2019. július 16. kedd

A Schmoll pasztás doboztól a mikrofonig

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2015. november 26.

DSCN8182Az FTC Baráti Kör novemberi összejövetelének meghívott vendége Novotny Zoltán újságíró, rádiós szerkesztő és sportriporter volt. Ki ne ismerné őt, a sportot és a Fradit kedvelők táborában!

DSCN8173A Magyar Rádióban 1963 óta dolgozó Novotny Zoltán érdekes történelmi áttekintést adott az immáron 120 éves Magyar Olimpiai Bizottságról, a magyar sport sikereiről, Botond vitéztől kiindulva egészen a legutóbbi londoni olimpia magyar hőseiig. Tizenkét olimpián vett részt, közel húsz sportág mintegy kétszáz világ- és Európa-bajnokságáról tudósított, sok nagy magyar győzelmet közvetített. A magyar sport jelenlegi helyzetét elemezve kissé szomorúan állapította meg, hogy több, korábban sikeres sportágban nincs megfelelő utánpótlás.

Természetesen szóba került a Fradihoz való kötődése, amelyet, mint tisztességes, tárgyilagos sportriporter, jól tudott leplezni. Édesapja, aki ifjú korában a BSE-ben Cseh „Matyi” mellett futballozott, még a járni is alig tudó fiát vitte magával a futballmérkőzésekre. „Mindenevők” voltak, szinte valamennyi pályát bejárták. Novotny Zoltán helyismeretéhez hozzájárult az is, hogy gyermekkorában futballistaként is sok-sok budapesti pályán játszott. Egyszer még a falelátós Üllői úti pályán is! DSCN8174Egy-egy csapat iránti szimpátiáját mindig egy-egy nagy labdarúgó zseni alakította. Zsengellér Gyula idején az Újpesthez vonzódott, a fiatal Puskás Ferenc feltűnésekor a Kispesthez, majd a Fradi szétrombolása után a csapatot összetartó Kispéter Mihály hatására lett fradista. Gazdag sportriporteri pályafutásából három Fradi meccs közvetítésének élményét emelte ki. Elsőként az 1968. márciusában, a havas Bilbaóban lejátszott és 2:1-es Fradi győzelemmel végződött Atletico Bilbao elleni meccset, ahol a zöld-fehérek tartalékos védelemmel és Branikovits László csodálatos góljával nyertek. Másodikként az 1974. október 23-án lejátszott Liverpool – FTC mérkőzést említette, amelyen Máté János 92. percben elért, egyenlítést (1:1) jelentő bravúros góljával hűtötték le az angol közönséget. Időrendi sorrendben is a harmadik az 1995. szeptember 13-án Zürichben, a Grasshoppers elleni 3:0-s győzelem, ahol Vincze Ottó két parádés gólt ért el.

DSCN8180Novotny Zoltán megemlékezett Nagy Bélával, a Fradi felejthetetlen krónikásával való kapcsolatáról, felolvasta a Nagy Béla sírjánál elmondott beszédét, amelyet a jelenlevők meghatódva hallgattak végig.

Hogy hogyan lett az ELTE BTK történelem-magyar szakán diplomázott tanárból sportriporter, arról a következőket mondta. Már gyermekkorában a Schmoll pasztás dobozzal meccseket közvetített, ha más lehetőség nem volt, gombfoci meccseket. A tanári diploma megszerzése előtt, az egyetem illetékesei kilátásba helyezték, hogy pályafutását vidéken kell megkezdenie. Ez a gondolat természetesen a tősgyökeres budapesti fiatalembernek nem nyerte el a tetszését. Egyik szomszédjának javaslatára pályázatot adott be a Magyar Rádióhoz riporteri állásra. Sikeres felvételi beszélgetés, majd próbaközvetítések után lett a Magyar Rádió munkatársa, ahol volt bemondó, sportriporter, sportszerkesztőség-vezető, főszerkesztő. Emellett huszonhét évig „külsőzött” a Magyar Televízióban.

DSCN8178A rendkívül érdekes előadás és beszélgetés, amelynek csak az idő előrehaladása vetett véget, nagy tapssal zárult.

(Aki esetleg többet meg akar tudni Novotny Zoltán életéről, pályafutásáról, kitüntetéseiről, annak érdemes felkeresni a www.napkut.hu honlapot, amelyen a Napút 2009. évi, XI. évfolyamának 10. számában olvasható az akkor 70 éves Novotny Zoltán önéletrajzi írása.)

Az összejövetel végén bejelentésekre került sor. Hélisz József főtitkár a következő programokra hívta fel a figyelmet:

 • november 27. 15 óra, Budapest II., Tizedes utca 3., dr. Lakat Károly emléktáblájának felavatása;
 • december 3. 14 óra, Budapest IX., Soroksári út 79-91. (bejárat a Beöthy utcáról), az emlékmű megkoszorúzása az FTC labdarúgó szakosztálya megalakulásának 115. évfordulóján;
 • december 8. 16 óra, FTC Népligeti Edzőközpont, Liget Hotel, a dr. Springer Miklóssal készült riportfilm bemutatása az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület tagjainak.
 • december 29. 15 óra, az FTC Baráti Kör évzáró összejövetele az FTC Népligeti Edzőközpont Liget éttermében.

SzB
2015. november 24.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

 1. Baráti körben Novotny Zoltánnal - Üllői út 129. írta:

  […] Az eseményről készült teljes beszámolót a Baráti Kör honlapján olvashatjátok el: ftcbaratikor.hu […]

  Hozzászólás ideje: 2015. november 27. 15:10

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Megemlékezések a Groupama Arénában

  Bejegyzés ideje: 2019. július 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Szőke Istvánt köszöntjük 62. születésnapján

  Bejegyzés ideje: 2009. február 12.
  Szerző: Simon Sándor

  A megvalósult remény

  Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 4.
  Szerző: tibu1

  Nyereményjáték, a díjátadás

  Bejegyzés ideje: 2009. március 15.
  Szerző: Simon Sándor

  Az előttünk álló napok Fradista évfordulói: 2009.12.18. – 12.20.

  Bejegyzés ideje: 2009. december 18.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC-Győr mérkőzés játékvezetője: BEDE Ferenc

  Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 5.
  Szerző: eagleeye1899