2024. március 29. péntek

Ennél többet érdemelnénk!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 18.

Kérdések az MLSZ Fegyelmi Bizottságához.

Mint tudjuk, Dragóner Attila szélmalomharcba kezdett. Tudta ezt ő nagyon is jól, mégis – nagyon helyesen – belekezdett. Valakinek ugyanis végre rá kell világítania arra, ennél azért több kell, ennél többet érdemelnénk. Hogy kik? Minden magyar szurkoló. Jó volna, ha az MLSZ minden grémiuma, így a Fegyelmi Bizottsága is felnőttként kezelné a szurkolókat, nem csak szavakban lenne következetes a szabályokhoz.

Dragóner Attila meghallgatást kért az MLSZ Fegyelmi Bizottságától, hogy ha eddig nem is voltak rá kíváncsiak, de elmondhassa, mi is történt Zalaegerszegen? Miért állította ki a bíró? Mit tett vagy éppen ellenkezőleg, mit nem tett? Véleményét, igazságát több módon igyekezett a bizottság elé tárni. Bemutatott leveleket (az FTC Baráti Kör – Rudas Ferenc és dr. Springer Miklós aláírásával – is írt az érdekében), kérte a tévéfelvételek elemzését.

Tudjuk a verdiktet, az eltiltás érvényben marad. Az indoklás az, ami szerintem messze nem elég. Bár tényleg nem történt olyan szabálytalanság, amiért kiállítás járt volna, de mivel az megtörtént, a bizottságnak nincs szabályszerű joga az eltiltást csökkenteni. Egy meccs a kiállításért, egy pedig a visszaesőként elkövetésért. Mérnökember vagyok, lehet érzékenyebb a logikára, mint a jogászok. Dragónert büntetik egyszer azért, mert a bíró (nem jól értékelvén a tizedmásodperc alatt történteket) kiállította. Egy meccs! De ebben az esetben mit jelent az, hogy visszaeső? Valaki egyszer durva volt, nem állították ki, de a tévé alapján eltiltották. Utána nem volt durva, kiállították, a tévé alapján még igazat is adnának neki, de visszaeső. Miben? És ki? Itt valami nem stimmel. A gondos szabályalkotók ilyen logikai bukfencre nem gondoltak, nem írták le a tennivalókat, ergo a bizottságnak nincs joga enyhíteni az ítéletet. A magyar szabály szerint csak féloldalasan lehet tévézni. Ha az terhelő a játékosra, akkor el kell tiltani, ha felmentené a játékost, akkor nem szabad figyelembe venni. Persze, csak ha a Fradiban játszik az illető. Más esetben még a stoplis cipő bemutatása is bizonyíték, hogy kérem, ha én azzal odalépnék ma kórházi számlákat kéne fizetni. Előre közlöm, az én tollam is ártalmatlan, írhatok bármit, hisz ha én azzal igazán odaszúrnék, akkor szem nem maradna ép. Ép ez a logika?

Dragóner Attila most megint megtapasztalhatta a szabály, az szabály. Más esetben miért nem az? Nem, nem az előbb idézett megtaposósra gondolok, hisz annak megítélése is szubjektív. Inkább azt kérdezném az MLSZ Fegyelmi Bizottságától, hogy 2009. október 20-án melyik szabály alapján hozták a következő döntést:

“Nem lesz zártkapus az Újpest – MTK
2009. 10. 20.
Az MLSZ fegyelmi bizottsága keddi ülésén új eljárás keretében megváltoztatta az előző szezonban lejátszott Újpest – Fehérvár mérkőzésen történt szurkolói rendzavarások miatt korábban hozott, a lila-fehér klubra vonatkozó határozatát.

Az Újpestre kiszabott pénzbüntetést egymillió forintról kettőre emelte, a két zártkapus mérkőzést azonban egyre mérsékelte, amit a Kecskemét elleni meccsel letöltöttnek tekint, így nem lesz zártkapus a szombati Újpest – MTK Budapest bajnoki. „

Ezt az eljárást az Újpest kérvényezte, hogy köszönthesse az U20-as VB-én bronzérmet szerző játékosát. Ehhez csatlakozott az MTK is, vélhetőleg hasonló okokból. Bárhogy bújom a szabálykönyvet, a gondos szabályalkotók ilyen esetre sem gondoltak, ergo le sem írták. Akkor miért lehetett mégis ugyanennek a bizottságnak új eljárást lefolytatni? Milyen új körülmény merült fel? Az akkor elbírált eset ráadásul Dragóner Attila vétkénél „egy kicsit” súlyosabb volt, hiszen szurkolók a pályán kergettek és tettleg inzultáltak játékost, majd a lelátó másik része ellen vonultak, ugyancsak a pályán keresztül. Ha akkor elég volt az az indok, aminek a vétséghez semmi köze, akkor most vajon miért nem az a vélt vétség elkövetését vagy éppen el nem követését bizonyító felvétel?

Tudom, úgy vagyok ezzel az írással, mint Dragóner Attila a meghallgatással. Szélmalomharc! Jól van ez így? Tisztelt MLSZ Fegyelmi Bizottság, nagyon nincs jól ez így! Ennél azért többet érdemelnénk! Mint ahogy a minden hétvégén szokásos indoklásaiknál is, miszerint mint visszaesők a szurkolóik rendbontása miatt büntetést tartoznak fizetni a csapatok. Megjegyzem, minden csapat visszaeső, a Fradi az MLSZ szerint sokadlagosan is az. Neki épp elég bűne az, hogy létezik, hogy vissza mert térni az NB I-be. Szóval, ha lennének szívesek megmondani, hogy mely csapat szurkolói éppen mit követnek el, mint aktuális visszaesők? Tudják, csak így lehet preventíven fellépni, hogy legközelebb ugyanez a cselekmény ne ismétlődhessen meg. Vagy önöknek a büntetés a célja mindenáron? Véletlenül sem a sportszerűségre nevelés? Ha elítélnek vagy elmarasztalnak valakit, kérjük részletesebben megindokolni! Ha felmentenek, azt is! Többet ér ez néhány szónál, mert a szurkolók az igazságot szeretnék és érdemelnék!

Egy mai Don Quijote, becsületes nevén: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

7 hozzászólás

  1. KBalu írta:

    Sanyi,

    Teljesen jogosak az érveid. Én azt kérném, a leendő új MLSZ elnöktől, hogy az egész szabályzatot (Alapszabálytól kezdve a klublicencig, és ide tartozik a fegyelmi is) nézzék át, tessék korrigálni a szabályokat. Legyen benne konkrét pro és kontra verzió is, hogy utólag ne lehessen erről vitatkozni.

    Mert ugye “rend, törvényesség, fegyelem”. Na, persze… Hol itt a rend, és a törvényesség És a fegyelem? Az van, a Fradi ellen.

    Csak azt tudnám, hol van itt az ügyészség? Egy külföldi példát mondjak is: Spanyolországban egy kiállítást is eltöröltek már, de nálunk.. Hol vagyunk mi európától?

    Hozzászólás ideje: 2010. március 18. 09:34

  2. J írta:

    Teljesen egyetértek.
    Egy apró probléma van a citált példában: ha jól tudom az U20 ünneplés, a kérelem és a szép szavak csak a média duma volt, valójában egy jogvesztő határidő elmulasztása miatt kérték a lilák az újratárgyalást. Tehát erre sajnos pont volt szabály amit elő lehetett cibálni és ők megtették.
    Az a sokkal szomorúbb, hogy mi birka módon tűrünk mindent, nincs fellebezés, nincs kérés, nincs utána járás, nincsenek esetleges jogi lépések. Ezek a dolgok ugyanis csak nekünk szúrják a szemünket látszólag, a Zrt vezetésének nem.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 18. 12:16

  3. eagleeye írta:

    Pont tegnap néztem át a fegyelmi szabályzatot és ha már belelendültem, a biztonsági szabályzatot.
    Előbbinél kíváncsi voltam, mit jelent “visszaesőnek” lenni.

    Hát, mindkét anyag főként a büntetésre épít, tiszta bírósági, vádirati anyag jellege van.
    Az új, rasszista paragrafusok kb 20x szerepelnek az anyagokban.

    Elképesztő, szinte érezni a papírokon Helmeczy illatát.Az egész a büntetésekre, bírságokra van kihegyezve és valóban a felmentési passzusok hiányoznak.
    Érezni továbbá azt is, hogy olyanok írták le, akik életükben nem rúgtak pályán labdába.

    Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy az UEFÁNÁL erre a Dragóner esetre és büntetésre mit reagálna a nemzetközi szövetség.Nem hiszem, hogy dícséretet kapna a szövetség.

    Volt egyébként “bírói műhiba” is az anyagban, ami esetében, ha eredményt befolyásoló, újrajátszás is elrendelhető.
    Hát Szabó Zsé a szabályos gól elmulasztása és Dragó immár hivatalosan téves kiállítása úgy gondolom kimeríti ezt a fogalmat, mert ha ez nem, akkor nem tudom mi.
    De sajnos Clubunk nem lép(ett).

    Pedig ugye, a szabály az szabály…

    Hozzászólás ideje: 2010. március 18. 18:17

  4. sznico írta:

    Felesleges itt akármilyen szabályzatot nézegetni.A mlsz tele van volt rendszerek csapatainak képviselöivel.kisteleki dunai mészöly, helmeci,feltörekvö klubbok ellenérdekelt vezetőivel, A suttogó halál mezei guru aki Nyilt likvidálta.És a fekete leves még csak most jön.Ezért nem kell még egy lovat adni alájuk a 16 szektornak. mMInden magas labdát leütnek.Jót röhögnek rajtunk,szurkoló táborunk széthuzása miatt.Egy erös egységes ,több tizezres szurkoló tábor az átkosban is megályt parancsolt.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 19. 18:59

  5. Arányi József írta:

    Nem, nem! Sanyi Te nem vagy Don Quijote! Nagyon nem vagy egyedül és Te (mi)
    egy elvetemült, az erkölcsöt, emberi tisztességet nem ismerő, mélységesen megvetendő
    tevékenységet folytató szervezetnek teszel fel kérdéseket. Iszonyú sokan tennénk ezt, ha tudnánk. Te viszon tudod, hála az égnek! Nemes célért küzdesz, a Fradi család
    elleni folyamatos kitaszítási akciókat folytató szervezett csoport ellen.
    Nem adjuk fel, nem adjuk meg magunkat!
    ERKÖLCS ERŐ EGYETÉRTÉS ! HAJRÁ FRADI !!!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 20. 08:53

  6. Marczin Zsolt írta:

    Hát ez tényleg felháborító. Bizonyíthatóan Újpest párti az MLSZ.
    Kezdek tartani attól mi lesz pénteken.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 28. 10:45

  7. Marczin Zsolt írta:

    De akkor is mi vagyunk az erősebbek.
    Túléltünk eddig is mindent.
    Fradi Volt !Fradi lesz! MÍG A FÖLDÖN EMBER LESZ !!!!!!!!!!!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. április 28. 10:48

HOZZÁSZÓLÁS