2024. április 20. szombat

Fradi évfordulónaptár: 2011.03.23.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. március 23.

Kit lehet köszönteni, kiről lehet megemlékezni a mai napon?

Ezen a napon lesz 70 esztendős Verebes József, aki a nyolcvanas évektől Mágusként híresült el a magyar labdarúgásban, valóban emlékezetes tetteket vitt végbe a kispadokon. Valahogy a Fradi kispadja mindig kimaradt. Pedig Verebes József a Fradiban kezdett el futballozni. 1960. augusztus 31-én jött el számára játékosként a nagy nap, amikor először felölthette a Fradi címerével ellátott mezt. A Népstadionban történt, a Dinamo Berlin elleni barátságos mérkőzésen. Az eredmény is nevezetes, még ha erről nem is ez a mérkőzés ugrik be a futballt szerető közvéleménynek, 6-3 ide. Közel egy esztendeig, 1961. július 6-ig játszott a Fradiban, amely idő alatt 8 mérkőzés jutott neki (3 bajnoki és 5 nemzetközi), egyetlen gólját első bajnoki mérkőzésén az SBTC ellen szerezte. Ígéretes tehetségű játékosnak tartották, a csatársor bármely posztján bevethető volt, kedveskedésül a Didi becenévvel illették. Távozásában közrejátszottak a sérülései, no meg az is, hogy nem tudott stabil helyet kiverekedni magának. Amit azonban nem tudott elérni játékosként, bőséggel elérte edzőként. Videoton, Győr, MTK, Honvéd voltak sikereinek állomásai, természetesen a teljesség igénye nélküli felsorolásban. No meg kétszer is volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Jelenleg újra Győrben dolgozik, a régi tradíciókat próbálja feleleveníteni.

Mester, ugye a Fradi azért még mindig a Fradi? Boldog születésnapot!

Ezen a napon tölti be a 45. születésnapját Répási László, aki Verebes Józsefhez hasonlóan a Fradiban kezdett, ám ugyancsak nem itt érte el legnagyobb sikereit. Mindenesetre 1984.02.09. és 1989.07.13. között 33 mérkőzést játszott (20 bajnoki, 9 nemzetközi, 4 hazai díj), amelyeken 11 gólt szerzett (egyet sem bajnokin). Miután a Fradit elhagyta, Csank János kezei alatt megtáltosodott, a Vác aranycsapatának erőssége lett, 1993-ban gólkirály, 1994-ben bajnok. Ekkor elhagyta Vácot, Csepelre, majd az MTK-hoz igazolt, kevés sikerrel, aztán elkezdte a légióséletet. Játszott Portugáliában, Malajziában és Finnországban is. Érdekesség, hogy 1997-ben maláj gólkirály is lett. Jelenleg alsóbb osztályokban edzősködik.

Boldog születésnapot kívánunk!

Ahogy az előző napon, most is három születésnapost köszönthetünk. Répási Lászlónál egy évvel fiatalabb, a 44. évét tölti be Zoran Kuntics, aki 1995 őszén örökre beírta magát a Fradi történelemkönyvébe azzal a bizonyos Brüsszelben lőtt góllal, amely a BL-ig repítette a csapatot. Pedig nem sokat, mindössze egyetlen évet játszott a Fradiban, 1995.07.20. és 1996.06.17. között. Nem csak a BL-szereplést, hanem a bajnoki címben történt aktív közreműködést is köszönjük neki. Összesen 50-szer (27 bajnoki, 16 nemzetközi, 7 hazai díj) élvezhettük a játékát, no meg a 12 gólját (5 bajnoki, 5 nemzetközi, 2 hazai egyéb). A szurkolók számára máig érthetetlen körülmények között 1996 nyarán Ciprusra távozott, onnan hazatérve a Vasasban játszott még egy keveset. Edzőként a Fradiban kezdett dolgozni, az utánpótlással szép sikereket ért el. 2007. tavaszán az első csapat kispadjára is leülhetett, összesen 9 mérkőzésre, ám az áhított célt, a feljutást az első NB II-es szezonból, nem tudta teljesíteni, így távozásra kényszerült.

Azért hisszük még, lesznek közös sikereink. Boldog születésnapot!

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.origo.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS