2024. március 29. péntek

Bemutatjuk mai ellenfelünket

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 6.

600px-sheffield_fc_svgMa este Sheffieldben a világ legrégebben alapított, ma is működő klubja, a Sheffield FC lesz csapatunk, a Ferencváros ellenfele.

Edzőmérkőzésről van szó, de azért némi figyelmet igazán megérdemel az ellenfél.

Ha másért nem, azért a legrégebbi jelző miatt. Nézzük a tényeket:

Az első szabálykönyv

Az első szabálykönyv

Több, mint másfél évszázada, 1857. október 24-én történt, hogy hivatalosan is megalapítottak egy futball klubot. Persze, annak előtte is játszották ezt a játékot Angliában, ám aszabályok nem voltak egységesek, amik miatt egy-egy találkozó gyakran tömegverekedésbe torkollott.

Végül két krikettező, William Prest és Nathaniel Creswick egységesítette az előírásokat (többek között beiktatta a szabadrúgást és a felső lécet), valamint megalapította a Sheffield FC-t. Az általuk megalkotott szabályokat hívták sheffieldi szabályoknak. Azért fontos ezt megjegyezni, mert az első években más szabályok is forogtak még.

A klub három évig ellenfél nélkül focizott, ezért többnyire házon belüli meccsek zajlottak, például a nős és a nőtlen férfiak között. Az első klubok közötti mérkőzést 1860-ban játszották, ellenfelük a Hallam együttese volt. Ez a mérkőzés, mint “sheffieldi derby” vonult be a futballtörténelembe.

1862-ben már 15 klub működött a sheffieldi körzetben. Kezdeményezésükre 1863.11.30-án alakult meg az FA, az angol labdarúgást azóta is irányító szövetség, amelynek így a Sheffield FC alapító tagja lett. Itt érdemes megemlíteni a magyar történelmi párhuzamot, hiszen az FTC is alapító tagja lett később (1901-ben) az MLSZ-nek.

1865.01.02-án játszottak először Sheffielden kívüli ellenféllel, ez pedig a Nottiningham együttese volt. Ugyanebben az évben játszottak még a Lincoln City ellen is, amelynek érdekessége, hogy a Sheffield FC után ezzel a csapattal is megmérkőzik a Fradi.

Az FA 1867-ben tett rendet a különböző területeken élő különböző szabályok között, megalkotta a hivatalos FA szabályzatot, amely a ma ismert szabályoknak az alapja. Ez indította be igazán az angol futballéletet, olyannyira, hogy 1885-ben már a professzionalizmust is bevezették.

A Sheffield FC nem vált profi klubbá, kezdeményezésére az FA Amatőr Kupát alapított, amelyet 1904-ben a Sheffield FC nyert el. Azóta is ez az egyetlen, országos hatókörű sorozatban elért nagy sikerük.

A Sheffield FC jelenleg félamatőr csapat, angol viszonyok között a nyolcadik ligában játszanak, ami a “Northern Premier League Division One South” csoportot jelenti. A legutóbbi bajnokságban itt a 11. helyezést érték el.

A csapat színe piros-fekete, amely színeket a hazai mérkőzéseiken viselik. Idegenben kék-fehérben játszanak. A hagyományok tiszteletéről talán elég annyi, hogy ezek a színek a bemutatott klubcímerben is maradéktalanul megjelennek. Első csapatán kívül 9 junior- és 2 senior korú, valamint 1 női, sőt egy mozgássérültek számára létrehozott csapatot is működtet.

fifa_medalKét klub van a világon, amely részese a FIFA Order of Merit érdemrendnek, amelyet 2004-ben, a FIFA centenáriumi ünnepségén adtak át. Az egyik a Real Madrid, a másik pedig a Sheffield FC. Erre is méltán lehetnek nagyon büszkék, minden bizonnyal múzeumuk előkelő helyén őrzik.

A klub történelemkönyvében lapozgatva igen emlékezetesek a két évvel ezelőtt, 2007-ben tartott, 150 éves születésnapi ünnepségek. A klub tagsági rendszere igencsak illusztris tagokkal bővült, hiszen taggá vált sok egyéb notabilitás mellett: Sepp Blatter, a FIFA elnöke, Sven-Göran Erikkson, akkori angol szövetségi kapitány, Howard Webb – FIFA játékvezető, Gordon Banks – korábbi legendás angol válogatott kapus, Jackie Drayton – Sheffield akkori polgármestere, Def Leppard, sheffieldi rocklegenda.

486px-pelesheffieldteams_homepageA jubileumi megemlékezéseket a Sheffield United Bramall Lane-i pályáján, 18.741 néző előtt, az FC Internazionale elleni mérkőzés tette teljessé, ahol a kezdőrúgást nem kisebb egyéniség, mint Pelé végezte el. A mérkőzést az Inter 5:2 arányban nyerte meg.

A klub számára azonban az igazi ünnepet egy fél esztendővel későbbi gálamérkőzés jelentette, amikor 2008.04.13-án ugyancsak Sheffieldben történelmi győzelmet arattak, 2:0-ra legyőzték az Ajax Amsterdam csapatát. Ez az eredmény is mutatja, hogy nem lesz egyszerű dolga a Fradi újonnan formálódó csapatának. Egyben biztosak lehetnek, ellenfeleik sokszorozott erővel, oroszlánként fognak ellenük küzdeni a pályán, hiszen az FTC legyőzése ugyancsak a rekordnagyságú történelemkönyvük legfényesebb lapjaira kerülne.

Ha minden igaz, ők lesznek ezek a sokszorozott erővel harcoló oroszlánok:
first_team_masthead

Az összeállítást a csapat hivatalos honlapja (www.sheffieldfc.com), valamint a wikipedián találhatató (en.wikipedia.org/wiki/Sheffield_F.C.) bejegyzések alapján készítette: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS