2024. március 19. kedd

Száz éve született Kispéter Mihály

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. október 12.

Kispéter Mihály, a Ferencváros kiváló labdarúgója, emblematikus alakja 1919. október 9-én született. Születésének 100. évfordulóján az FTC Baráti Kör (FTC BK) vezetői és tagjai felkeresték és megkoszorúzták a Farkasréti temetőben található sírját.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője emlékezett meg Kispéter Mihály pályafutásáról. 1947 és 1957 között volt az FTC (ÉDOSZ, Bp. Kinizsi) labdarúgója. Tagja volt az 1948/49. évi bajnokságot fölényesen megnyerő csapatnak, s ebben az évben az év játékosa lett. Az 50-es években, a legnehezebb időkben a hatalom által meggyengített, megbélyegzett csapat egyik vezéregyénisége, majd csapatkapitánya, a Fradi-szív igazi megtestesítője volt.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, az FTC BK elnökségi tagja gyerekkori élményével emlékezett Kispéter Mihályra. Édesapja 1953. december 6-án, Mikulás napi ajándékként kivitte a Népstadionba a Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd mérkőzésre. A Londonban nyertes Aranycsapat Honvédban szereplő tagjaira, góljaira volt kíváncsi, de végül a Bp. Kinizsi középhátvédjét, Kispéter Mihályt kellett csodálnia, aki nem engedte gólt rúgni a Bp. Honvéd csatárait. A végeredmény 0:0 lett. Takács Tibor ettől a naptól vallja magát fradistának.

A megemlékezések után az FTC nevében Tobak Csaba koszorúzott, míg az FTC BK koszorúját Kaszás Pál, az FTC BK alelnöke helyezte el.

 

 

 

 

 

Kispéter Mihály emlékét örökké megőrizzük!

SzB
2019. október 8.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. halász írta:

    Nagyon örülök, hogy a Baráti Kör a sírjánál megemlékezett – Dalnoki Jenő szava szerint – a “szikláról” aki nélkül a Kinizsi az 50-es évek első felében nem lehetett volna az, ami volt.

    Hozzászólás ideje: 2019. október 17. 10:49

HOZZÁSZÓLÁS