2024. március 19. kedd

Ismét gyászol a Fradi család

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2017. október 29.

2017.10.27-én, Los Angelesben, 82 évesen elhunyt Szőke Kató, klubunk kétszeres olimpiai bajnoka. Rá emlékezve felidézzük azt a több, mint öt éve írott cikket, amelyben az FTC olimpiai bajnokai között őt mutattuk be.

Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Sorozatunkban legutóbb megemlítettünk egy érdekes elsőséget, nevezetesen a Novák testvérpárt, akik mindketten olimpiai bajnokok lettek. Mai főszereplőnk, Szőke Katalin, vagy ahogy mindenki hívta, Szőke Kató is első a Fradi olimpiai bajnokai között. Ő lett az első kétszeres olimpiai bajnok, ráadásul egy olimpián, ami klubunk történetében azóta is páratlan. Ez az olimpia természetesen az aranyolimpia, Helsinki volt.

Szőke Katalin 1935. augusztus 17-én, Budapesten született. Nem ezen a néven anyakönyvezték, hiszen eredeti neve Homonnai Katalin volt. Édesapja Homonnai Márton volt, aki 1932-ben és 1936-ban is olimpiai bajnoki címet nyert a magyar vízilabda válogatottal. Ráadásul édesanyja is a vízben nőtt fel, ő is Szőke Katalin és hátúszó bajnok volt. Kató a szülők válását követően vette fel édesanyja nevét. Lehet, ez nem is saját döntés volt, hiszen édesapja külföldre távozása, akkoriban úgy mondták, disszidálása után a sportvezetés úgy határozott: a kislány az apja nevével nem képviselheti Magyarországot nemzetközi versenyeken. Apját azonban továbbra is rajongásig szerette, amit tán az is bizonyít, hogy még a helsinki döntőkben is a tőle örökölt, kettes számú pólós sapkában úszott.

Úszópályafutását 1947-ben a Neményi Madisz versenyzőjeként kezdte, 1949-től lett az FTC, Édosz illetve a Budapesti Kinizsi versenyzője, ami mint tudjuk, egy és ugyanazt jelentette, fradista volt.

Az olimpián először egyéniben úszott, 100 m gyorson. Nem őt tartották a legnagyobb esélyesnek, hiszen a mezőny legfiatalabb versenyzője volt, még nem töltötte be a 17-et. Ezzel együtt ő viselte legjobban a szám döntőjében a viszontagságokat. Mert mi másnak lehetne nevezni azt, hogy a versenyzők bemelegítettek, aztán a rajt mintegy 25 percet csúszott, mert a műugrók versenye nem fejeződött be. Aztán az első rajt nem sikerült. A nyolc versenyzőből egy kivételével mindenki kiugrott, egészen pontosan csak egy, de ő majdnem mindenkit magával húzott. Nem találják ki, ki volt az az egy, aki hidegvérűen a rajtkövön maradt, a 2-es kövön, 2-es pólóssapkával a fején. Igen, ő volt Szőke Kató. Sőt, a második rajt előtt derült ki, hogy Temes Juditnak elszakadt a sapkája, ami miatt ugyancsak pár perc késedelem keletkezett, míg neki is találtak egy újat. De aztán végül beugrottak szabályosan is a vízbe. A rajtot Temes Judit kapta el a legjobban, szédületes tempóban kezdett, féltávnál egy testhossz előnye volt a holland Termeulen és Szőke Kató előtt. Az erős kezdés a végén bosszulta meg magát, jött a holland és lehajrázta. Jött azonban Szőke Kató is, aki még a hollandot is felülmúlta és 1:06,8-as idővel olimpiai aranyérmes lett.

Sokat nem örülhetett a győzelem után, hiszen nemsokára következett a 4×100-as gyorsváltó, ahol a csapat utolsó embereként, világcsúccsal, 4:24,4 biztosította be a győzelmet, mintegy fél medencehosszal a többiek előtt.

Az olimpián berobbant a világ legjobbjai közé, egyenesen a csúcsra repült. Az olimpia utáni években is tartotta ezt a szintet. Az 1954. évi budapesti főiskolai világbajnokságon két arany- és egy ezüstérmet, az ugyanebben az évben rendezett torinoi Európa-bajnokságon két aranyérmet nyert.

Az 1956. évi melbourne-i olimpiáról nem tért haza, Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ahol mind a mai napig él. Házasságait is a “medenceparton” kötötte. Első férje Markovits Kálmán, kétszeres olimpiai bajnok pólós, a második pedig Domján Árpád, a Budapesti Kinizsi egykori vízilabdázója lett, aki szintén részt vett a Melbourne-i olimpián, de a döntőben nem játszott, így az akkori szabályok szerint nem kapott aranyérmet.

Szőke Katalint 1985-ben választották be az Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé.

A Fradi Hírességei közé már 1952-ben bekerült, és amíg világ a világ, soha nem kerül ki onnan.

 

Ehhez immáron azt is hozzá kell tenni, hogy

Emlékét mindörökké megőrizzük!

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Szőke_Katalin
http://melbourne56.origo.hu
http://www.hirextra.hu
www.cultiris.com

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS