2024. március 19. kedd

Elhunyt Nemes Gyula

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. március 10.

Napok óta keringett egy hír, amely – sajnos – tegnap tagtársunk, Hélisz József utánjárása következtében igaznak bizonyult. Egykori labdarúgónk, Nemes Gyula, március 3-án 81 éves korában súlyos betegség következtében Brüsszelben elhunyt. Isten nyugosztalja! Hamvai hazahozatala után a Farkasréti temetőben levő családi sírban lesz a végső nyughelye. A temetés időpontjáról majd tájékoztatást adunk.

Nemes Gyula 1938. március 14-én született. 1948-ban Száger Misi bácsi keze alatt kezdett el játszani a Fradiban. Saját nevelésű játékosként végigjárta a lépcsőfokokat. Tehetségével hamar kitűnt. Technikás, gondolkodó futballista volt. Felfigyeltek rá, tizenötszörös ifjúsági válogatott lett, tagja volt az 1955. és 1956. évi UEFA-tornákon szerepelt kitűnő csapatnak, amelynek középhátvédje és kapitánya volt. Tizennyolc éves korában a Kinizsire „átkeresztelt” Fradi felnőtt csapatában is bemutatkozott, hat bajnoki meccsen szerepelt jobbfedezetként.

Fradista pályafutása az 1956-os szabadságharccal és forradalommal ért véget. Miután az 1956. évi UEFA-tornán a csoportgyőzelem során Anglia válogatottját 4:2-re megverték, az angolok meghívták a csapatot Londonba. Útközben Bécsben 3:1-re legyőzték Ausztria korosztályos válogatottját az Aranycsapat utolsó szereplésének előmérkőzésén. Londonban kétszer 2:1-re kikaptak, közben értesültek a magyarországi helyzetről, és a csapat nagy része úgy döntött, hogy nem tér haza. Azóta is úgy szerepel a labdarúgásunk történelmében, hogy az Aranycsapat utánpótlását jelentő korosztályt, a jövő válogatottját veszítettük el.

A távozók között volt Nemes Gyula is, aki játékosként elsősorban Belgiumban, Hollandiában ért el szép sikereket, majd 35 éves korában akasztotta szegre a futballcipőjét. Svájcban szerzett edzői képesítést. Edzői pályafutásának csúcspontja Izlandon a Valur Reykjavikkal elért bajnoki cím volt.

Nemes Gyula Brüsszelben élt. 1973 óta évente többször hazalátogatott, tartotta a kapcsolatot egykori játékostársaival, a Fradival. Többek között 2014 augusztusában részt vett a Groupama Aréna előtt felállított Albert-szobor avató ünnepségén, majd eleget tett az FTC Baráti Kör meghívásának is. (Erről a két látogatásról honlapunkon korábban beszámoltunk.)

SzB
2020. március 9.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

6 hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Drága Gyula!

    Nagyon megdöbbentem halálhíred kapcsán.

    1956-ban láttalak játszani ifistaként a Kinizsire átnevezett Fradiban, de csak néhány éve az Albert szobor avatásán ismerhettelek meg személyesen.

    Sokat jelentett nekem – és tudom Neked is – az ezután kialakult barátságunk és személyes találkozásaink. Legutoljára januárban hívtál telefonon és arról is beszéltünk, hogy húsvétkor személyesen találkozunk.

    Ez a találkozás a földön már elmarad.

    Élvezd a Mennyország minden örömét és gondolj onnan is a fradistákra és köztük rám, ahogy mi és én is gondolok innen Rád.

    Hozzászólás ideje: 2020. március 13. 12:19

  2. szántay balázs írta:

    Tisztelt Olvasóink!

    A hozzátartozók tájékoztatása szerint a hazaszállított hamvak végső elhelyezése mégsem a Farkasréti temetőben lesz. A helyszínről és az időpontról tájékoztatást fogunk adni.
    SzB

    Hozzászólás ideje: 2020. március 13. 14:21

  3. Hélisz József írta:

    A család tájékoztatása szerint Nemes Gyula hamvainak búcsúztatása augusztus 3-án, hétfőn 13.45- kor lesz a Farkasréti temető ravatalozójában római katolikus szertartás szerint. A búcsúztatás után hamvait szülei mellé helyezik el a temetőben.

    Hozzászólás ideje: 2020. július 27. 17:02

  4. Augusztus 3-án veszünk végső búcsút Nemes Gyulától « Üllői út 129. írta:

    […] korábbi játékosa, az “elveszett korosztály” egyik tagja tavasszal hunyt el Belgiumban 81 esztendős […]

    Hozzászólás ideje: 2020. július 28. 10:02

  5. Félix Bühler írta:

    Hallo Fussballfreunde
    Ich bedauere den Tod von Herrn Nemes. Könnte jemand von Ihnen bitte Angaben (Adresse, Telefon oder E-Mail) von jemand aus seiner Familie geben. Es ist für mich persönlich sehr wichtig. Vielen Dank Felix Bühler aus der Schweiz.

    Hozzászólás ideje: 2020. december 15. 07:59

  6. Halász írta:

    Liber Herr!
    Ich habe das Leben meiner Freundin Gyula Nemes gebeten, Sie am Telefon anzurufen.
    Herzlich willommen.

    Tisztelt Uram!
    Megkértem Nemes Gyula barátom élettársát, hogy hívja fel Önt telefonon.
    Üdvözlöm.

    Hozzászólás ideje: 2020. december 23. 12:17

HOZZÁSZÓLÁS