2024. április 19. péntek

Fradissimo figyel, tanul és értékel

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 30.

osztalyzatokAz úgy nem járja, hogy csak úgy értékeljünk bele a nagyvilágba. Megértettem a feladatot, amit kitaláltak nekünk. Izgalmas, új játék ez! Nem nézni, figyelni kell a meccset, a meccsen. Figyelni, hogy felfedezzük, mi a taktika. Oszt, ha ezt megértettük, akkor tanulni, azaz megtanulni az edző fejével gondolkodni. Értékelni csak ezek után van értelme. Én jól szórakoztam, szeretem a komoly agytevékenységet igénylő rejtvényeket… 🙂

Nézzük, mire lettem figyelmes, mi volt a taktikai felállásunk, mi volt Bobby meglepetése, amit a meccs előtt sejtelmesen beharangozott. Nos, az én megoldásom ez:

1 – 4 – 2 – 3- 1

azaz

Megyeri – Joaqin, Dragóner, Balog, Wolfe – Morrison, Ashmore – Wedgbury, Lipcsei, Kulcsár – Ferenczi

ellenorzokonyv1A kapust nem kell magyarázni, annak örülni kell, hogy van. Márpedig Megyeri Balázs személyében van kapusunk. Továbbmegyek, olyan kapusunk van, amelyre építeni lehet, amelyiknek nem lesz tele a gatyája, hogy Fradimezben fut ki a pályára. Magyarul, ennek ellenére duzzad az önbizalomtól, ami ki is jön a meccsen.

A négyvédős szisztéma is ismerős tavalyról, alapvetően jó, stabilizálja a hátsó alakzatot. Különösen úgy, hogy kivesszük belőle a gyenge láncszemet, ami eddig a baloldali védekezés volt.

A két védekező. labdagyűjtő középpályás sem eleve elvetendő ötlet, csak tartalommal kéne megtölteni. Az általuk megszerzett labdákat röviden kellene lepasszolni a legközelebbi támadó alakzatbeli emberkének, akik a játék építésével vannak megbízva. Persze, az sem hátrány, ha nagyobb ívben is meg tudják játszani a labdákat, ám akkor valószínű nem a mai Fradiban játszanának.

A három támadó középpályás két szélén a feladat egyértelmű. Megjátszani a széleket, lehetőleg az alapvonalig, onnan beadni, amely beadások a támadóknak szembe jönnek, ergo veszélyesebbek. A középső ember pedig az árnyékék, aki az igazi irányító. Ugye, hogy nem csak nézek mint a moziban, hanem látok is? Vagy fantáziálok? Döntsétek el!

Az ék szerepét nem kell magyarázni, az ő központi feladata a szélről bejövő labdák megjátszása, zömmel a kapura. Azt nem tudom hibájául felróni, ha továbbra is hátulról kapja a labdákat, amiket úgy próbál megjátszani.

Ezt figyeltem ki, ezt tanultam! Az első cserénk (Lipcsei – Rósa) bele is illett a képbe, Dini átvehette volna Peti szerepét. A második (Wedgbury – Mamic) már elbizonytalanított. Ez nem posztcsere volt, Mamic előre is ment Ferenczi mellé, második éknek. Ezek után nem láttam semmi taktikai variációt. Hiába volt négy védőn, négy középpályásunk, két csatárunk, ez nem volt 4-4-2.

osztalyzatok2Ez nem tudom, mi volt. Még bőven van mit tanulnom! A harmadik cserénkre pedig nem volt szükség, ezt sem értem. Hacsak! Hacsak nem, jó eredmény idegenben a döntetlen. Mintha ezt a végén le is nyilatkozta volna jó Bobbynk. Bobby! Idegenben a döntetlen jó eredmény az angol sokadik vonalban, lehet, a Sheffield-nek is. Kaposvárott a döntetlen mindig szégyen a Fradinak! Félreértés ne essék, nem csak ma, hanem 32 éve mindig, amióta hiába várjuk a győzelmet.

osztalyzatok3Értékelést is ígértem, íme (1-5 skálán)

Megyeri: 5 (mondtam már, van kapusunk, tud bravúrt, tud irányítani és szerencséje is van, mint a jó kapusoknak)

Joaqin: 2 (a megszerzett labdákat rendre elszórta, hihetetlenül pontatlanul játszott, egyetlen észlelhető momentuma az a jó beadás, amit Ferenczi fejére varázsolt)

Dragóner: 4 (védőfeladatáta professzonálisan oldja meg, a gólokat nem neki kellene megszereznie, az már egy másik kérdés, hogy ami a tizenhatoson kívül 100-ból 100-szor szabálytalan, az ott belül miért nem)

Balog: 3 (védőfeladat a taktikának megfelelő, bár mindig van hiba)

Wolfe: 3 (ő ennél többet tudna előre is játszani)

Morrison: 3 (megszerzi a labdákat jól, de nem a legrövidebb úton játssza meg)

Ashmore: 3 (harcos a középpályán, előre viszont árnyéka az NB II-es önmagának)

Wedgbury: 2 (ebben a taktikában, a szélén szerintem használhatatlan, ennyire telik)

Lipcsei: 3 (amíg erővel bírja osztogat, bár a legtöbbször nincs kinek, hiszen neki kéne a szélek és a tempópasszok között válogatnia, ehhez viszont a többieknek futnia)

Kulcsár: 2 (jó kezdés – 10 perc – után erőteljes visszaesés, ez nálam kevés)

Ferenczi: 2 (mentség, még mindig nem kapja szélről a használható labdákat, ennek ellenére lehetett volna több, ha azt az ajtó-ablak ziccert befejeli)

Cserék:
Rósa: 2 (nem tudta, mit is kell csinálnia, ami nem biztos, hogy az ő hibája)

Mamic: 2 (eddig illúzióim voltak vele szemben, volt az a viharos meccs, de úgy tűnik, azt is elfújta a szél)

Edző: Őt nem illik értékelni, ezt pedig elfogadom!

Legközelebb folytatom… 🙂

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS