2024. április 24. szerda

Baráti Körben őszintén, bizakodva

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2012. augusztus 29.

Az FTC Baráti Kör augusztusi összejövetelén, bár a még tartó nyaralások, illetve betegségek miatt voltak távolmaradók, a megjelentek nagy figyelemmel hallgatták a meghívott vendég, Kubatov Gábor tájékoztatóját az utóbbi időszak eseményeiről, azok hátteréről.

Az FTC elnöke őszintén, részletesen ismertette az edzőváltás körülményeit. Elmondta, hogy Détári Lajos szerződésének meghosszabbításával az új bajnoki évre való nyugodt felkészülést akarták biztosítani. Megegyeztek az átigazolásokban, az elküldendő játékosok névsorában. Több mint 200 millió forintot költöttek az új játékosokra, megvettek egy teljesítményelemző rendszert, valamint egy olyan érzékelő rendszert, amelyekkel a játékosok mérkőzések, illetve edzések alatti teljesítését lehet ellenőrizni. Új orvosi stábot hoztak létre, új műszereket vásároltak, sportpszichológust és gyógytornászt is alkalmaztak. Tehát minden adott volt a gondtalan felkészüléshez. A játékoskeret további erősítését Döme nem tartotta szükségesnek, az újabb próbajátékosokra nem tartott igényt. A Kecskemét elleni meccs azonban rámutatott arra, hogy a játék képe nem változott, a középszerűségből nem sikerült kilépni. Felmerült az edzőváltás esetleges szükségessége. Mivel ezt előkészületlenül, átgondolatlanul nem szabad végrehajtani, megkezdődött az előzetes tájékozódás. A vezetőség olyan német vagy holland edzőben gondolkodott, akinek szaktudása megkérdőjelezhetetlen. Az edzőváltásról azonban csak az Újpest elleni vereség után döntöttek! Előzetesen négy szakemberrel tárgyaltak, a választás a kitűnő referenciákkal rendelkező Ricardo Monizra esett. Détári Lajostól közös megegyezéssel, korrekt módon váltak meg, megköszönve a munkáját.

Az előzetes tervek szerint a Baráti Kör összejövetelén Kubatov Gábor személyesen is bemutatta volna Ricardo Monizt, azonban az új edző magyarországi tartózkodásához szükséges hivatalos ügyek intézése miatt erre nem kerülhetett sor. A nyílt edzésre szóló edzői meghívó azonban a Baráti Kör tagjaira is érvényes volt.

Tájékoztató hangzott el arról, hogy Kocsis Sándor hamvainak Barcelonából történt hazahozatala utáni elhelyezésére, a kiváló játékos 83. születésnapján, 2012. szeptember 21-én 16 órakor a Bazilikában kerül sor.

Az összejövetel végén Miskolczi József, a Tempó Fradi internetes lap szerkesztője beszámolt arról, hogy két szerkesztőtársával, Horváth Károllyal és Lakatos Lászlóval, a genovai Staglieno temetőben a Tempó Fradi Alapítvány, az FTC Baráti Kör és az Erkölcs, Erő, Egyetértés Mozgalom és a Fradi család nevében megkoszorúzták dr. Sárosi György sírját. (Az eseményről szóló részletes beszámoló megtalálható a www.tempofradi.hu és a www.ftcbaratikor.hu honlapon.)

Ezt követően a társaság testületileg átvonult a lelátóra, a nyilvános edzés megtekintésére. Orosz Pál vezérigazgató bemutatta Ricardo Monizt, aki magyarul üdvözölte a szurkolókat, majd minden új gyakorlat előtt tájékoztatta a nézőket a gyakorlatról. Látványos, pörgős edzés volt, amelyen részt vett két próbajátékos, a Hamburgból érkezett bosnyák Muhamed Besic, a román Andrei Ionescu, aki legutóbb Belgiumban a Royal Antwerpen csapatában játszott. Előbbi a védelem minden posztján bevethető, utóbbi az ún. klasszikus 10-es, irányító, támadó középpályás. Érdekesség, hogy mindkét játékos ismeri Ricardo Monizt, ezért játszanának szívesen az irányítása alatt. Az új edző elismertségének, vonzerejének köszönhetően esetleg még újabb játékos is érkezhet a Fradihoz.

A nyílt edzésen négy szektor majdnem teljesen megtelt! Ez is azt jelzi, hogy a Fradisták többsége bizakodó, bizalommal tekint a jövőbe. Valószínűleg az edző és a játékosok is érezték ezt a tapsok és a „Hajrá Fradi!” hallatán.

2012. augusztus 28.

SzB

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS