2024. március 19. kedd

A vándor végleg elutazott… Dr. Kalocsay Géza (1913-2008)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. január 26.

kalocsay-geza-dr2008. szeptember 26-án, életének 96. évében, rövid szenvedés után elhunyt dr. Kalocsai Géza a legidősebb magyar válogatott labdarúgó, aki egyben az FTC legidősebb játékosa is volt.

Beregszászon született 1913. május 30-án. Ha sohasem mozdult volna ki a szülővárosából, akkor is – a történelem furcsa alakulása miatt – hol osztrák-magyar, hol csehszlovák, majd magyar, azután szovjet, végül ukrán fennhatóság alatt álló területen élt volna. Rá azonban nem a mozdulatlanság volt a jellemző, nem csak a pályán, hanem az életben is mozgékony volt, amolyan világutazó.

1932-ig Beregszászon futballozott, innen került 19 évesen a prágai Spartába, amellyel bajnok és KEK-győztes lett. Az itt töltött öt év alatt a prágai egyetemen jogi diplomát szerzett. Háromszoros csehszlovák válogatott is lett, sőt az olaszországi VB-n tagja volt a bronzérmes csapat keretének is.

A következő állomás 1937-től Franciaország volt, ahol két évig volt az Olympique Lille játékosa, s bekerült a francia ligaválogatottba is. Ezt követően hazatért Magyarországra, ahol szintén nem tudott egy csapatnál megállapodni. Először a Kispest játékosa lett (1939-40), majd a Ferencváros következett (1940-41), amellyel bajnoki címet is nyert, végül az Újpestben (1941-43) fejezte be pályafutását. Eredeti posztja a balszélső volt, itt szerepelt kétszer a magyar válogatottban is. A Fradiban a kitűnő válogatott balszélső, Gyetvai László miatt, azonban a jobbszélen jutott számára hely.

Az aktív labdarúgást viszonylag hamar, 30 éves korában abbahagyó dr. Kalocsay Géza edzői munkába kezdett. Edzői pályafutása még a labdarúgó múltjánál is színesebb és sikeresebb lett. Magyarországon – többi között – az Újpesti Dózsa, a Ferencváros (1970), a Videoton és az MTK edzője is volt. A legnagyobb sikereket azonban külföldön érte el. Bajnoki címet nyer Belgiumban a Standard Liege-zsel, Algériában a Husszein Dey csapatával. Lengyelországban, pontosabban Zabrzéban, ahol bajnok lett a Gornikkal és eljutott a KEK döntőjébe, ma is a klub történetének legjobb edzőjeként tartják számon. Pakisztán labdarúgó válogatottját hét éven keresztül irányította.

Géza bácsi a 95. születésnapján még ott volt a Régi Siposban, ahol barátai, tisztelői köszöntötték. Most pedig összecsomagolt és végleg elutazott… Isten Önnel! Nyugodjék békében az utolsó állomáshelyén!

Balaginho

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS