2024. március 28. csütörtök

A Soroksári úti emlékmű volt a fő téma

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2015. április 2.

DSCN6222Mint arról már beszámoltunk, március 25-én a 115 évvel ezelőtti első FTC labdarúgó mérkőzésre emlékezve egy csodálatos emlékmű felavatására került sor az egykori Soroksári úti, első Fradi futballpálya helyszínén.

DSCN6244Az FTC Baráti Kör vezetősége ebből az alkalomból hívta meg a márciusi összejövetelére az emlékmű alkotóját, Koltai László szobrászművészt. A művész elmondta, hogy Kopeczky Lajos megkeresésére vállalta el a munkát, akivel közel húsz éves barátságban van az építészet-képzőművészet-zene szeretete kapcsán. Nagy örömére szolgál, hogy így közelebb került a Fradi nagy családjához, „egy nagy dobogó szív részese” lehetett. Az emlékmű anyaga tartósított romhányi homokkő. A Fradi-címer és a feliratok, valamint az átölelő karokat szimbolizáló motívumok szintén idő- és időjárásálló, nem lepergő festékkel, míg az első mérkőzés hőseinek neveit, az emlékmű készítőinek és támogatóinak megnevezését tartalmazó táblák réz utánzatú műanyagból készültek. Mindezek biztosítják, hogy az emlékmű túl fog élni sok-sok nemzedéket.

DSCN6245Ezt követően az emlékmű tervezésében, a megvalósítás szervezésében döntő szerepet játszó Kopeczky Lajos építészmérnök mesélte el az ötlettől a létrehozásig vezető, problémáktól nem mentes, de sikeres utat.

Az FTC Baráti Kör alelnöke, dr. Springer Miklós átadta Koltai Lászlónak az „FTC Baráti Kör tiszteletbeli tagja” címet igazoló oklevelet, majd Kopeczky Lajosnak a Soroksári úti pálya talajmintáját tartalmazó, Fradi címerrel díszített üvegcsét, munkájukat megköszönve.

DSCN6241A jelenlevők telefonon keresztül kívántak mielőbbi gyógyulást Rudas Ferenc elnöknek, majd Hélisz József főtitkár aktuális bejelentései következtek. Előre jelezte, hogy az FTC megalakulására emlékezve, a 116. évforduló másnapján, május 4-én 14 órakor a Soroksári úti emlékműnél lesz egy kisebb megemlékezés, majd 15 órakor a Bakáts téren kerül sor a szokásos emléktábla koszorúzásra.

A következő összejövetel időpontja: 2015. április 28., 16 óra. Addig is: HAJRÁ FRADI!

SzB
2015. március 31.

DSCN6242

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

4 hozzászólás

  1. Halász írta:

    Ez az csodás emlékmű méltó a Fradi hagyományaihoz.

    Gratulálok a Baráti Körnek a kezdeményezésért, az alkotóknak az elkészítésért, az FTC-nek és Ferencváros Önkormányzatának az az anyagi támogatásért.

    Jó volna, ha egy méltó emlékmű hirdetné az két lebontott Üllői úti pálya emlékét valahol a volt clubházak jelenlegi üres telekrészén.

    Hozzászólás ideje: 2015. április 3. 15:18

  2. L.I. alias kispufi írta:

    Régi kedves ismerősöm a szobrászművész, mind neki, mind az ötletgazdáknak szeretettel gratulálok a gyönyörű emlékműhöz, és egyben Isten hozta Koltai Lacit a nagy családunkban!

    Hozzászólás ideje: 2015. április 4. 17:01

  3. Takács Gábor írta:

    Örömmel olvastam az emléktábla elkészültét.

    GRATULÁLOK !
    Mi a pontos cím ?

    Üdvözlettel

    Hozzászólás ideje: 2015. április 5. 10:11

  4. Kinizsi írta:

    A pontos cím: Budapest IX., Soroksári út 79-91. Labdakert Sportklub (bajárat a Beöthy utcáról). Az ünnepségen Kopeczky Lajos köszönetet mondott a terület tulajdonosainak képviseletében megjelent Steiner András úrnak is.

    Hozzászólás ideje: 2015. április 5. 12:24

HOZZÁSZÓLÁS