2024. április 26. péntek

id. Horváth István (1935 – 2007)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 20.

A férfi kézilabda-szakosztály a hétvégén nemzetközi jubileumi tornát rendez, amelyet id. Horváth István emlékének szentel. Jelen írásunkkal őt mutatjuk be kedves olvasóinknak.

Horváth István 1935-ben Simontornyán született. A Vasas kézilabdázója volt, az angyalföldiektől lett sokszoros válogatott. Edzői tevékenységét is itt kezdte, méghozzá a Vasas ifjúsági lány csapatánál. Később a Ganz-MÁVAG férfi együtteséhez került.

Elek Gyula hívására – akivel rendkívül jó barátságba került ezután – 1973-ban átjött az FTC-hez és a tartalékcsapatnál kezdte meg a munkát. Hamar eljött az előrelépés lehetősége, hiszen év végén a felnőtt együttesünk trénere, Dékán Rezső átment a Honvédba. 1974 év elején tehát az ő irányítása mellett vágott neki a Fradi az NB I-nek. Az első évben a mieink a 10. helyet szerezték meg, azonban a remek, Gödöllőn megrendezett tornán már megvillantotta oroszlánkörmeit a fiatal gárda, hiszen ezüstérmet szerzett. Egy év múlva már látszott Horváth keze munkája, ugyanis meglepetésre a Ferencváros az 5. helyen állt a bajnokság félidejében. Sajnos ősszel az eredmények már nem úgy jöttek, így végül be kellett érnünk a 7. hellyel. Nyáron viszont tarolt a Fradi: megnyerte a Tessedik Kupát, a Gulyás Kupát és a klagenfurti nemzetközi tornát. 1976 még nem hozott előrelépést, de 1977 már igen. Ez a bajnoki helyezésben még nem mutatkozott meg, viszont a Magyar Kupában szépen menetelt a gárda és végül a 3. helyen végzett.

Végül a hetvenes évek végére érett be Horváth István munkája. Ekkorra már senki sem mehetett biztosra a Fradi ellen. 1979-ben MNK döntőt játszott az FTC a Debreceni Dózsa ellen, sajnos végül a vidékiek örülhettek, azonban a 2. helyre mindenki felkapta a fejét, pedig ez csak a kezdet volt. 1980-ban ezüstérmet szerzett a Ferencváros a bajnokságban, bronzot az MNK-ban, ráadásul ebben az évben a csapat beállósa, Szilágyi István kétszer is magára húzhatta a Világválogatott mezét! (Mellesleg ő jelen lesz ezen a tornán, ugyanis jelenleg Szilágyi a szombati ellenfelünk, a Krems trénere!!!) Sajnos a sikerek nem ismétlődtek meg. A legjobbjaink máshova igazoltak, köztük Szilágyi is, és elkezdődött egy hosszú folyamat, amely a szakosztály megszűnéséhez vezetett. Horváth István 13 év után 1986-ban távozott az együttes éléről. Máshol többet nem is vállalt edzői munkát, csak távolból figyelte szeretett sportágának kihalását, majd újraalakulását a Fradiban. Végül hosszú betegség után három évvel ezelőtt hunyt el.

Zsiga László
FTC Múzeum

(A cikk forrása az ftckezilabda.hu oldal)

A Horváth István emléktorna programja.

2010. augusztus 21. (szombat), Népliget:
16 óra: Nové Zámky (szlovák) – Metaloplastika Sabac (szerb)
18 óra: FTC-CityLine – UHK Krems (osztrák)

2010. augusztus 22. (vasárnap), Népliget:
10 óra: UHK Krems (osztrák) – Nové Zámky (szlovák)
12 óra: FTC-CityLine – Metaloplastika Sabac (szerb)
16 óra: UHK Krems (osztrák) – Metaloplastika Sabac (szerb)
18 óra: FTC-CityLine – Nové Zámky (szlovák)
19:30 Eredményhirdetés

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS