé sodródhat gondolkodásunk. Amiben egyébként semmi különös vagy misztikus nincsen. Ma már tudvalévő ugyanis, hogy két, egymással szinkronban lévő embernél – a mért adatok szerint – a kettejük szervezetében lévő kémia vegyületeket alkotó anyagainak összetétele kiegészíti egymást, és annak aránya határozza meg relációjuk milyenségét. Az arányok egyenlősége határozza meg a szinkron mértékét.

Nem akarok elmenni nagyon a tudomány irányába, de annyit még hadd mondjak, hogy ha két, egymással jó kapcsolatban lévő embernek kielemeznénk a vérük összetételét, akkor bebizonyosodna, hogy a kettejük szervezetében lévő kémiai anyagok nagyjából egy ideális egészet alkotnának, ha összekevernénk őket egy kémcsőben. Ennek a száraz adatokon alapuló ténynek az érzetét, majd következményét nevezhetjük köznyelven szerelemnek, vagy „a legjobb barátságnak”

Hol van ebben a Fradiszerelem?

Fenti gondolatmenetem minap, egy barátommal való beszélgetés közben jutott eszembe, mégpedig annak kapcsán, hogy mi lehet a konkrét oka két ember közös érdeklődésének, egymás felé húzó erejének. Ezt nagyrészt ki is elemeztem és a fentiekben ki is fejtettem, de továbbvittem ezt a gondolatsort a közös érdeklődés mentén összegyűlt csoportokra, közösségekre is vonatkoztatva, társadalmakra is behelyettesítve. Nyilván egy társadalomban már nincs annyi hasonló, egymással szinkronban lévő ember, mint kisebb csoportoknál, tehát ott a közös nemzettudat kovácsolja össze az embereket, ebből következően annak is van oka, hogy miért oda születtünk, ahova.

Most azonban maradjunk a szurkolói csoportnál, de bátran mondhatnánk nagysága miatt azt, hogy a Fradinemzetnél! Vajon ugyanaz a zöld vér folyik mindannyiunk ereiben?

Nem hiszem, sőt erősen kétlem, hogy zöld lenne. Akkor miért mondjuk gondolkodás nélkül, hogy egy hithű Fradistáknak zöld vér folyik az ereiben? A válasz abban keresendő, hogy a Fradizmus, mint a hazai sportkultuszban létrejött eszme, kialakulásával végérvényesítetten végigsöpört az országon, vallott elveivel azonosulni akart a Klub minden egyes híve. El lehet gondolkodni azon is, hogy miért!

A már eleve hasonló gondolkodás sodorhatott minket kedvenc csapatunk felé, így egymás felé is. Ezek után az sem kérdés, hogy miért pont a Ferencváros az éveken, sőt évtizedeken keresztül a favorit, és miért pont ugyanaz még többezer embernek.

Azért az fellebbezhetetlen tény, hogy a többezer fős szurkolói tábort Fradicsaládnak hívják, a bevezetőben ott van a válasz rá, hogy miért.

Istenes Mónika

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. KBalu írta:

    Elgondolkoztató írás. Többször kell elolvasni, és elgondolkozni rajta. Ez tetszik nekem: “Fradinemzet” :).

    Hozzászólás ideje: 2010. március 17. 09:58

  2. Lizi írta:

    Tök szupi lett Moncsi! Pusz

    Hozzászólás ideje: 2010. március 17. 16:47

  3. fradizoli írta:

    Nagyon (Fradi) szívhez szóló írás! Fradiszerelem. Ilyen fogalomról nem lehet más
    csapattal kapcsolatosan beszélni. Ha mondjuk létre is hoznák mesterkélten csengene, mert nem lenne mögötte az az érzelmi töltet, ami a Fradival kapcsolatban érezhető. Van létjogosultsága. Ezt azt hiszem mindannyian érezhetjük ha Fradista érzelmű barátainkkal beszélgetünk vagy akkor ha körbenézünk a lelátón azután, hogy gólt ért el a Csapat.
    Ettől is vagyunk mások, mint a többi Club.
    Mostanában viszont sajnos ellentétek fedezhetőek fel a szurkolók között. Nagyon rossz, hogyez velünk történik, azzal a közösséggel és közönséggel amelyik mindig arról volt híres, hogy történhetett bármi kitartott kedvenc csapata mellett. Elvehették a nevünket és színünket, kizárhattak minket az elsőosztályból mégis mindenki a csapat mellett maradt. Sőt ezek az események csak erősítették az érzést. Együtt volt mindenki és szurkolt a 3 E szellemében.
    Most viszont ez a kártya visszatart ezreket. Kérdem én: Miért? Egy kártya csupán egy matéria.
    Miért érzik sokan ezt akadálynak? A Fradizmus egy eszme, egy hit vagy ahogy ez az írás írja egy szerelem. És ezeknek a magasztos érzéseknek nem szabadna akadálya legyen egy kártyalap.
    Váltsa ki mindenki és emelje a szívéhez mint az elkötelezettség jelképét és mondja ezt magában:
    Én ide tartozom mindörökké, mert a Fradicsalád tagja vagyok és történhet bármi ez így lesz örökkön-örökké!

    Gratulálok az újabb tartalmas, gondolkodtató és gondolatébresztő íráshoz!

    Üdvözlettel: Zotya

    Hozzászólás ideje: 2010. március 17. 18:01

  4. Elvis él írta:

    Jókat írsz, szívesen megismernélek.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 18. 00:05

HOZZÁSZÓLÁS