2017. március 29. szerda

Nyereményjáték, a 4.forduló eredményei és a pillanatnyi állás

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. február 28.

Úgy tűnik, most már minden tekintetben egy igazi versenyt szerveztünk. Vannak kérdések, könnyűek vagy nehezek, ezt nehéz eldönteni, kinek ez, kinek az. És vannak reklamációk, a verseny tisztaságát óvó felszólamlások, mint mindenütt, ahol komoly tétért megy a küzdelem. “Szerencsére”, mi sem kerülhettük ezt el.

A 3.fordulóban volt egy kérdésünk, amit többen is megóvtak. A 23-as sorszámú kérdés váltotta ki a kétségeket. A kérdés és a rá adott megoldásunk így szólt:

23. Melyik az az ország a felsoroltak közül, amelyikben az FTC mindenkori vendégszerepléseit figyelembe véve, nem dr. Sárosi György rúgta az első ferencvárosi gólt?
A) Málta
B) Luxemburg
C) Norvégia
D) Szerbia

A helyes válasz: C)

Az adott országok elleni első gólszerzőink: Málta: dr.Sárosi, 1937, Luxemburg: dr.Sárosi, 1938, Norvégia: Székely, 1934, Szerbia: dr.Sárosi, 1939.

Norvégia ellen valóban nem dr. Sárosi György szerezte az első gólunkat, ám a D) válaszban Szerbia megjelölése, hozzátesszük teljes joggal, egyesekben kétségeket vetett fel. 1939-ben ugyanis nem létezett olyan független állam, hogy Szerbia. Ha rá, mint független országra gondolunk, akkor ellenük nem szerezhetett dr.Sárosi György gólt. Így a válaszadókban élhetett az a gyanú, hogy ez is “trükkös kérdéseink” egyike és megjelölhették válaszul.

Mindenkitől, különösen azoktól akiket ezzel megtévesztettünk, elnézést kérünk a pontatlanságért. És ezt – szemben a ma jellemző közállapotokkal – vállalni is tudjuk. Éppen ezért a 3.fordulóban a beérkezett válaszokat felülvizsgáltuk. A C) választ adók természetesen megtartják pontjaikat, ám akik a D) válaszra tippeltek, azoknak is jóváírunk 1 pontot. Ők az alábbi versenyzők:

Balu, bockor, Chamakh, Elvarratlan, fradistamvh, Klaudia, Lalolib, Patrioto, Pilu, SmithGab, Szinuszka, Szlif

Ezek után, a játék negyedik fordulójában 27 megfejtés érkezett, összesen öt telitalálattal.

A 4.forduló helyes válaszai az alábbiak:

31. 1905-ben története második bajnokságát nyerte meg az FTC. Mikor vált ez biztossá?
A) Már 2 fordulóval a bajnokság vége előtt
B) Az utolsó fordulóban
C) Az utolsó forduló után, 1905 végén a zöld asztalnál
D) Még később, 1906 tavaszán

A helyes válasz: D)

Ahogy az a Fradi dicső múltja sorozat 5.részében is taglaltuk, a bajnokság végső végeredménye óvások után 1906 tavaszán alakult ki.

32. Van egy népszerű, a Fradival foglalkozó dal, mely úgy kezdődik: Mi akkor is… De hogy folytatódik?
A) …veletek vagyunk
B) ….bajnokok leszünk
C) …győztesek vagyunk
D) …a legjobbak vagyunk

A helyes válasz: B)

A dal, mely így kezdődik: Mi akkor is bajnokok leszünk, egész világ, hogyha ellenünk, ez a naprendszer legjobb csapata, imádjuk Őt: Drága Fradika!

33. Mekkora az 1901-től 1970-ig eltelt időszakban a Ferencváros mérkőzései során elért (bajnoki, nemzetközi tét- és barátságos, hazai kupa) legnagyobb győzelmének aránya?
A) 18:0
B) 12:0
C) 11:1
D) 22:0

A helyes válasz: D)

Az eset 1932.december 15-én esett meg Fez-ben, Észak-Marokkó válogatottja ellen.

34. Ki lőtte a Ferencváros történetének első gólját az azóta megszűnt KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) sorozatban
A) Orosz Pál
B) Friedmanszky Zoltán
C) Albert Flórián
D) Vilezsál Oszkár

A helyes válasz: A)

A dátum: 1960.szeptember 28. Glasgow, KEK mérkőzés: Glasgow Rangers – FTC 4:2, ahol a 17.percben Fenyvesi az alapvonalról Alberthez játszott, a középcsatár Orosznak adta a labdát, aki mintegy 17 méterről úgy lőtt a hálóba, hogy labdája a kapufát is érintette.

35.Ki volt az a játékosunk, aki fejjel szerzett „mesternégyest”?
A) Nyilasi Tibor
B) Varga Zoltán
C) Albert Flórián
D) Toldi Géza

A helyes válasz: C)

1959.november 15-én a Népstadionban érte el ezt a páratlan teljesítményt Albert Flórián a BVSC ellen 5:1-re megnyert mérkőzésen. Írták róla, hogy “….a középcsatárt játszó fiatal Albert már 18 éves korában is kitűnt, még jó formában levő társai közül is. Ez a fiatal fiú hétről hétre erőteljesebben válik a labda urává, s van bátorsága olyan egyéni megoldásokra, amilyenek ma másoknak aligha sikerülnének.”

36. Az alább felsoroltak közül ki nem illik a képbe, ki a „kakukktojás”?
A) Rákosi Gyula
B) Nyilasi Tibor
C) Dalnoki Jenő
D) Blum Zoltán

A helyes válasz: A)

Játékosként mindannyian voltak az FTC bajnokai, sőt mindannyian voltak az FTC edzői is. Ám edzőként a többiekkel szemben Rákosi Gyula nem volt bajnok a csapatával.

Legalábbis mi erre gondoltunk. De az ilyen “kakukktojás” kérdéseknek mindig lehet más megoldása, amire a gyarló kérdéskészítő a saját logikája mentén nem gondolt. Ebből adódóan a B) válaszra (Nyilasi Tiborra) tippelőket is helyesnek fogadjuk el, hiszen a felsoroltak közül ő volt az egyetlen, aki külföldön is játszott, tehát ebből a szempontból ő is lehet “kakukktojás”.

37. Melyik kiváló játékosunk született Apatinban?
A) Friedmanszky Zoltán
B) Szűcs Lajos
C) Dalnoki Jenő
D) Gyetvai László

A helyes válasz: B)

Szűcs Lajos, született 1943.december 10-én, az akkor az éppen Magyar Királysághoz tartozó Apatinban.

38. A felsoroltak közül ki volt az, akinek nem volt semmilyen köze az atlétikához?
A) Varga Zoltán
B) Juhász István
C) Schlosser Imre
D) Mátrai Sándor

A helyes válasz: B)

Varga Zoltán 14 éves korában Budapest-bajnok magasugró volt, Schlosser Imre 1911-12-ben tagja volt az egyesületek tagjai között szervezett versenyen a 4×100 m-es váltónak, Mátrai Sándor futballista karrierje előtt atletizált.

39. Az FTC melyik alább felsorolt ellenfele elleni mérkőzésen állította ki a játékvezető a partjelzőjét?
A) Burnley
B) ”33” FC
C) Rapid
D) MTK

A helyes válasz: A)

1914.május 24. Üllői út: FTC – Burnley 2:1. Itt történt a példátlan eset (Fradi dicső múltja: 13.rész)

40. Melyik csapat ellen lőtt dr. Sárosi György egy meccsen 7 gólt a magyar válogatottban?
A) Ausztria
B) Csehszlovákia
C) Luxemburg
D) Holland-India

A helyes válasz: B)

1937. szeptember 19. Budapest: Magyarország – Csehszlovákia 8:3, a szerencsétlen kapus Planicka volt. Dr.Sárosi György szerényen ennyit mondott erről a mérkőzésről: “Akkori sikeremet Cseh Matyinak és Zsengellér Gyuszinak köszönhettem. Amikor az első gólt berúgtam, Gyuszi odajött hozzám és azt mondta: Gyurka, neked ma megy a góllövés, megbeszéltük Matyival, mindent rád játszunk. Így is volt, nagyon igyekeztem, mert nem akartam, hogy a két jóbarát csalódjék bennem…”

—————————————————————–
A 4.fordulóban

10, azaz maximális pontszámot ért el, darryl, Klaudia, Limpi, Pilu és Szlif,

9 pontos: Balu, franz56, IVI FRADI, Patrioto és Roxi,

8 pontos: bockor, fradistamvh, Pituka89, sulyokb és szinuszka,

7 pontos: eleklaci, Elvarratlan, Gad, SmithGab és ThomasFTC,

6 pontos: Cseko és tomgreen

4 pontos: Bpeti81, fradista001, hegefradi, Lalolib és Ultrasdédé,

——————————————————————-
Az összesített verseny állása a 4.forduló után:

1. helyen áll holtversenyben 38 ponttal: darryl, klaudia és Szlif

4. helyen áll 37 ponttal: Limpi

5. helyen áll 34 ponttal: bockor

6. helyen áll holtversenyben 33 ponttal: eleklaci és Pilu

8. helyen áll holtversenyben 32 ponttal: Patrioto, Roxi és szinuszka

11. helyen áll holtversenyben 30 ponttal: Elvarratlan, Gad és ThomasFTC

14. helyen áll 29 ponttal: fradistamvh

15. helyen áll 28 ponttal: franz56

16. helyen áll holtversenyben 26 ponttal: Balu, SmithGab és tomgreen

19. helyen áll holtversenyben 25 ponttal: IVI FRADI

20. helyen áll holtversenyben 23 ponttal: Cseko és Pituka89

22. helyen áll holtversenyben 22 ponttal: Lalolib és sulyokb

24. helyen áll 18 ponttal: Bpeti81

25. helyen áll 17 ponttal: hegefradi

26. helyen áll holtversenyben 13 ponttal: fradista001 és Ultrasdédé

28. helyen áll 11 ponttal: Chamakh

29. helyen áll 6 ponttal: Metamorf

Megjegyzés: akik már legalább 2 fordulót kihagytak, azokat nem rangsoroltuk. A pontjaik nem vesznek el, ha újra játékra jelentkeznek, a régi pontjaikat az újakhoz hozzáadjuk.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS






Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

    Felelős szerkesztő: Simon Sándor
        A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
          Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
            Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
              Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
                Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
                  Harsányi Györgynek (fotók)
                    Email: ftc.barati.kor@gmail.com
                      Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

                      Legutóbbi hozzászólások

                      A Fradi krónikására emlékeztünk

                      Bejegyzés ideje: 2017. március 28.
                      Szerző: SzB

                      Statisztikák

                      Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
                      Szerző: Simon József

                      Lelátói hangulatok: Fradi – Paks

                      Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 16.
                      Szerző: Simon Sándor

                      Új év, új remények

                      Bejegyzés ideje: 2012. január 2.
                      Szerző: Simon Sándor

                      Ellenfélnézőben: Videoton FC

                      Bejegyzés ideje: 2012. április 28.
                      Szerző: Simon József

                      Ellenfélnézőben: Újpest FC

                      Bejegyzés ideje: 2011. október 21.
                      Szerző: Simon József