2024. április 25. csütörtök

Elhunyt egy lelkes Fradi drukker

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. március 13.

2008 12 29 FTCBK 0172013. február 22-én, életének 86. évében elhunyt Lelkes Péter.

Az „öreg” Fradi drukkerek elsősorban arról ismerték, hogy ő írta „A nevető ötödik – Mátrai sztori” című könyvet. Azt, hogy igazi fradista volt, az abból látszott, hogy rendszeresen feltűnt az Üllői úti Stadion 13-as szektorában. Emlékeim szerint utoljára 2011. október 22-én láttam az Albert-stadionban, amikor az útlezárások miatt késve érkezett az Újpest elleni meccsre, amelyet végül 3:0-ra nyert meg a csapatunk. Különös, hogy a halálhírét éppen a vasárnapi Dózsa feletti győztes meccsen mondták be. Remélhetőleg fentről ő is drukkolt a csapatnak, és örült az emlékezetes diadalnak.

A hivatalos gyászhír szerint azonban sokkal több volt annál, mint amennyit tudtunk róla. Zongoraművész és újságíró volt. Zongora-zeneszerzés szakon végezte tanulmányait. Külföldi fellépései során zenekarával 1946-ban Münchenben Josephine Bakert is kísérhette. Zenei munkásságát jellemzi, hogy társszerzője volt a „Jazz-zongora iskola – A zenész- és énekes-vizsgák elméleti anyagával” című kiadványoknak.

A zene mellett másik szenvedélye az írás volt. Megjelent könyvei közül a legismertebbek:
· Júliától Stuart Máriáig – Váradi Hédi élete;
· A hasonlatok költője – Avagy tanuljunk könnyen, gyorsan Krúdyul!;
· Óbudai díszpolgárok.

A nevető ötödik – Mátrai sztori” című könyve nagyon sikeres volt, az antikváriumokban is alig fedezhető fel. Az író hagyja beszélni a kiváló labdarúgót, így sztorikkal teli áttekintést kaphatunk Mátrai Sándor gazdag pályafutásáról.

Tervei között szerepelt, hogy egyik kedvenc játékosáról, Rudas Ferencről is hasonló stílusú könyvet írjon. Ez a terve azonban már nem valósult meg.

Lelkes Péter pár évvel ezelőtt még gyakran részt vett az FTC Baráti Kör összejövetelein. Egy ilyen alkalommal készítettem róla a mellékelt képet. Emlékét megőrizzük! Isten nyugosztalja!

Búcsúztatása 2013. május 21-én lesz az óbudai temető szóróparcellájában.

SzB
2013. március 11.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS