2024. március 28. csütörtök

Búcsú a Professzor Úrtól

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2021. január 8.

Ha a 2020-as évet egy szóval kell jellemezni, akkor rendkívüli volt. A világjárvány miatt semmi sem a megszokott rend szerint történt. Elmaradtak a közös családi, társasági programok, ünneplések, viszont szomorú eseményekből, sajnos, bőven akadt.

Az óév zárása sem maradt rossz hír nélkül. Életének 79. évében elhunyt dr. Pénzes István professzor emeritus. Szakmai munkásságát nem mi vagyunk illetékesek megítélni, értékelni, azt megtették nagy elismeréssel a kollégái (lásd. www.semmelweis.hu, www.gyogytornaszok.hu).

 

Professzor úr arról is ismert volt, hogy sok-sok idős korú híres sportolót gyógyított, így többeket az Aranycsapat tagjai közül, de más sportág egykori kiválóságát is.

Az FTC Baráti Körrel (a továbbiakban FTC BK) való kapcsolatát az erősítette meg, hogy az FTC legendás játékosát, az FTC BK elnökét, Rudas Ferencet is ő kezelte, hosszabbította meg az életét. A gyógyításon kívüli emlékezetes közös események közül ki kell emelni hármat, amikor dr. Pénzes István orvosi felügyelete mellett Rudas Ferenc részt vett 2014. augusztus 9-én a Groupama Aréna nyitóünnepségén, 2015 júniusában a Budapest Díszpolgára kitüntetés átvételén, majd júliusban a 94. születésnapi köszöntésén. A professzor úr tette lehetővé, hogy az FTC BK vezetői 2015 decemberében meglátogathassák Feri bácsit a Kútvölgyi Kórházban.

Az FTC BK nagyra értékelte a Professzor Úr személyét, aki csodálatos EMBER volt. Segítőkészségére, figyelmességére jellemző volt, hogy mindenki nyugodtan fordulhatott hozzá egészségi problémáival, mindig önzetlenül megpróbált segíteni. Sok állami és szakmai díj birtokosaként örömmel töltötte el, amikor az FTC BK 2015. decemberi évzáró összejövetelén egyedi, a Rudas-rend emblémájával díszített kitüntetést vehette át dr. Springer Miklóstól.

Professzor Úr emlékét örökké megőrizzük. Nyugodjék békében!

Dr. Pénzes Istvánt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság, amelynek alapítója volt, saját halottjának tekinti. A családtól kapott tájékoztatás szerint  temetése 2021. január 15-én 11 órakor lesz a Budakeszi temetöben a római katolikus egyház szertartása szerint.

SzB

2021. január 6

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Tisztelt Professzor Úr! Kedves István!

    Nagyon nehéz most írnom. Azt gondoltam, hogy egyszer majd a Te gyógyító tudásod fog segíteni rajtam, ha szükségem lesz rá.

    Most pedig búcsúzi kell Tőled.

    Köszönöm, hogy ismerhettelek. Köszönöm, hogy annyit segítettél a beteg fradistáknak.

    Köszönöm az együtt töltött időket.

    Nyugodjál békében! Emléked velünk marad.

    Hélisz József

    Hozzászólás ideje: 2021. január 8. 21:32

HOZZÁSZÓLÁS