2020. szeptember 26. szombat

Körkapcsolás…

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. június 10.

Idősebb olvasóink bizonyára emlékeznek a Magyar Rádió legendás műsorára, a Körkapcsolásra. Az 1963 őszén indult műsor élő közvetítés keretében tudósított az egy időben kezdődő NB I-es bajnoki mérkőzésekről.

Mivel akkor még nem léteztek okos telefonok, sok néző, kedvenc csapatának meccsére, magával vitte a zsebrádióját, és annak segítségével tájékozódott a párhuzamosan játszódó találkozók eredményeiről. A műsor 2009-ben szűnt meg, s bár 2015-ben megpróbálták újraindítani, de jelentősége csökkent, mivel egy-egy forduló mérkőzései esetenként több napra is elhúzódnak, illetve a tévéközvetítések miatt nem azonos időpontban kezdődnek. Emléket állítva ennek az egykoron nagyon népszerű műsornak, ezúttal a „körkapcsolást” arra használtuk fel, hogy megérdeklődjük, az FTC Baráti Kör (FTC BK) vezetői és tagjai eddig hogyan vészelték át a világjárvány okozta kényszerhelyzetet, korlátozásokat.

 

Bálint László, az FTC BK elnöke: „A vidéki környezet nyugalma miatt úgy érzem, könnyebb volt átvészelnem a bezártságot, mint egy fővárosi lakosnak. Az előírásokat szigorúan betartottam. Természetesen a Fradi, a baráti kör, a közösség, amelyet irányítok, nagyon hiányzik. Az elnökség tagjaival rendszeres telefonos kapcsolatban állok, így mindenről tudok, ami velük történik. Már nagyon várom az újbóli személyes találkozást.”

 

Mucha József, az FTC BK titkára: „Zugló és Szemes között ingázva, nyugodt körülmények között éltem meg a karanténos heteket, hónapokat. Igyekeztem sétákkal, kerékpározással a kondíciómat, egészségemet megőrizni. Nagyon jó volt most is érezni, hogy a Fradi-család tagja vagyok. Hetente felhívtak, hogy nincs-e valamire szükségem, tudnak-e valamiben segíteni. A vezetőség tagjaival, tagtársaimmal rendszeresen tartottam a kapcsolatot az informatikai eszközök által biztosított lehetőségeken keresztül. Nagyon bízom abban, hogy nemsokára visszaáll a járvány előtti rend.”

 

Lóránt Sándor, az FTC BK felügyelő bizottságának elnöke: „Aktív dolgozóként a korhatár miatti korlátozások nem érintettek. Home office-ban dolgoztam. A koronavírusos időszakomat a Fradi határolta be. Amikor kihirdették a korlátozásokat, éppen a népligeti sportközpontból tartottam hazafelé, amikor pedig orvosi javaslatra enyhíthettem a bezártságon, az első utam az FTC-MTK női labdarúgó mérkőzésre vezetett. Ennek megfelelően, a telefonos beszélgetéseken túl, már több fradista barátommal személyesen is találkozhattam.”

 

Cziráki József, az FTC BK tagja, akiről köztudott, hogy a járvány előtt nélküle el sem kezdődött az edzés a Népligetben: „Nagyon nehezen viseltem el a népligeti kiruccanások és a meccsre járás hiányát. A helyzeten kissé enyhített, amikor legalább a tévében elindultak a bajnoki mérkőzések közvetítései. Koromnál fogva bérletesként sem mehetek a hazai meccsekre, de legalább a fényképes bábum ott lehet a lelátón. Bevallom többször elmentem a népligeti sportközponthoz, hogy a kerítésen keresztül beleshessek az edzésekbe. Jó lenne a bajnoki cím ünneplését már a helyszínen átélni.”

 

Czikkely Boldizsár, aki sokan úgy ismernek, hogy az FTC és az FTC BK mindenese: „Mivel hozzászoktam ahhoz, hogy szinte minden nap kimegyek a Népligetbe, nagyon nehéz volt megszokni a bezártságot. Az otthonlét viszont lehetővé tette, hogy rendezzem a Fradi-zászló gyűjteményemet, amely a legújabb szerzeménnyel 278 darabra nőtt. Remélem, hamarosan az újabb bajnoki címmel járó zászlóval fog bővülni. Nosztalgiázva időnként kimentem a Népligetbe, leültem egy padra, s vártam, hogy találkozzam, elbeszélgethessek egy-egy ismerőssel.”

 

Molnár Péter, az FTC BK fiatalabb korosztályának képviselője: „A kijárási korlátozások  hirtelen “elvágták” a megszokott, aktív életemet. Egyik héten még futószalagon jöttek a Fradi-mérkőzések, amatőr sportolóként kosárlabdáztam is, a következő héten pedig be kellett húzni a kéziféket. Az átállás nem volt egyszerű. A járványhelyzet a munkavégzésben nem akadályozott, szoftverfejlesztőként otthonról el tudtam látni a feladataimat.  A Fradiról az online térből, a FradiTV adásaiból és a magazinból tájékozódtam. A helyzet javult, amikor a tévében láthattuk labdarúgó-csapatunk edzőmeccseit. A Diósgyőr ellen remek érzés volt újra belépni az Üllői útra, személyesen találkozni több fradista barátommal. A lelátón megtaláltam magamat, így közös fotót is tudtam készíteni a “kartonmásommal”.”

 

A „körkapcsolás” valamennyi résztvevője reméli, hogy egyre közelebb kerül a szívünkhöz a 31-es szám…

 

SzB
2020. június 10.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Közgyűlési meghívó

  Bejegyzés ideje: 2020. szeptember 2.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. március 15.
  Szerző: Admin

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Az elmúlt hét (július 19-25) eredményei

  Bejegyzés ideje: 2010. július 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Fradi dicső múltja, 50.rész – 1952

  Bejegyzés ideje: 2009. június 15.
  Szerző: Simon Sándor

  Fradisták frakkban, avagy játsszunk egy kicsit

  Bejegyzés ideje: 2010. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  XI.23. sajtófélóra: André Schembri mondta

  Bejegyzés ideje: 2010. november 24.
  Szerző: tibu1

  Baráti Körben (október)

  Bejegyzés ideje: 2009. október 27.
  Szerző: Simon Sándor

  Friss bejegyzések