2017. április 28. péntek

Lázár Gyulára emlékezünk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. február 27.

lazar-gyula-1930-1943
1983. február 27-én hunyt el a 30-as évek Ferencvárosának legendás fedezete, Lázár Gyula, a Tanár úr. Rá emlékezünk.

Lázár Gyula Füzesgyarmaton született, 1911. január 24-én.

A későbbi Tanár úr is diákként kezdte, a középiskolás válogatottból került 1929-ben a Ferencváros tartalékcsapatába. Hogy aztán hamarosan az új ferencvárosi fedezetsor ünnepelt játékosa legyen. Karrierje gyors volt, olyannyira, hogy 1931-ben már a magyar válogatottban is bemutatkozhatott Svájc ellen, ahol a 6:2-es győzelemből az újonc is alaposan kivette a részét. Az ötletes és látványos játék után a mérkőzés végén a lelkes szurkolók vállra kapták a játékosokat, köztük Lázárt is. Nem mindenki mondhatta el ezt magáról, hogy már az első válogatottsága után a szurkolók vállán hagyta el a pályát.

1931-ben a Nemzeti Sport így írt, mit írt, áradozott róla:

“Lázár játéka egyenes folytatása annak a játéknak, amit elődei honosítottak meg a posztján. Azok az elődök, akiknek sorában Gorszky és Weinber naturalizmusa után Blum, Obitz, Berkessy művészete virágoztatta a Fradi halfsor dicsőségének egyik jelentős részét. Lázár nagysága azonban abban tornyosul fel a magyar futball egén, hogy benne mintha sűrítve jelentkezne, amit elődei tudtak, tettek és a pályán véghezvittek. Művésze a labdának a szó egész értelmében, de művésze a játéknak is olyan egyéniséggel, amely bele tud olvadni az egészbe, az együttesbe, hogy annak minden mozdulatával a hasznára váljon. Természetesen időnként hibázik, de hát tökéleteset futballpályán, nagy mérkőzéseken alig-alig nyújthat valaki. Különösen, ha életével még a második tizet sem haladta túl.”

Ezek után sorra aratta sikereit, 1937-ben Közép-Európa válogatottjában is helyet kapott. A játékát a dicséreteken túl így jellemezték:

“Éveken keresztül az ő játéka adott színt és tartalmat a Ferencváros csapatának. Az ő pontos, lapos passzai, keresztlabdái, előre nem sejtett, de a végrehajtás után egészen természetesnek látszó átadásai a csapat stílusát jelentették. Roppant könnyedtséggel tudta megcsinálni azt, ami másoknak sohasem sikerült. Szép szerelései bámulatba ejtették a szakértőket. Lázár számára mindegy volt, hogy hol kellett játszania. Egyformán használható volt mint csatár, mint fedezet, vagy hátvéd. Nyúlánk, izmos, hajlékony termete minden mozdulatra alkalmas volt. Mindennél többet jelentett az, amikor a közönség önfeledten kiabált be a pályára: Tanár úr!”

lazar_akcioban

Mindig szerény volt, soha nem büszkélkedett a sikereivel, így sohasem volt haragosa. Sohasem szégyellte, ha hibázott, de sohasem dicsekedett azzal sem, ha jól ment a játék. Jó bajtárs, igazi sportember volt!

1930-tól 1943-ig játszott a Ferencvárosban, mindösszesen 511 mérkőzésen, ahol fedezetként 39 gólt szerzett. Ötszörös magyar bajnok (1931-32, 1933-34, 1937-38, 1939-40, 1940-41), melyekből az első az egyedülálló 100 %-os bajnokság. Négyszer nyert Magyar Kupát (1933, 1935, 1942, 1943), egyszer pedig nemzetközit (1937, KK). A magyar válogatottban 49 mérkőzést játszott, 1 gólt lőtt. Részese volt az 1938-as világbajnoki ezüstérmes csapat sikerének. Az FTC 1974-ben örökös bajnoki címet adományozott neki.

csapatkep_1935

1983. február 27-én Budapesten halt meg. A fradisták azonban örökre emlékeznek rá, nevét kitörölhetetlenül beírta a Ferencváros dicsőségkönyvébe

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 54.rész – 1956

           Bejegyzés ideje: 2009. június 19.
           Szerző: Simon Sándor

           Főpróba

           Bejegyzés ideje: 2012. február 26.
           Szerző: SzB

           Felfokozott érdeklődés után csalódás

           Bejegyzés ideje: 2013. július 31.
           Szerző: SzB

           Magyar bajnoki múlt, 12.rész. Az első hatvan év (összesítés)

           Bejegyzés ideje: 2009. november 25.
           Szerző: Simon Sándor

           Egy örökifjú hölgy: beszélgetés Juhász Gyulánéval

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 28.
           Szerző: tibu1