2017. április 24. hétfő

Bemutatjuk mai ellenfelünket

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 6.

600px-sheffield_fc_svgMa este Sheffieldben a világ legrégebben alapított, ma is működő klubja, a Sheffield FC lesz csapatunk, a Ferencváros ellenfele.

Edzőmérkőzésről van szó, de azért némi figyelmet igazán megérdemel az ellenfél.

Ha másért nem, azért a legrégebbi jelző miatt. Nézzük a tényeket:

Az első szabálykönyv

Az első szabálykönyv

Több, mint másfél évszázada, 1857. október 24-én történt, hogy hivatalosan is megalapítottak egy futball klubot. Persze, annak előtte is játszották ezt a játékot Angliában, ám aszabályok nem voltak egységesek, amik miatt egy-egy találkozó gyakran tömegverekedésbe torkollott.

Végül két krikettező, William Prest és Nathaniel Creswick egységesítette az előírásokat (többek között beiktatta a szabadrúgást és a felső lécet), valamint megalapította a Sheffield FC-t. Az általuk megalkotott szabályokat hívták sheffieldi szabályoknak. Azért fontos ezt megjegyezni, mert az első években más szabályok is forogtak még.

A klub három évig ellenfél nélkül focizott, ezért többnyire házon belüli meccsek zajlottak, például a nős és a nőtlen férfiak között. Az első klubok közötti mérkőzést 1860-ban játszották, ellenfelük a Hallam együttese volt. Ez a mérkőzés, mint “sheffieldi derby” vonult be a futballtörténelembe.

1862-ben már 15 klub működött a sheffieldi körzetben. Kezdeményezésükre 1863.11.30-án alakult meg az FA, az angol labdarúgást azóta is irányító szövetség, amelynek így a Sheffield FC alapító tagja lett. Itt érdemes megemlíteni a magyar történelmi párhuzamot, hiszen az FTC is alapító tagja lett később (1901-ben) az MLSZ-nek.

1865.01.02-án játszottak először Sheffielden kívüli ellenféllel, ez pedig a Nottiningham együttese volt. Ugyanebben az évben játszottak még a Lincoln City ellen is, amelynek érdekessége, hogy a Sheffield FC után ezzel a csapattal is megmérkőzik a Fradi.

Az FA 1867-ben tett rendet a különböző területeken élő különböző szabályok között, megalkotta a hivatalos FA szabályzatot, amely a ma ismert szabályoknak az alapja. Ez indította be igazán az angol futballéletet, olyannyira, hogy 1885-ben már a professzionalizmust is bevezették.

A Sheffield FC nem vált profi klubbá, kezdeményezésére az FA Amatőr Kupát alapított, amelyet 1904-ben a Sheffield FC nyert el. Azóta is ez az egyetlen, országos hatókörű sorozatban elért nagy sikerük.

A Sheffield FC jelenleg félamatőr csapat, angol viszonyok között a nyolcadik ligában játszanak, ami a “Northern Premier League Division One South” csoportot jelenti. A legutóbbi bajnokságban itt a 11. helyezést érték el.

A csapat színe piros-fekete, amely színeket a hazai mérkőzéseiken viselik. Idegenben kék-fehérben játszanak. A hagyományok tiszteletéről talán elég annyi, hogy ezek a színek a bemutatott klubcímerben is maradéktalanul megjelennek. Első csapatán kívül 9 junior- és 2 senior korú, valamint 1 női, sőt egy mozgássérültek számára létrehozott csapatot is működtet.

fifa_medalKét klub van a világon, amely részese a FIFA Order of Merit érdemrendnek, amelyet 2004-ben, a FIFA centenáriumi ünnepségén adtak át. Az egyik a Real Madrid, a másik pedig a Sheffield FC. Erre is méltán lehetnek nagyon büszkék, minden bizonnyal múzeumuk előkelő helyén őrzik.

A klub történelemkönyvében lapozgatva igen emlékezetesek a két évvel ezelőtt, 2007-ben tartott, 150 éves születésnapi ünnepségek. A klub tagsági rendszere igencsak illusztris tagokkal bővült, hiszen taggá vált sok egyéb notabilitás mellett: Sepp Blatter, a FIFA elnöke, Sven-Göran Erikkson, akkori angol szövetségi kapitány, Howard Webb – FIFA játékvezető, Gordon Banks – korábbi legendás angol válogatott kapus, Jackie Drayton – Sheffield akkori polgármestere, Def Leppard, sheffieldi rocklegenda.

486px-pelesheffieldteams_homepageA jubileumi megemlékezéseket a Sheffield United Bramall Lane-i pályáján, 18.741 néző előtt, az FC Internazionale elleni mérkőzés tette teljessé, ahol a kezdőrúgást nem kisebb egyéniség, mint Pelé végezte el. A mérkőzést az Inter 5:2 arányban nyerte meg.

A klub számára azonban az igazi ünnepet egy fél esztendővel későbbi gálamérkőzés jelentette, amikor 2008.04.13-án ugyancsak Sheffieldben történelmi győzelmet arattak, 2:0-ra legyőzték az Ajax Amsterdam csapatát. Ez az eredmény is mutatja, hogy nem lesz egyszerű dolga a Fradi újonnan formálódó csapatának. Egyben biztosak lehetnek, ellenfeleik sokszorozott erővel, oroszlánként fognak ellenük küzdeni a pályán, hiszen az FTC legyőzése ugyancsak a rekordnagyságú történelemkönyvük legfényesebb lapjaira kerülne.

Ha minden igaz, ők lesznek ezek a sokszorozott erővel harcoló oroszlánok:
first_team_masthead

Az összeállítást a csapat hivatalos honlapja (www.sheffieldfc.com), valamint a wikipedián találhatató (en.wikipedia.org/wiki/Sheffield_F.C.) bejegyzések alapján készítette: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Kedvenceink voltak: beszélgetés Balogh Gáborral

           Bejegyzés ideje: 2009. január 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Magyar bajnoki múlt, 20.rész. 1901-től 2000-ig (összesítés)

           Bejegyzés ideje: 2009. december 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Egy szurkoló véleménye fél évvel ezelőtt és most

           Bejegyzés ideje: 2009. május 19.
           Szerző: Simon Sándor

           Eseménynaptár: 11.29 – 12.05.

           Bejegyzés ideje: 2010. november 29.
           Szerző: Simon Sándor

           Kezdődik!

           Bejegyzés ideje: 2010. július 28.
           Szerző: Simon Sándor