2017. április 28. péntek

Kell nekünk a Ligakupa?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. július 29.

ligakupaTudjuk, tavaly sokan kérdezték ezt. Bár nem végeztem közvéleménykutatást, a reakciókból ítélve, akkor a válasz nemleges volt.

Ezt a nemleges választ a legjobban az fejezte ki, hogy a mérkőzések látogatottsága a legenyhébben szólva sem volt Fradi-szintű. Lehetett ezt azzal magyarázni, hogy a szurkolók nem kértek az MLSZ azon ötletéből, hogy ezt a sorozatot a Fradival legalizálja.

Mert ugye a csapatunkat 2006-ban törvénytelenül száműzték az NB II-be, ahonnan 2007-ben nem jutott fel. A 2007/08-ban a csak NB I-eseknek, tehát a Fradi nélkül elindított Ligakupa csúnyán megbukott. Nem volt néző sem a stadionokban, sem a tévékészülékek előtt. Nyilvánvalóan ezért jött a gondolat, hogy 2008/09-ben meg kell hívni nyolc NB II-es csapatot is. Az MLSZ-ben nem volt senkinek bátorsága azt kimondani, hogy kell a Fradi, szinte lasszóval fogtak még hét másik NB II-es csapatot. A helyszíneken, a nézőtereken ugyan továbbra sem nőtt meg a látogatottság, köszönhetően a fradisták nyilvánvaló bojkottjának, no meg a rosszul megállapított jegyáraknak. Ám a tévéközvetítések nézettségi adatai mást mutattak. A Fradi meccseire igenis kíváncsiak voltak az emberek. Persze, hogy kíváncsiak, hiszen a futballért rajongó emberek legtöbbje fradista. Az MLSZ egy évvel később közvetetten maga is beismerte mindezt, hiszen a legújabb, 2009/10-es Ligakupa sorozatot ismét csak NB I-esek részére írta ki. Hát persze, hisz a Fradi újra NB I-es lett!

Így a címbeli kérdés is más vetületet kap. A válasznak ezúttal már nem feltétlenül kell protestválasznak lennie. A Fradi visszakerült oda, ahová való, mindenki számára bebizonyosodott, nélküle a magyar labdarúgás üzletileg eladhatatlan. Sokadszor is hivatkozhatunk az idei tévéközvetítési versenyre, amely ezt a tételt mindennél jobban igazolta. Ilyen körülmények között a Ligakupát is illene más szemmel nézni. Látszik, hogy a Fradiban folyó munka nem 14-18 játékos versenyeztetését jelenti, mint az NB I-es csapatok többségénél. Itt nagyon komolyan gondolják, szerencsére, hogy a komoly célok eléréséhez szükség van olyan keretre, ahol két csapatnyi, közel azonos képességű játékos szerepel. Szükség van, hisz egy szezon hosszú, abban mindig vannak sérülések, eltiltások, amelyeket a csapat eredményességének nem szabad megsínylenie. Ezeknek a játékosoknak viszont játéklehetőség kell. Nyilvánvalóan nem lehet úgy fenntartani a harcikedvet, ha a kezdőcsapatba, illetve annak közelébe egyébként nem kerülők csak az edzéseken vesznek részt. Nekik igenis kiváló alkalom a Ligakupa, hogy rendszeresen szerepeljenek, bizonyítsák a szakvezetésnek, hogy érdemes velük komolyabban számolni. Játékosaink a felkészülés során rendre azt nyilatkozták, hogy most igazán éles a verseny a csapatba kerülésért. Éles az edzéseken, éles lesz a mérkőzéseken. Mindennek mi, szurkolók is az előnyét láthatjuk.

Persze csak akkor, ha újragondoljuk a Ligakupával kapcsolatos tavalyi általános elutasító véleményt. Úgy tűnik, a vezetőség is ráérzett valamire, hiszen a bérleteseknek ingyenessé tette a hazai találkozókat, a nem bérleteseknek pedig a bajnokiknál olcsóbb jegyárakat állapított meg. Persze a közvetítő tévé sem rest, hiszen minden mérkőzésünket műsorra tűzi. Hiába, a nézettség! Tenné ezt, ha mást mutatnának az ellenőrző számai? Ugye, nem.

Javaslom, idén ne önkéntesen vállalt “zártkapus” meccsek legyenek a Ligakupa meccseink. Ne legyenek azok, mert a játékosoknak is jobb, ha az előbb említett éles versenyüket közönség előtt teszik. És a közönségnek is jobb, hiszen nem a híradásokból győződhet meg arról, hogy a Fradinál igenis több mint egy csapatnyi játékos van. Arról nem is beszélve, hogy ezek a játékosok zöld-fehér, Fradi-címeres mezben lépnek a pályára azzal a céllal, hogy minden Fradista elvárását igazolva megnyerjék a mérkőzést, majd a végén a teljes sorozatot, függetlenül az éppen soros ellenfelük hozzáállásától.

Jól mutatna ez kupa is a múzeumunkban, idén már harmadszor írják ki és még nem nyertük meg? Tegyünk róla! Hajrá Fradi!

– fradissimo –

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Ellenfélnézőben: PMFC-Matias

           Bejegyzés ideje: 2012. augusztus 3.
           Szerző: Simon József

           Kecskeméti TE-Ferencváros: A két csapat eddigi összes találkozása

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 5.
           Szerző: Limpi

           Visszapillantás az FTC-Paks mérkőzésre: A számok tükrében

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 3.
           Szerző: eagleeye1899

           Téli számvetés 1. – az U11

           Bejegyzés ideje: 2011. december 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Nyereményjáték, a 9.forduló eredményei és az utolsó forduló előtti állás

           Bejegyzés ideje: 2009. március 9.
           Szerző: Simon Sándor