2024. június 20. csütörtök

Dr. Springer Miklós születésnapjára

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 31.

A mai napon, 2011. január 31-én tölti be a 83. születésnapját dr. Springer Miklós. Ő, aki klubunk valódi doayenje.

A Springerek a Ferencvárosi Torna Clubnak nem sportolókat adtak. Ők vezetők voltak, ezt a hivatást kapták. És ők mindig e hivatás szellemében éltek és tevékenykedtek. Olyan vérvonal ez, amelyre minden ferencvárosi kötődésű sportoló és szurkoló joggal lehet büszke.

Dr. Springer Ferenc a Ferencvárosi Torna Club első elnöke volt. Vélhetően, akkor sem volt könnyű ezt a tisztet betölteni. Érdekesség, hogy akkoriban évente választottak elnököt. Dr. Springer Ferencet 21 éven keresztül közfelkiáltással választották meg. És választották volna még sokáig, ha a jóisten nem szólítja magához, hogy a mennyben is szervezze az időközben odakerült fradistákat.

A földi világban a fia, ifj. dr. Springer Ferenc folytatta a nem könnyű atyai hagyatékot. Először az FTC főtitkára lett, majd ő is korszakalkotó és történelemformáló lett. Ő is bábáskodott a magyar labdarúgás első profi korszaka felett, vezetve a profivá váló ferencvárosi labdarúgást. Azt a labdarúgást, amelynek akkoriban egész Európa és büszkén mondhatjuk, az egész világ a csodájára járt. Ő is fájdalmasan korán távozott az élők sorából, sokan hisszük, tudott volna még mit tenni. Ő már nem tehetett.

Fiai még kicsik voltak, hogy átvegyék a stafétabotot. Kicsik voltak, de a vér nem vált vízzé. Elsőszülött fia, a springeri és ferenci hagyományok folytatója dr. Springer Ferenc a napjainkban azért téma az újságokban, hogy szobrot kap “második szülőföldjén”, a Velencei-tó környékén. Mert azért tett sokat. Tehetett volna a Ferencvárosért is, ám a kor politikusai, politikai kurzusai ez ellen erősen berzenkedtek, magyarán ellehetetlenítették.

Nem maradt azonban Springer nélkül a Ferencváros. A család legkisebb fia, Miklós felvette az elejtett stafétabotot és újra magasra emelte és emeli a mai napig. Az alapító elnök unokájaként ma is ott van a klub vezető testületeiben, jelenleg az FTC elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke. Nélküle hazai futballmérkőzés nem kezdődhet el. Véleménye sokat számít. Jelenléte még annál is többet!

Isten éltesse Miklós bácsi!

Még sokáig szeretnénk áldozatos munkájának csodálói lenni. Hiszen ma sincs mindig béke a ferencvárosi pályák, öltözők és irodák körül. Ilyenkor dolgozik a háttérben egy fáradhatatlan örökifjú, a Ferencvárosi Torna Clubot alapítók méltó örököse, aki képes arra, amire sokan, sokszor semmit nem tennének. Egy igazi Springer! A maga nemében valószínű, világszerte példátlan, hogy egy klub több mint százéves történelmében egy család ennyire mély és folyamatos nyomot hagy, mindig van tagja, amely képes a klub vezetésében feltűnni, a klubért tenni. A Fradi ilyen! Ezért is Hungarikum! Reméljük, ez tényleg addig tart, ameddig a dalunk mondja:

Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz, míg a Földön magyar ember lesz!

Örüljünk, hogy a springeri vérvonal ma is átitatja ezt. Ezért kívánunk Miklós bácsinak jó egészséget, hogy bírja a folyamatos aktivitást. Azt az aktivitást, amely az éltető ereje is. Aki ismeri, az bizton tudja ezt. Örüljünk annak, hogy korban messze meghaladta nagyapját és édesapját és tényleg világító lámpásként tudja az utat, a valódi, tiszta fradista utat mutatni.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

 1. ivi67ftc írta:

  Isten éltesse Miklós bácsi!!!

  Hozzászólás ideje: 2011. január 31. 07:10

 2. Franto írta:

  Isten éltesse Miklós bácsi! Kívánok jó egészséget és hogy ünnepelhessen még sok Fradi győzelmet!

  Hozzászólás ideje: 2011. február 2. 20:50

 3. walkó istván rezső írta:

  remélem a Jóisten egészségben,erőben és töretlen akaratban vezet Téged még jó hosszú ideig! erő erkölcs egyetértés, hit remény szeretet! isten éltessen soká Miklós bátyám. istván

  Hozzászólás ideje: 2011. február 13. 19:48

HOZZÁSZÓLÁS