2021. január 27. szerda

Ellenfélnézőben: Vasas-Híd

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. augusztus 27.

Nemsokára jön a magyar labdarúgó válogatott két sorsdöntő összecsapása a svédek és a moldávok ellen, előtte azonban még egyszer pályára lépnek az NB1-es csapatok is. A mieink a Puskás Ferenc Stadion utolsó klubmérkőzésén vesznek részt a Vasas ellen, a régi idők kettősrangadóit idézvén. A találkozó vasárnap este 6 órakor kezdődik, a Sport2 közvetíti.

Nagymúltú ellenfelünk utolsó évtizede kalandosra sikerült, az új évezredet például mindjárt egy bronzéremmel nyitották, aztán rögtön a következő szezonban utolsó helyen kiestek az élvonalból. A súlyos anyagi gondok közepette a 2002/2003-as szezont el tudták még kezdeni a piros-kékek, ám a bajnokság felénél csődöt jelentettek és kiszálltak a küzdelmekből (ekkor történt az emlékezetes temetés az Illovszky Stadion kezdőkörében). A következő évadban aztán a Kecskemét NB1/B-s jogán mégis újjáéledt a profi futball Angyalföldön, és az erőfeszítéseket siker koronázta: egy 2. hellyel egyből sikerült visszakerülni a legjobbak közé. 2005-ben 12. helyezést könyvelhettek el, hogy aztán 2006-ban újra kiesőként fejezzék be a pontvadászatot, ám mint azt mindannyian jól tudjuk, ezúttal mégsem kellett újra egy osztállyal lejjebb lépniük, hiszen kizárásunk után a Vasast kérték fel tizenhatodik NB1-es indulónak. Innentől kezdve sorrendben egy 5., egy 9., egy 10., egy 13. és egy 11. pozíció következett, utóbbi tavaly, a csapat centenáriumi évében, akkor, amikor télen ismételten kérdőjeles volt, hogy be tudják-e fejezni a bajnokságot. Hogy ez megtörtént, az a Híd Akvizíciós Zrt.-nek köszönhető, akik felkarolták a klubot, nevüket adva az együtteshez.

Az idei szezon szintén nem indult rózsásan a Vasas számára, aminek hozzánk hasonlóan edzőváltás lett a következménye: a tavaly a gárdát fellendítő Komjáti Andrást a korábban nálunk is edzősködött Marijan Vlak váltotta a padon. Az 55 éves horvát mester a Fradin kívül edzette a Dinamo Zagrebet (4 ízben is), a szlovák Žilinát, valamint az akkor még FC Fehérvár néven futó Videotont.

A gyenge szereplésben azonban aligha csak a vezetőedző volt benne, hiszen a köztudott anyagi nehézségeken kívül a játékosállományban is óriási mozgások voltak nyáron, nem beszélhetünk még egységes csapatról. A legnagyobb probléma talán az volt, hogy tavasszal rengeteg kölcsönjátékos segítette a piros-kékeket a bennmaradás elérésében, akik legtöbb esetben visszatértek eredeti egyesületükhöz. Ide tartozik a két ex-vidis futballista, az azóta már Pápán játszó Présinger Ádám és a bundabotrány miatt felfüggesztett játékjogú Ponczók Csaba, a rapidos – nálunk is megfordult, immáron Újpesten próbálkozó – Nagy Patrik, valamint a debreceni Rezes László és Szilágyi Péter. A kölcsönkapott focisták közül egyedül Kulcsár Dávidot vásárolták meg végleg, éppen tőlünk. Ám a felsoroltakon kívül is távozott még egy bő csapatnyi játékos: Végh Zoltán és Lisztes Krisztián nálunk kötött ki, de nem a Fáy utcában szorgoskodik tovább Ferenczi István, Lázok János, Németh Gábor, Németh Norbert, Goran Arnaut, Čedomir Pavićević, Balog Zsolt, Tulipán Ákos, Mundi Roland és Piller József sem.

Alighanem voltak álmatlan éjszakái az illetékeseknek, hogy kikkel pótolják a távozókat, végül aztán viszonylag veretes névsor jött össze az érkezők oldalán is. A teljesen kiürült kapusposztot (Végh, Németh G. és Tulipán is eligazolt) a szlovák Ľuboš Ilizivel, a montenegrói Ivan Janjušević-csel és a Videoton II-től érkező Halasi Péterrel töltötték fel, a védelembe Makadji Boukar Nyíregyházáról, Merczel Zsolt a BKV Előréből, Kocsis Gábor szintén a Vidi II-ből, Radványi Dávid Dunaszerdahelyről, Sütő László pedig az MTK-ból tette át székhelyét Angyalföldre. A középpályára igazi nagy fogások érkeztek: Bárányos Zsolt a Pápát, Simek Péter az Újpestet, Farkas Balázs a Videotont, Miloš Jokić a Szolnokot hagyta ott a Vasasért, míg a csatársorban sem panaszkodhatnak a szurkolók Kazuo Homma (Siófok), Jusuf Dajić (Sanghaj, korábban Videoton) és Marko Šimić (Lokomotiva Zagreb) neve hallatán. Hogy a mérleg két serpenyője közül melyik a súlyosabb, azt egyelőre aligha lehet eldönteni, annyi viszont bizonyos, hogy kell még idő a 13. kerületiek összeformálódásához.

Ex-játékosok mindkét oldalon többen is találhatók. A Vasasnál a nálunk nevelkedett Kovács Gábor, a korábban már említett Kulcsár Dávid, valamint Bárányos Zsolt öltött magára korábban ferencvárosi szerelést, míg a mieinknél Végh Zoltánt és Lisztes Krisztiánt épp mostani ellenfelünktől igazoltuk le nyáron, de – bár rég volt ugyan… – Rósa Dénes és Maróti Béla is szerepelt angyalföldi színekben.

A Vasas várható kezdőcsapatát és felállását nehéz megtippelni, hiszen Marijan Vlak érkeztével vélhetően más szisztémát szeretnének meghonosítani a Fáy utcában. A legutóbbi meccsen 4-2-3-1-ben a következő futballisták szerepeltek Zalaegerszegen:

Ilizi – Kulcsár, Gáspár, Radványi, Mileusnić – Farkas B., Kovács G. – Homma, Bárányos, Dajić – Šimić

A mérkőzés esélyei bizonytalanok, de egy hajszállal talán mi vagyunk az esélyesebbek: 43 fogadóiroda oddsainak átlaga alapján a Vasas győzelme 2,82-szeres, a döntetlen 3,19-szeres, a ferencvárosi diadal 2,17-szeres pénzt fizet a bátor fogadóknak.

Összeállítást készítette: Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Szabó Ferenc 65 éves

  Bejegyzés ideje: 2021. január 19.
  Szerző: SzB

  Végső nyughelyére kerültek Mészáros József hamvai

  Bejegyzés ideje: 2020. november 1.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. október 6.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Elmélkedés a kiszámíthatóságról

  Bejegyzés ideje: 2014. március 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Emlékezzünk! Február 4-én lenne 65 éves dr. Páncsics Miklós

  Bejegyzés ideje: 2009. február 3.
  Szerző: Simon Sándor

  Rudas Ferenc 94 éves!

  Bejegyzés ideje: 2015. július 6.
  Szerző: SzB

  A Fradi dicső múltja, 75.rész – 1976-77

  Bejegyzés ideje: 2009. december 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Még mindig Nyilasi Tiborról …

  Bejegyzés ideje: 2010. január 19.
  Szerző: Limpi

  Friss bejegyzések