2024. március 19. kedd

2021.07.06. – Centenárium, koszorúzás, avatás

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2021. július 7.

Egy dátum, amelyhez a címben jelölt szavak köthetők. 100 éve született Rudas Ferenc. Megkoszorúztuk Rudas Ferenc sírját. Felavattuk a Rudas-rend új tagját.

Haladjunk sorjában. 2021.07.06-án volt Rudas Ferenc születésének centenáriuma. Rudas Ferenc az FTC egyik ikonikus alakja, legendája volt. Pályafutását sokan és részletesen leírták, természetesen mi magunk is ezeken az oldalakon. Röviden tán az jellemezte legjobban, hogy korának egyik legjobb, hanem a legjobb jobbhátvédje volt, aki kétséget kizáróan az Aranycsapat tagjává válhatott volna, ha. Igen az a ha, amely a súlyos lábtörés formájában gyakorlatilag véget vetett a tüneményes pályafutásnak. Sok embert ez az esemény úgy megtört volna, hogy a futballtól, a sporttól messze eltávolodik. De nem Rudas Ferencet. Ő ezután is ott segített a klubjának, ahol és ahogy tudott. Ha kellett, ahogy ő mondta, még bicebócán is játszott, utána pedig a tanácsaival, a meglátásaival, a mérhetetlen tapasztalatának az átadásával. Nem volt olyan vezetése a klubnak, amelyik erre ne tartott volna igényt. 1997-től a haláláig volt az FTC Baráti Kör elnöke, az elnök, akit mindenki tisztelt, akit mindenki szeretett. Felülmúlhatatlan érdemei vannak abban, hogy ez a baráti társaság komoly egyesületté vált. Hosszú életének utolsó hónapjaiban érte a megtiszteltetés, hogy Budapest díszpolgárává választották. Ekkor már erősen megrendült az egészsége, érezte, nincs sok hátra, de ő még mindig tenni akart. Nemcsak akart, tett is, létrehozta a nevét viselő Rudas-rendet. Nyilvánvaló szándéka volt, hogy azok az emberek, akiket elsőként ő választott ki, akikben látta a klubért való rajongás és szeretet tettekben is megnyilvánuló jeleit, azok az emberek tovább vigyék az általa képviselt értékeket, hittel, becsülettel, őszintén. Úgy rendelkezett, hogy ennek a rendnek mindig 23 tagja legyen, mert ő éppen ennyiszer volt magyar válogatott. Ha valaki elhagyja a földi létet és az égben is hozzá szegődik, akkor a hátramaradókra bízta, hogy mindig válasszanak helyette egy olyan tagot, aki megfelel az ő eredeti elképzeléseinek. El kell mondani, hogy ez a Rend egyedülálló nemcsak Magyarországon, a világon is. Páratlan, hogy egy korának nagyrabecsült játékosa, aki életével is bizonyította egyetlen klubja iránt érzett szeretetét, azt ilyen módon is megörökítse. Nagy megtiszteltetés, egyben nagy felelősség ezen Rend tagjának lenni, úgy élni, úgy dolgozni, hogy az alapító Rudas Ferenc elégedetten mosolyogjon ott fenn az égben.

Születésének centenáriumán a fentebb említett szervezetek nem feledkeztek meg, hogy is feledkezhettek volna meg róla. Összegyűltek a sírjánál és elhelyezték koszorúikat. A rajongásig szeretett klub, a Ferencvárosi Torna Club nevében Orosz Pál, az FTC Baráti Kör nevében az elnökség tagja Takács Tibor, a Rudas-rend tagjai nevében pedig a korelnök Kopeczky Lajos és a korjegyzőnek nevezett legfiatalbb tag, Tobak Csaba helyezte el a tisztelet és a szeretet koszorúit.

A Rudas-rend tagjai a koszorúzás után külön kis ünnepségre gyűltek össze. Az év elején távozott az élők sorából a Rend akkori korelnöke, Pethő Zoltán, akinek a helyére a többiek a szabályok szerint új tagot választottak, Huber Szebasztiánt. Szebasztiánt nem kell bemutatni a fradisták végtelen táborának, nagyon sokan ismerik, mint az interneten legnépszerűbb szurkolói oldal, az Üllői129.hu egyik szerkesztőjét. Ebbéli minőségében is bebizonyította, hogy számára mit jelent az FTC, nemcsak akkor szereti, ha sikerek vannak, hanem akkor is, mikor ezen feltétlen szeretet miatt támadások érik. Nagy türelemmel és szeretettel irányít egy véleményformáló virtuális közösséget, amely sok embernek egy tényleges kapcsolódási pontot és kapaszkodót jelent az életben. Üdvözöljük őt ezúton is a Rudas-rend tagjainak a sorában, ahol a szabályok szerint azonnal funkciója is lett, életkora révén ő lett az új korjegyző.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Kedves Szebasztián!

    Meggyőződésem, hogy jól döntöttünk amikor Téged választottunk új tagunknak.
    Veled nemcsak többen, hanem többek leszünk.

    Hozzászólás ideje: 2021. július 10. 13:35

HOZZÁSZÓLÁS