2024. április 19. péntek

Vasárnap megelőztük az Újpestet

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 23.

Hogy hol? Természetesen a futballban! De melyik osztályban? Természetesen az NB I-ben! Milyen tabellán, hisz máshol ezt nem láthatjuk?

Az utolsó kérdésre adott válaszban van a lényeg. Elkészítettem korábban az ún. “öröktabellát”, amely 1901-től napjainkig dolgozza fel az összes valaha pályára lépett első osztályú csapat eredményeit. Hogy még érdekesebb legyen, ezt a 110 évet évtizedekre bontottam, hiszen 10 év már elég nagy idő ahhoz, hogy trendekről lehessen beszélni. Tíz esztendő távlatában nincsenek véletlenek, a sikerek, a hibák igazán relevánsan jelentkeznek.

Néhány hónappal ezelőtt közzétettem ezeket az évtizedes eredménysorokat, aki akarta elemezhette az ott bemutatott számokat. Fradista szemmel sok örömre adhatnak okot, nem véletlen, hogy a 110 év csapata vitathatatlanul a Ferencvárosi Torna Club. És nem csak a bajnoki címeket tekintve.

Hál’ Istennek, sokan elemezték és értékelték is az akkori munkát. Volt csodálkozó, volt örömteli, de volt lekicsinylő hozzászólás is. Mindannyian Fradisták vagyunk, a lekicsinylés nem a csapatnak, csupán a szerző ténykedésének szólt, hol hibázott és miért értékelhetetlen a munkája. Tudom, nincs tökéletes statisztika, hisz ez a szakág nem erről híres. Mindent be lehet bizonyítani a számokkal és mindennek az ellenkezőjét is. Arról nem is beszélve, hogy a számok nem is tengerén, inkább óceánján nagyon könnyű néhány dolgot “benyelni”, akár figyelmetlenségből, akár rossz forrásadat miatt, akár nem az optimális feldolgozási metódus okán. A kritikai észrevételek fontosak, azokból mindig tanul az ember. Én így vagyok vele. Az “öröktabellámat”, mint ahogy jeleztem is, folyamatosan – minden bajnoki mérkőzés befejezése után – frissítem, hisz érdekességek mindig előfordulhatnak. Arról nem is beszélve, hogy a tizenegyedik évtized ezzel a tavaszi szezonnal fejeződik be.

Vasárnap este találtam is egy érdekességet, Fradista szemnek oly szépnek tűnőt. Közzé is teszem. Nem másról, mint az utolsó évtized eredménysoráról van szó, melynek eleje, mint tudjuk még a Fradi sikereitől volt hangos, ám 2006-ban az MLSZ fura urai gondoskodtak róla, hogy a többi csapat a Fradi távollétében fényezhesse tovább a statisztikai mutatóit. A Debrecen élt is a lehetőséggel! Bajnokságok sorát nyerte, nem csak érzésre, hanem a számok ámítást nem ismerő tükrében is az évtized bajnokává vált. Utána azonban érdekes, talán meglepő a kép. Íme:

Azok kedvéért, akik a korábban már említett tabella-parádét a bajnoki múltból nem követték nyomon, egy kis magyarázat. A tabella azokat a csapatokat rangsorolja, akik a 2000/2001-es bajnokság kezdetétől a jelenleg is folyó bajnokságig az NBI-ben az összes elvileg lejátszott mérkőzés minimum tíz százalékán játszottak. Ez a szám jelenleg 307. Látható, a Fradinak éppen 90-nel van kevesebb, az ominózus három NB II-es év miatt. Van kinek többel. Vastag betűkkel tüntettem fel a jelenlegi 16 NB I-es csapatot.

A táblázat első oszlopa a csapat által lejátszott meccsek számát jelöli, majd a győztes, a döntetlen és a vesztes meccsek száma következik. Ezután a lőtt és kapott gólok, majd a megszerzett összpontszám. Idáig olyan, mint egy normális, hétről hétre látott tabella. Hogy azok teljesítményét is korrektül lehessen összehasonlítani, akik nem játszhattak minden mérkőzésen, itt következik az újítás. A következő oszlop az adott csapat által elvileg megszerezhető összpontszámot mutatja, amiből már nagyon könnyű egy százalékos mutatót képezni, nevezetesen, hogy a csapat hány százalékát szerezte meg a megszerezhető pontjainak. Tabellámban ez a mutató rangsorol.

A Fradi eredménysorát külön (természetesen zölddel) kiemeltem. Igaz, hogy csak minimálisan, négy század százalékkal, de a Fradi megelőzte az Újpestet, a dobogóra lépett. Érzékeny különbség ez, minden egyes döntetlen vagy vereség befolyásolhatja. A tabellával új színfoltot szerettem volna vinni a bajnoki “szorongásainkba”. Ne csak az legyen a tét, hogy elérjük-e a hatodik helyet a folyó bajnokságban, hanem hogy tartani tudjuk-e magunk mögött az Újpestet vagy akár még az MTK-át is megelőzzük, merthogy erre is reális az esély.

Én legalábbis erről álmodom, sőt ha lúd, legyen kövér, ne csak ezen a virtuális tabellán, hanem a folyó bajnokin is előzzük meg ezt a két csapatot.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. zöldi írta:

    Tetszik ez a táblázat, főleg most, hogy beelőztük a lilákat!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 23. 19:17

  2. eagleeye írta:

    Remélem még tudunk javítani azon a tavaszi táblán! Még mindig van némi esély egy kupaközeli pozícióra szerintem – én még nem adtam fel 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 23. 20:13

  3. spiderman írta:

    állé állé álléóóó…………

    Hozzászólás ideje: 2010. március 23. 22:20

HOZZÁSZÓLÁS