2024. április 25. csütörtök

Újra bemutatjuk mai ellenfelünket: Nyíregyháza Spartacus

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 7.

nyiregyhazaÚjra összecsapunk egy olyan ellenféllel, akivel három napja meccseltünk. Kedden Ligakupa meccsen, az úgynevezett “B-csapatok” mérkőzésén már megmutattuk, hogy mi mindent komolyan gondolunk, ma a bajnokin ugyanezt várjuk!

A Nyíregyháza Spartacus története annyiban hasonlít eddigi idei ellenfeleink történelméhez, hogy vannak benne megszűnések, átalakulások, nehéz kibogozni a jogfolytonosságot. Gondban is vagyok, ha a jelenlegi klub alapításának az évét akarom meghatározni. A klub hivatalos honlapján az szerepel, hogy 1959-ben a Spartacus és az Építők fúziójaként alakult meg az új egyesület, a Nyíregyházi Spartacus. Ugyanitt azonban visszautalnak egészen 1928-ig, mint a nyíregyházi minőségi labdarúgás létrejöttéig.

Nyíregyházán a kezdetektől fogva több futballcsapat létezett, a NYVSSC, azaz a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club 1928-ban alakult meg. Piros-kék színekben pompáztak, címerük több is volt:
nyvssc_1928_cimer1
nyvssc_1928_cimer2
nyvssc_1928_cimer3

A II. Világháború után többszöri fúzió miatt gyakorta nevet váltott az egyesület, így emlékeznek meg a már említett 1959-es alapítási dátumról is, mint Nyíregyházi Spartacus. Ennek ellenére a csapat 1980-ban, amikor először jutott az élvonalba, azt mégis NYVSSC névvel tette. A lényeg mindebből az, hogy ebben az évben lett először NB I-es, ahol akkor 1984-ig szerepelt. Az első NB I-es meccsen a Szpari a DVTK-t fogadta, ahol a hazaiak nyertek 2:0-ra. Ekkor 20 ezer szurkoló látogatott ki a stadionba, ennél 5 ezerrel voltak többen, amikor a Fradi vendégszerepelt ott, mindmáig ez a nézőcsúcs.

Aztán 1992-ben sikerült újra a feljutás kiharcolása, de megint csak rövid ideig, egy idény erejéig. A következő első osztályú periódus 1998-ban kezdődött, mikor ismét bajnokok lettek a másodosztályban. Ez a szakasz 2000 őszéig tartott, majd jött a hullámvölgy, mígnem 2003 nyarán a csapatot fenntartó Nyírség-Spartacus Kft.-t a város megszüntette. Ekkor vette át a Szpari szerepét az addig Nyíregyháza Kertváros néven működő együttes, amely a városi stadionba költözött, és nevet váltott: Nyíregyháza Spartacus Football Club lett az új név. A klub vállalta a Szpari hagyományainak ápolását, és a minőségi foci képviseletét.

Eddigi tíz NB I-es szezonjukban a legjobb helyezésüket rögtön a bemutatkozó évükben érték el, amikor hetedikek lettek.

A bajnoki osztályok közötti hullámvasutazásban rengeteg edzőt “elfogyasztottak”, úgy tűnik, az elvárások mindig nagyobbak voltak, mint az eredmények. Olyan edzők dolgoztak a csapat mellett, mint (a teljesség igénye nélkül) Temesvári Miklós, Kovács Imre, Dalnoki Jenő, Ubrankovics Mihály, Buús György, Sándor István, Burcsa Győző, Garamvölgyi Lajos, Várhidi Péter, Gálhidi György, Tajti József.

A Ferencvárossal utoljára a számunkra gyászos emlékű 2006/07-es szezonban játszottak az NB II Keleti csoportban, melyet akkor ők nyertek meg, feljutva az NB I-be, ahol helyüket azóta is őrzik. Akkor két döntetlen eredmény született, most itt lehet az alkalom a méltó revansra.

nyiregyhaza-varosi-stadionMérkőzéseit a Nyíregyházi Városi Stadionban (közkeletű nevén Sóstói Stadionban), mely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb sportpályája, játssza, a stadion 11.500 néző befogadására képes (ebből 5.500 az ülőhely). A stadiont 1958-ban adták át. A stadion ekkor egyszerű, ún. földstadionként épült meg. A labdarúgópálya köré felhúzott földtöltésekre épített lelátók már ekkor is elavultnak számítottak, ezért a stadiont a következő 40 évben folyamatosan renoválni kellett. A stadion több alkalommal apróbb bővítéseken esett át, javarészt a környékbeli nagyvállalatok felajánlásai révén, de átfogó rekonstrukcióra az Orbán-kormány által indított stadionprogramig nem került sor. Ekkor (1999-2002 között) épült meg a stadion nyugati oldalán a 3.400 fő számára helyet biztosító, FIFA-szabványnak megfelelő teljesen fedett lelátó. A labdarúgópálya körül futópálya található, amely a sportklub atlétikai szakosztályának nyújt lehetőséget a sportolásra. A stadion környezetében találhatóak a Spartacus edzőpályái.

Kevés olyan játékos van a futballtörténelemben, akik mindkét csapatnak játékosai voltak. Hiába, a Fradinak nem Nyíregyháza a bázisa. A kevesek közül feltétlenül meg kell említeni az azóta elhunyt Nagy Norbertet, aki a Stadler és az ugyancsak balhátvéd Kiss Györgyöt, aki a Dunaferr érintésével került a Fradiba. Fordított utat járt be a csatár Fülöp Zoltán, aki aztán több vidéki csapatban is előfordult, a legemlékezetesebb alakítása Siófokon volt. A közelmúltban pedig Tímár Krisztián volt az a játékos, aki mindkét helyen szerepelt, sőt 2005-ben Nyíregyházáról igazolt a Fradiba.

Az összeállítást a Nyíregyháza Spartacus hivatalos honlapjának (www.szpari.hu), a http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%ADregyh%C3%A1za_Spartacus_FC wikipedia és a www.magyarfutball.hu/hu/ bejegyzéseinek felhasználásával készítette:
Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS