2023. december 11. hétfő

Aki ott volt, aki tévén szemlélte, meghatódva hallgathatta, énekelhette ezt az indulót!

Kérem, aki teheti, indítsa el az alábbi klipet és annak hangjai alatt olvassa tovább ezt a kis cikket.

Vártam ezt a mérkőzést már türelmetlenül! Vártam, hiszen egy igazságtalan korszak lezárása volt, másrészről pedig egy új korszak kezdete! Megjöttünk, visszatértünk és az, hogy ezek nem csak szavak, azt négy gól nyugtázta a Zalaegerszegi kapuban.

A gólok viszont csak nyomatékai voltak annak a lelkesedésnek, lendületnek és akaratnak, melyet csapatunk kiadott magából lelkes közönsége előtt! Valójában az volt megható, hogy mindenki, az egyszerű szurkolótól kezdve a csapat játékosain át, mindenki átérezte a felelősségét és ki így, ki úgy, de mindent megtett a csapatért! A csapatért, mely az igazság erejét képviseli a bajnokságban. Minket jogtalanul az NB2 „munkatáborába” száműztek, ott robotmunkát végeztünk három éven át, majd büszkén és diadalra éhesen visszatértünk, hogy jelenlétünkkel igazoljuk, az igazságot el lehet nyomni, el lehet hallgattatni, de ez csak ideig-óráig tarthat! Hiszen előbb-utóbb utat tör magának és felszínre jön. Büszkén megemeli kalapját, biccent egyet és jelzi itt vagyok! Mi nem egyszer, hanem négyszer biccenthettünk, itt vagyunk, visszatértünk! Nem tudom leírni sem azt az érzést, mikor a gólöröm következtében ölelkeztem ismerőssel és ismeretlennel, sem azt mikor csapatunk a hármas sípszó után ünnepelni jött elénk! Ezt valójában csak az érzi át, aki elkísérte csapatunkat a pokolba és érdekes az egybeesés, „harmadnapra” egyé vált a csapat feltámadásával. Aki megélte a halálunkat, az tudja mily nagy dolog a feltámadás! Szombaton este midenki tudtára adtuk, a Ferencváros él! Erős és kész szembeszállni mindenkivel, aki kételkedik múltjában, jelenében és jövőjében! Ki harcba indul, az mind harci indulót énekel. Mi, mint az igazság harcosai valóban harcba indulunk! Indulónk nem mai keletű, mégis szívbe markoló és időszerű ma is!

Három év után ismét zengett a Hajrá Fradi, Hajrá Fradi, Hajrá Fiúk csak tovább! Aztán süvített a labda, a hálóba balra és zúgott a Hajrá, Hajrá FTC! Igaz induló volt ez a múltban, igaz ma is, és igaz marad minaddig, míg a Földön ember lesz!

De, hogy a mérkőzés adta aktualitást a múlthoz is csatoljam, íme egy olvasmány a múltból, szóljon erről a dalról és arról a közegről, melyet körbefont ennek a dalnak a szeretete. Van ugyanis egy muzsikus, Kemény Kázmér, aki Fradihoz való kötődését sohasem tagadta, mi több, minden lehetséges alaklommal kinyilvánította. Emígy ez a kis cikk a Fradi szurkolók a múltból rovatnak is egy epizódja lehet, melynek főszereplője Kemény Kázmér, sok népszerű sláger, egyebek közt a “Csinibaba” című szerzője és eredeti előadója, a művészvilág népszerű Kazija.

FRADI – HÍRADÓ 1971. július; 17.oldal:

fradi-hirado_1971_07_kemeny-kazmer_0705

– Tibu1-

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

 1. YSE írta:

  Ott voltam 1957. január 27-én (akkor még élõben), amikor végre újra zöld-fehérban játszhatott a CSAPAT. Ez csak ahhoz fogható volt.

  Hozzászólás ideje: 2009. augusztus 3. 06:22

 2. Lalolib írta:

  “Ott voltam 1957. január 27-én” – YSE olyan természetesen írja ezt, mint Tibu1 a szombati mérkõzés felemelõ hangulatáról az érzéseit. Az meg remek ötlet volt, hogy az olvasás mellett szólhatott is a Fradi induló. Dúdolva olvasni hétfõ délelõtt egy kávé mellett…szépen indul a hét.

  Hozzászólás ideje: 2009. augusztus 3. 10:04

 3. franto1984 írta:

  csatlakozom Lalolibhoz! nagyon feldobta a napomat! igen felemelõ érzés volt így olvasni ezeket a nagyszerû sorokat.

  Hozzászólás ideje: 2009. augusztus 3. 12:55

HOZZÁSZÓLÁS