2024. március 19. kedd

Volt egyszer egy Népstadion

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. március 29.

Hogy miért kapta ezt a címet az FTC Baráti Kör (a továbbiakban FTC BK) márciusi összejöveteléről készült beszámoló, egyszerű a magyarázat. A meghívott vendég ezúttal S. Tóth János, a Nemzeti Sport szerkesztője volt, aki társszerzője a Volt egyszer egy Népstadion című, 2016 karácsonya előtt megjelent könyvnek. (A könyv másik szerzője, Sinkovics Gábor egyéb munkaköri feladat miatt nem tudott megjelenni.)

Az összejövetelt – mindannyiunk örömére – dr. Springer Miklós, az FTC BK elnöke nyitotta meg. Megköszönte azt a szeretetet és gondoskodást, amit a Fradi-család, pontosabban az FTC BK tagjaitól kapott, aminek segítségével annyira felgyógyult, hogy ismét itt lehet közöttünk.

S.Tóth János elmondta, hogy a könyv Budapest egyik volt szimbólumának, a Népstadionnak állít emléket. Sok érdekes történetet emelt ki az 1960-as olimpiát megcélzó építmény megvalósításának menetéből. Az 1947-ben indult építkezés során komoly nyersanyag beszerzési és minőségi problémákkal kellett szembenézni, amit csak tovább nehezített a szoros határidő tartása. Gilyén Jenő, a létesítmény statikus tervezője, aki a felmerült minőségi kifogásokat írásba fektette, majdnem Sopronkőhidára került „beutalóval”. A Népstadion elkészült, bár a felső karéj teljes kiépítése elmaradt, évtizedeken keresztül a magyar sport fellegvára volt. A válogatott labdarúgó-mérkőzések, a kettős rangadók, az atlétikai versenyek, az 1955-ös kosárlabda Eb kapcsán az idősebb korosztályból szinte mindenkinek van egy-egy életre szóló élménye a Népstadionról. Azt is meg kell említeni, hogy ez a létesítmény – mai szóval – multifunkcionálissá vált. Elég csak Louis Armstrong, a Rolling Stones, a Queen, vagy az Omega koncertjeire gondolni. Nekünk, fradistánknak különösen a szívünkhöz nőtt a Népstadion, mivel tizenegy évig a labdarúgó csapatunk hazai pályája volt, majd már Puskás Stadionként, az Albert Flórián Stadion bontásától a Groupama Aréna átadásáig, szintén a focistáink „otthona” volt. Igaz, ebben az utolsó időszakban, a folyamatos karbantartási, fenntartási munkálatok elmaradása miatt, már elég rozoga állapotba került.

S. Tóth János elmondta azt is, hogy a könyv készítése során a legnagyobb problémát a terjedelmi korlátok jelentették, szelektálni kellett az anyagok között. Az így is súlyos könyv az időközben tönkrement Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, ami a terjesztésében, értékesítésében jelenthet gondot. (Számunkra, olvasóknak, inkább az értékes könyv ára jelenti a legnagyobb problémát. A 12 ezer forintos alapár online megrendeléssel csökkenthető pár ezer forinttal.)

Hélisz József főtitkár megköszönte a könyv társszerzőjének a tartalmas tájékoztatást, majd dr. Springer Miklós átadta S. Tóth Jánosnak az FTC BK jelvényét, Wlach László tagtársunk pedig egy üveg etyeki borral lepte meg vendégünket.

Ezt követően Labancz Istvánnét köszöntöttük kerek születésnapja alkalmából, majd Hélisz József ismertette a közelmúlt eseményeit, a közeljövő programjait.

  • – A miskolci II. Bánka-Rakaczki Emléktornán egy szurkolói csapat képviselte a Fradit, a nevezési díjat az FTC BK állta.
  • – Pölöskefőn, a 42. nemzetközi sporttörténeti konferencián Juhász István olimpiai bajnok labdarúgónk, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője és Hélisz József, az FTC BK főtitkára vett részt és tartott élménybeszámolót, tájékoztatót.
  • Mészáros József halálának 20. évfordulóján, április 21-én 15 órakor tartunk megemlékezést a Groupama Arénában, a Mészáros Józsefről elnevezett sky-boxnál.
  • – A következő FTC BK összejövetel időpontja április 25. 16 óra.
  • – Az FTC BK közgyűlése május 13-án 11 órakor lesz.

Befejezésül Takács Tibor, az FTC BK elnökségi tagja, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke tájékoztatást adott arról, hogy 2017. április 7-én és 8-án rendezik meg a II. Varga Zoltán Emléktornát a zuglói Kövér Lajos utcai Varga Zoltán Sporttelepen. A részletes programot a későbbiekben tesszük fel a honlapunkra.

Az FTC BK összejövetelén először volt látható az az emléktábla, amely az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szoros kapcsolatát kívánja kifejezni, és ezentúl minden rendezvényen jelen lesz.

SzB
2017. március 28.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS