2017. április 24. hétfő

Amsel Ignác, egy csodakapus angyal a múltból

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 15.

amsel_ignac_0404
35 esztendővel ezelőtt, 1974-ben, a távoli Rio de Janeiróban ezen a napon hunyt el Amsel Ignác, a múlt század első harmadának egyik legcsodálatosabb kapusa. Néhány esemény és adat felelevenítésével rá emlékezünk.

Amsel Ignác 1899. január 17-én született Kispesten. Ebből adódóan szinte természetes, hogy labdarúgó pályafutását a Kispesti AC, röviden KAC, ifi csapatában kezdte. 1921-ben Békéscsabára költözött, az Előre kapuját védte. Olyan sikerrel tette ezt, hogy bekerült a válogatottba. Mindez vidékről nem volt kis teljesítmény akkoriban. Nem csoda, hogy felkeltette a ferencvárosi vezetők figyelmét, akik leigazolták. 1922 tavaszán az FTC-Aarhus Húsvéti Kupa nemzetközi mérkőzés lett volna a premierje. Azért a feltételes mód, mert az MLSZ “csúcsbürokrata” vezetői ezt nem engedélyezték. Abban az időben egy Amselhez hasonló átigazolásnál fél esztendőt kellett kivárnia a játékosnak. Az említett nemzetközi mérkőzés időpontjáig Amselnek ehhez 3 nap (!) hiányzott. A Fradi méltányossági kérelemmel fordult az MLSZ-hez és a dán ellenfél jóváhagyását is kérte. A dánok természetesen beleegyeztek, az MLSZ azonban nem. Bő egy hónappal később azonban mégis nemzetközi meccsen mutatkozhatott be a Fradiban, az Üllői úton a bécsi Rapid ellen. A 2:0-ra megnyert mérkőzésen nagy sikert aratott. Rendkívül vakmerő, gyors elhatározó képességű kapusként jellemezték, aki nagy kezeivel csak úgy vonzotta a labdákat. Ezért is ragadt rá a “Pók” becenév.

Amsel véd. Kapuskesztyű? Az még ismeretlen volt!

Amsel véd. Kapuskesztyű? Az még ismeretlen volt!

1924 augusztusában a Fradi Bécsben 3:0-ra győzött a Simmering ellen. Az osztrák sajtó így áradozott róla: “Az FTC-nek a győzelmet elsősorban Amsel szerezte meg, akit a bécsi publikum is állandó ünneplésben részesített.” Szigeti Imre a csapat vezetője ugyanekkor: “Nem találok szavakat Amsel nagyszerű védéseinek a jellemzésére. Az egész közönség szinte extázisban ünnepelte…”

Volt mit ünnepelni! Kapott egy másik becenevet is, ami az “Angyal” lett. Ennek eredete, hogy egy mérkőzésen az egyik szurkoló így kiáltott: “Ez az Amsel Náci úgy véd, mint egy angyal!” A felkiáltást sokan hallották, aztán átvették és elkezdték így is becézni. Amselnek megtetszhetett mindez, hiszen egy akkoriban szokásos névmagyarosítási akció során, az Angyal nevet választotta.

1925-ben profinak állt (itthon csupán egy esztendővel később vezették be a profizmust) és Olaszországba szerződött. 1927-ben azonban hazahívta az immár professzionalista Ferencváros. Hat esztendeig vele kezdődött a csapat összeállítása, részese volt KK-döntőnek, Uruguay válogatottja legyőzésének és természetesen az 1931/32-es 100%-os bajnokságnak.

Arról már tettem említést, hogy a válogatottba Békéscsabáról került be. Természetesen ferencvárosiként is védett ott, összesen 9 válogatottságot számlált. Ő volt az első ferencvárosi kapus, aki válogatott mérkőzésen 11-est védett (1923.május 6. Bécs).

Visszavonulása után is maradt az Üllői úton, az utánpótlásban fiatalokkal foglalkozott, no meg nagy kezeit is hasznosította, átképezte magát masszőrnek. 1945-ben Brazíliába emigrált, ahol klubcsapatoknál dolgozott gyúróként.

1974-ben az FTC 75. születésnapi ünnepségére hazavárták, hisz ő is a kitüntetettek között (FTC örökös bajnoka) szerepelt. Sajnos erre már nem volt lehetősége, pedig biztos nagyon szerette volna megélni. 1974. július 15-én Rióban érte a halál. A fradista emlékezetben azonban tovább él!

Nagy Béla “Fradisták futballmezben 1.” című kötete alapján az összeállítást készítette Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Hajrá lányok! Csak így tovább!

           Bejegyzés ideje: 2015. október 1.
           Szerző: SzB

           A Fradi dicső múltja, 105.rész – 2006-2009

           Bejegyzés ideje: 2010. november 3.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 83.rész – 1984-85

           Bejegyzés ideje: 2010. február 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Humorgó

           Bejegyzés ideje: 2009. november 26.
           Szerző: Simon Sándor

           Keserédesen

           Bejegyzés ideje: 2010. november 11.
           Szerző: tibu1