2024. március 28. csütörtök

Hivatalosan 112 éves az FTC futball. Tisztelet az ősöknek!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. december 3.

Tisztelet és köszönet! Nem csak a Fradisták, hanem az egész magyar labdarúgást kedvelő közvélemény nevében.

FTC_football
Tisztelet és köszönet, mert akkori döntésükkel óriási lökést adtak a magyar labdarúgásnak, amely után az események viharosan felgyorsulva követték egymást, miáltal a futball Magyarországon is elvitathatatlanul a legnépszerűbb sportág lett.

Annyiszor szóltunk már róla mi is, a “Fradi dicső múltja” cím alatt fel is dolgoztuk. Remélhetőleg a jövőben is sokat szólhatunk még, hisz ezek az események valóban történelmiek. Most csak egy rövid kis kronológiai visszatekintést adunk, hisz a részletek kifejtése honlapunk mindennapos küldetése.

– 1899. május 3-án megalakul a Ferencvárosi Torna Club, melynek első elnöke dr. Springer Ferenc mondta bő három hónappal később egy programbeszédben:

Programunk második részét képezi a footballjáték rendszeres űzése. E helyen van szerencsém előrebocsátani, hogy a székesfőváros közgyűlése a külső Soroksári úton levő elemi népiskola melletti telket egyesületünknek ingyen átengedte. Ezen fővárosi telket oly karba helyeztük, hogy azon tagjaink a rendszeres játékot gyakorolhatják.

Első dolguk volt tehát a saját otthon, a saját pálya megteremtése.

1900. március 25-én megtartották az új pályán az első nyilvános labdarúgó mérkőzést. Az esős idő ellenére 1500 néző volt kíváncsi a történelmi eseményre: FTC – Óbudai Torna Egylet 0:1 (0:0).

– Hat nappal később, 1900. március 31-én megszületett az első FTC győzelem. FTC – III.kerület 4:1 (3:0).

– Nem volt megállás, a mérkőzések egymást követték, egyre fokozódó érdeklődés mellett. Az FTC vezetői ezért döntöttek úgy, hogy a “játszadozás” korának véget kell vetni, 1900. december 3-án hivatalosan is megalakították az FTC football osztályát, mely ülés jegyzőkönyvét változtatás nélkül közöljük.

FTC_football_1900_12_03_jkv

– A frissen megalakult szakosztály nem tétlenkedett, nyolc nappal későbbi újabb ülésén, 1900. december 11-én már a football-bajnokság megindítására tesznek indítványt, részlet ebből a jegyzőkönyvből:

FTC_football_1900_12_11_jkv

– Ennek nyomán indult el az FTC kezdeményezésére az a folyamat, amely 1901. január 19-én az MLSZ megalakulásához vezetett. Látható, nem tétlenkedtek akkoriban, az ünnepek ellenére is elegendő volt egy hónap ilyen nagy horderejű lépés sikeres megtételéhez.

1901. február 10-én az FTC – BTC találkozóval pedig már el is indult volna az első bajnokság. A mérkőzést lejátszották (a BTC 5-1-re győzött), ám az új MLSZ akkurátus volt, mivel az időpontot a megfelelő időben nem jelentették be, nem ismerte el hivatalosnak a mérkőzést.

– Így az FTC bajnoki bemutatkozását megelőzték az első nemzetközi találkozói. 1901. március 24-én Bécsben, az akkor igen népszerű és kitűnő játékerőt képviselő Cricketer mérkőzött meg az FTC-vel és tartott bemutatót, hiszen 9-0-ra legyőzte fiainkat. 1901. április 13-án a Soroksári úton volt az első hazai nemzetközi mérkőzés, ahol FTC – Servette 4-4.

– A hivatalosnak is elfogadott első bajnoki mérkőzés 1901. április 21-én volt a Soroksári úton. FTC – MUE 3-5.

– Az első győzelem nemzetközi mérkőzésen, 1901. május 5. Soroksári út: FTC – Old Cricketer 5-0.

– Az első bajnoki pontszerzés, 1901. június 1. Millenáris: FTC – Műegyetem FC 2-2.

– Az első bajnoki győzelem, 1901. június 16. Millenáris: FTC – Bp. SC 5-1

– Az első bajnoki cím: 1903, amit azóta még 27 követett, tehát összesen 28 arany, mellette 34 ezüst és 2 bronzérem. Ez az éremszám messze a legtöbb a magyar csapatok közül, nemcsak összességében, hanem a dobogó bármely fokát tekintve.

– Az első hivatalos Magyar Kupa győzelem, 1913 , amit még 19 követett, azaz összesen 20, ami ugyancsak a legtöbb a magyar csapatok közül.

– Közép-Európa (Mitropa) Kupa győzelem két alkalommal, 1928 és 1937.

– Egyetlen magyar csapatként hivatalos UEFA-szervezésű tornán kupagyőzelem, 1965-ben a VVK elnyerésével.

– Első magyar csapatként jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe 1995-ben, ahol mindmáig egyetlen magyar csapatként győzni tudott, összesen 5 pontot szerzett.

– Első magyar csapatként jutott be a csoportrendszerű UEFA Kupa csoportkörébe 2004-ben, ahol ugyancsak mindmáig egyetlen magyar csapatként győzni tudott, összesen 4 pontot szerzett.

– A legtöbb játékost, szám szerint 155-öt adta a magyar válogatottba.

És még hosszan lehetne sorolni a csapat sikereit, nem beszélve a csapatban játszó futballisták egyéni sikereiről, díjairól.

TISZTELET és KÖSZÖNET a hősökké vált ősöknek, akik ezt adták nekünk!

Úgy vélem, minden fradista – legyen az akár vezető, edző, játékos vagy szurkoló – küldetésének kell hogy vallja, ezen dicsőséges tettek és múlt szellemében él és dolgozik, hogy ez a mondat is kitörölhetetlenül éljen:

FRADI VOLT, FRADI LESZ, MÍG A FÖLDÖN EMBER LESZ!

Ennek szellemében kívánunk még nagyon sok és sikerekben gazdag születésnapot!

Simon Sándor

Az összeállítás forrásai:
Nagy Béla: ZÖLD-FEHÉRBEN (1974)
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. Takács Gábor írta:

    Felemelő, megható a “puszta” eredménysor is.
    Nehéz szavakba önteni, mit jelent a FRADI-családhoz tartozni.

    Hozzászólás ideje: 2012. december 11. 22:04

  2. Stefan Porzo írta:

    December 3.-àn ott voltam az évfordulon Budapesten!Az az érzés,hogy a nagy csalàd között lehettem hihetetlen volt!Nagy szerencse,hogy ebben az idöbe születtem és a legnagyobb sikereket élhettem meg.Sok jo ismeröst és baràtot ismertem meg a csalàdbol!Köszönöm FERENCVAROS!!!!

    Hozzászólás ideje: 2013. január 1. 13:34

  3. Vitos György írta:

    Áldott emlékű Nagy Béla barátomtól és jelenlegi munkatársamtól, Bánki “Doditól” már tudom, mi is az a FRADIZMUS… Szegedi klubkrónikásként büszke vagyok arra, amit tőlük tanultam ill. tanulok ma is! A FRADI-családhoz tartozni — megtiszteltetés.

    Hozzászólás ideje: 2013. január 18. 21:03

HOZZÁSZÓLÁS